Text

Nu har tjejer i årskurs 5 på skolor i Eskilstuna och Hallsberg möjlighet att låna en ingenjör från Volvo Construction Equipment (Volvo CE) och ingenjörsstudenter från Mälardalens högskola (MDH) och Örebro universitet (ORU), för att arbeta med riktiga utmaningar från Volvo CE, upptäcka spänningen i att lösa verkliga, tekniska problem och skapa en bättre morgondag.

Vera - låna en ingenjör!

Vera 2021: Tjejer i årskurs 4-6 löser

tekniska problem åt Volvo CE

Tjejer i årskurs 5 bygger med lego.

Vera-dagen 2019.

Tjejer är grymma på teknik och vi måste ta vara på alla talanger! Vi vill att fler tjejer ska välja att utbilda sig till ingenjörer. Under vårterminen har tjejer i årskurs 4-6 på skolor i Eskilstuna och Hallsberg lånat en ingenjör från Volvo Construction Equipment (Volvo CE) och ingenjörsstudenter från MDH och Örebro universitet (ORU), för att arbeta med riktiga utmaningar från Volvo CE, upptäcka spänningen i att lösa verkliga, tekniska problem och skapa en bättre morgondag.

Konceptet heter Vera och är uppkallat efter Vera Sandberg, Sveriges första kvinnliga ingenjör

Ta del av elevernas lösningar

Eleverna har arbetat med utmaningarna i fyra veckor och kommer att presentera sina lösningar för Volvo CE, MDH och ORU.

Datum: 10 maj

Tid: 09:15–10:30

Plats: digitalt via Microsoft Teams

Är du intresserad av att vara med och lyssna på elevernas presentationer?

Välkommen att anmäla dig via formuläret nedan, senast den 7 maj klockan 12:00:

Anmäl dig till slutpresentationerna

Anmäl dig till elevernas slutpresentationer och ta del av deras lösningar.
Slutpresentation * (obligatorisk)
Slutpresentation

Personuppgifter * (obligatorisk)
Personuppgifter
Vera - stimulera tjejers teknikintresse


Forskning visar att tjejer riskerar att tappa sitt teknikintresse runt 11 - 12 års ålder, om intresset inte stimuleras. Med VERA-konceptet vill MDH tillsammans med Volvo CE ändra på det. Tjejer som deltar i VERA får träffa kvinnliga förebilder, lösa tekniska utmaningar och får veta mer om de möjligheter som kommer med ingenjörsyrket.

Så går Vera till:

1. Digitalt uppstartsevent. Uppstartseventet sker under vecka 16 via Microsoft Teams.

Vid uppstarten deltar ingenjörsstudenter som berättar hur det är att plugga till ingenjör och visar upp cool teknik som används i utbildningarna. För att peppa igång tjejerna inför de praktiska momenten medverkar även Ulrika Sultan, som forskar om unga tjejers teknikintresse. Eleverna får också träffa ingenjörer från Volvo CE som behöver deras hjälp att lösa problem.

Exempel på problem från Volvo CE:
”På Volvo CE jobbar vi med säkerhet för att ingen ska skada sig i trafiken. Hur kan teknik göra nya fordon mindre farliga? Hur kan trafiken bli säkrare och mindre farlig för oss med hjälp av teknik?


2. Efter uppstartstillfället arbetar tjejerna i grupp med att lösa ett av Volvo CE:s problem. Under vecka 17 och 18 sker en timmes avstämning per vecka med ingenjörsstudenter och ingenjörer från Volvo CE, via Microsoft Teams, för att stötta tjejerna i problemlösningen. Under avstämningarna berättar ingenjörsstudenten och ingenjören om vad det innebär att vara ingenjör och svarar på frågor från tjejerna. Totalt sex ingenjörsstudenter kommer att delta där varje ingenjörsstudent har en grupp var.


3. När de fyra veckorna gått är det dags för tjejerna att presentera sina lösningar för Volvo CE, MDH och ORU. Tjejerna kommer antingen presentera live eller via förinspelade filmer. Slutpresentationerna äger rum den 10:e maj mellan kl. 9:15-10:30 via Microsoft Teams.

Vid frågor, tveka inte att kontakta:

Doktorand

Natalie Agerskans

016-15 51 89

natalie.agerskans@mdh.se

Universitetsadjunkt

San Giliyana

016-15 51 09

san.giliyana@mdh.se

Till toppen