Text

Folkhälsovetenskapliga programmet - livsstil och social hållbar utveckling


Folkhälso-vetenskapliga programmet - livsstil och social hållbar utveckling


 • fiber_manual_record Högskolepoäng 180  hp
 • home Studieort Västerås
 • access_time Tid 3 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

För dig som vill arbeta med att främja hälsa och är intresserad av hur människors livsstil och hälsa påverkar samhället. Du lär dig hjälpa människor att göra val som ökar hälsan för individen och samtidigt bidrar till en hållbar samhällsutveckling. Efter utbildningen kan du exempelvis arbeta med att främja psykisk hälsa för personer inom olika grupper. Du kan även jobba med frågor som rör kost och fysisk aktivitet.

Hon vill förebygga psykisk ohälsa bland unga

– Psykisk ohälsa är ett allvarligt och växande problem och jag vill vara med och göra skillnad. Utbildningen ger mig möjligheten att i framtiden arbeta hälsofrämjande för att fler unga ska må bra, säger Jessica Blomqvist

Läs mer

Utbildningen

Programmet har en inriktning mot livsstil och social hållbar utveckling och följer därmed trenden inom folkhälsoarbete, som allt mer handlar om hållbara insatser för individ och samhälle för ökad hälsa och välmående på kort och lång sikt. Det ger dig som student möjlighet att identifiera, genomföra och utvärdera hälsofrämjande insatser som är anpassade för såväl dagens som framtidens hälsoutmaningar. Det kan exempelvis handla om att främja psykisk hälsa bland befolkningen eller att få individer att göra hälsosamma val gällande kost och fysisk aktivitet.

Jämlikhetsfrågor är en naturlig del i folkhälsoarbete och är ett viktigt perspektiv genom programmets kurser. Du lär dig bland annat att kartlägga och analysera hälsorelaterade ojämlikheter och olika gruppers hälsotillstånd samt identifiera, genomföra och utvärdera förbättringsåtgärder. Detta för att kunna arbeta för att alla människor ska ha samma förutsättningar till att må bra.

Du skapar dig kompetens inom områden som psykisk hälsa, kost och fysisk aktiviteter, samt beroendeskapande medel som till exempel tobak. Under utbildningen läser du också psykologi, kommunikation, ledarskap, entreprenörskap och projektledning – allt ur ett hälsoperspektiv. Därutöver får du konkreta verktyg och metoder att använda vid praktiskt folkhälsoarbete efter din examen.


Kontakt med arbetslivet

För att möta arbetsmarknadens behov kring folkhälsoarbete och hållbar samhällsutveckling har programmets innehåll utformats i nära samarbete med organisationer och arbetsgivare i det omgivande samhället. Som student på programmet kommer du ofta i kontakt med arbetslivet. Detta i form av projekt- och examensarbeten, praktik och gästföreläsare med fokus på folkhälsa från olika delar av samhället.


Framtid och jobb

Som folkhälsovetare kan du arbeta med att utveckla och främja hälsa och hållbar utveckling på olika nivåer i många olika branscher. Du kan till exempel arbeta som hälsoutvecklare, projektledare, strateg inom hälsoområdet på en personalavdelning, inom företagshälsovården, idrottsrörelsen, inom kommun och landsting eller i en hjälporganisation. I och med att entreprenörskap ingår i utbildningen finns även goda förutsättningar till att starta eget efter examen.

Du som vill fördjupa dig har möjlighet att bland annat läsa masterprogrammet i folkhälsovetenskap eller masterprogrammet i arbetslivsvetenskap. En ytterligare karriärväg är att du fördjupar dig inom folkhälsovetenskap genom forskarstudier.

Programinnehåll

Åk 1

Folkhälsovetenskap

75%

Medicinsk vetenskap

25%

Åk 2

Folkhälsovetenskap

50%

Valbart

50%

Åk 3

Folkhälsovetenskap

50%

Valbart

50%

Frågor kring programmet?

Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.

Universitetsadjunkt i folkhälsovetenskap

Susanne Elenor Eriksson

+4621101681

susanne.elenor.eriksson@mdh.se

Tillfällen för detta program

Hösttermin 2020

 • Folkhälsovetenskapliga programmet - livsstil och social hållbar utveckling, 180 hp

  Omfattning

  180 hp

  Start

  Hösttermin 2020 (start 2020-08-31)

  Tid och tempo

  3 år (heltid)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDH-42807

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Studieort

  Västerås

  Utbildningsplan

  Se utbildningsplan (GKV10)

  Programupplägg

  Behörighet

  Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 16) eller Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet A14).

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Kandidatexamen

Studievägledare för programmet

Bostadsgaranti

I Eskilstuna och Västerås erbjuder kommunen bostadsgaranti till inflyttade programstudenter.

Läs mer

Vill skapa förutsättningar för andra att må bra

På folkhälsovetenskapliga programmet läser studenter som vill skapa förutsättningar för andra människor att må bra. Två av dem är Sarour Ali Jalil och Fredrik Enquist.

Läs mer

"En utbildning som leder till jobb"

I nära dialog med arbetsgivare har en ny inriktning på det folkhälsovetenskapliga programmets formats. Programmet är för dig som vill planera och genomföra insatser som tar hela samhället i en mer hälsosam och hållbar inriktning.

Läs mer

Pris för sin undervisning i folkhälsovetenskap

Charlotta Hellström, universitetslektor i folkhälsovetenskap, har fått MDH:s pedagogiska pris för sin undervisning inom folkhälsovetenskap

Läs mer

Han vill förebygga sjukdom bland människor på flykt

Kriget i Syrien tvingade Nawwar Arouk att fly sitt hemland. Nu studerar han till folkhälsovetare för att i framtiden kunna förbättra hälsan för andra människor på flykt.

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Bostadsgaranti vid MDH

Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer
format_quote

”Valet att läsa på MDH var oerhört viktigt för att nå dit jag är nu”

Oscar Uusitalo

student

Läs mer