Text

Så är det att studera folkhälsovetenskap

Marie Persson har alltid tyckt om att hjälpa människor, men vårdyrket kändes aldrig helt rätt. När hon av en slump fick höra talas om folkhälsovetenskapliga programmet var hon fast.

Det var precis det här jag ville göra, säger Marie. Arbeta för att människor ska vara friska och må bra.

Marie tittar in i kameran med huvudet på sned

Marie Persson studerar folkhälsovetenskapliga programmet på MDU

Utbildningen ger en bred grund

Det bästa med utbildningen, enligt Marie, är att hon får en bred grund att stå på.

Vi har inte enbart fått lära oss specifikt om folkhälsoarbete på olika nivåer i samhället. Vi har även fått lära oss om arbetsmiljö, policy och styrning, biomedicin, vetenskapliga metoder, teorier och modeller och så mycket mer.

Under utbildningen finns möjlighet att genomföra en praktikperiod. Marie valde att spendera fem veckor på Länsstyrelsen Västmanlands län där hon deltog i det förebyggande arbetet mot alkohol, narkotika, doping, tobak och spel om pengar.

Under praktikveckorna insåg jag hur mycket jag hunnit lära mig under mina studier. Det är lätt att glömma när man sitter och skriver arbete efter arbete eller pluggar till en tenta – men allt det där blir till kunskap som kommer komma till användning när vi kommer ut i yrkeslivet.

”Alla barn ska ges samma möjligheter”

Exakt vad Marie vill göra efter examen vet hon inte än, men hon vet att hon vill jobba för att ge barn och ungdomar förutsättningar för god hälsa och välmående.

Barn och unga är trots allt vår framtid och så mycket grundar sig i barndomen – vi behöver arbeta för att alla barn ska ges samma möjligheter.


Program

Folkhälsovetenskapliga programmet - livsstil och social hållbar utveckling

  • Högskolepoäng 180 HP
  • Omfattning 3 år (heltid)
  • Nivå Grundnivå
  • Plats Västerås