Text

Utbildningsplan - Masterprogram i socialt arbete inom hälsa och välfärd

Omfattning

120.0 hp

Programkod

AMM08

Giltig från

Hösttermin 2015

Beslutsinstans

Fakultetsnämnden

Akademi

HVV

Diarienummer

MDH 2.1.2-326/14

Fastställd

2014-06-05

Särskild behörighet

Examen på kandidatnivå i socialt arbete eller motsvarande utländsk examen. Dessutom krävs Engelska B eller Engelska 6. I de fall programmet går att söka som senare del gäller att den sökande måste uppfylla de särskilda behörighetskrav som gällde för programmets första termin samt ha läst motsvarande programmets tidigare terminer.

Om utbildningsplaner

Utbildningsplanen gäller för hela utbildningstiden, från och med det läsår och den termin som du började din utbildning. Utbildningsplanen innehåller programmets mål, innehåll och uppläggning men också krav för särskild behörighet m.m.

Mål

Mål för masterexamen enligt högskoleförordningen (SFS 1993:100 med ändring enligt SFS 2006: 1053 bilaga):

Utbildning på avancerad nivå ska väsentligen bygga på de kunskaper som studenterna får inom utbildning på grundnivå eller motsvarande kunskaper. Utbildning på avancerad nivå ska innebära fördjupning av kunskaper, färdigheter och förmågor i förhållande till utbildning på grundnivå och ska, utöver vad som gäller för utbildning på grundnivå:

  • ytterligare utveckla studenternas förmåga att självständigt integrera och använda kunskaper,
  • utveckla studenternas förmåga att hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer, och
  • utveckla studenternas förutsättningar för yrkesverksamhet som ställer stora krav på självständighet eller för forsknings- och utvecklingsarbete. Lag (2006:173).

Kunskap och förståelse

Efter genomgånget utbildningsprogram ska studenten:

  • visa kunskap och förståelse inom respektive huvudområde, inbegripet såväl brett kunnande inom området som väsentligt fördjupade kunskaper inom vissa delar av området samt fördjupad insikt i aktuellt forsknings‐ och utvecklingsarbete, och
  • visa fördjupad metodkunskap inom huvudområdet för utbildningen.

Lokala mål:

  • utveckla fördjupad kunskap inom området där hälsoforskning och välfärdsforskning möts,
  • kritiskt granska och argumentera för hur individers och gruppers hälsa och välfärd främjas av mångvetenskaplig samverkan och utvecklande av tvärvetenskaplig kunskap, och
  • utveckla fördjupad kunskap om personer i utsatta situationer.

Färdighet och förmåga

Efter genomgånget utbildningsprogram ska studenten:

  • visa förmåga att kritiskt och systematiskt integrera kunskap och att analysera, bedöma och hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer även med begränsad information,
  • visa förmåga att kritiskt, självständigt och kreativt identifiera och formulera frågeställningar, att planera och med adekvata metoder genomföra kvalificerade uppgifter inom givna tidsramar och därigenom bidra till kunskapsutvecklingen samt att utvärdera detta arbete,
  • visa förmåga att i såväl nationella som internationella sammanhang muntligt och skriftligt klart redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa i dialog med olika grupper, och
  • visa sådan färdighet som fordras för att delta i forsknings‐ och utvecklingsarbete eller för att självständigt arbeta i annan kvalificerad verksamhet.

Lokala mål:

  • kunna planera och genomföra vetenskapliga studier inom området hälsa och välfärd med särskild relevans för socialt arbete.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

Efter genomgånget utbildningsprogram ska studenten:

  • visa förmåga att inom respektive huvudområde för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter samt visa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings‐ och utvecklingsarbete,
  • visa insikt om vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används,
  • visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att ta ansvar för sin kunskapsutveckling.

Lokala mål:

  • visa förmåga att kritiskt granska hälso- och välfärdssystemen ur delaktighets- och genusperspektiv.

Undervisningsspråk

Undervisningsspråket är engelska.

Innehåll

Under första terminen i det tvååriga programmet läses fyra kurser omfattande 7,5 hp vardera. Den första kursen har huvudtemat ”Ledarskap, organisation och teamarbete inom hälsa och välfärd” och den andra fokuserar på ”Evidensbaserad praktik och utvärdering. Därefter följer vetenskaplig metod samt en kurs inom ämnesfördjupning Socialt arbete som benämns Socialt arbete med barn.

Andra terminen i programmet innehåller ytterligare en ämnesfördjupningskurs på 7,5 hp och handlar om Mångkulturellt socialt arbete. Termin 2 innehåller ytterligare en metodkurs med fördjupning inom både kvalitativ och kvantitativ metodik. Termin 2 avslutas därefter med ett examensarbete på 15 hp. Studenten har även möjlighet efter fullgjorda kurser och godkänt examensarbete på 15 hp att ansöka om magisterexamen inom inriktningen för huvudområdet.

Studenter som väljer den 2-åriga masterutbildningen och att skriva ett examensarbete på 30 hp påbörjar den första delen på tid avsedd för det självständiga arbetet (15 hp). För studenter som redan har en magisterexamen inom huvudområdet finns möjlighet att direkt påbörja det andra året i den 2-åriga utbildningen.

Under hela programmet sker samläsning med övriga masterprogram inom hälsa och välfärd för alla kurser som inte är ämnesfördjupning i Socialt arbete. Därutöver planeras samläsning i största möjliga utsträckning även med akademins forskarutbildning inom hälsa och välfärd under masterprogrammets termin 3 och 4. Den huvudsakliga samläsningen med forskarutbildningen genomförs med de kurser som ingår i forskarutbildningens första år.

Under termin 3 utgörs samläsningen av kursen ”Design och forskningsmetoder", 7,5 hp som ges i termin 1 av forskarutbildningen samt kursen "Hälsa och välfärd I", 7,5 hp. Under termin 4 av masterprogrammet sker samläsning för kurserna ”Hälsa och välfärd II – inriktning delaktighet", 7,5 hp och ”Datainsamlingsmetoder", 7,5 hp. När inte möjlighet för samläsning ges utgör termin 3 och 4 tid för examensarbete 15 hp och ämnesfördjupning 15 hp. Denna ämnesfördjupning utgör alternativ till examensarbeteskurs 15 hp. Ämnesfördjupning för Socialt arbete är minst två av kurserna "Etik inom hälso- och välfärdsarbete", 7,5 hp; "Sociala problem och socialt förändringsarbete på olika nivåer", 7,5 hp; "Socialt stöd och omsorg i vardagslivet", 7,5 hp.

Progressionen under det första läsåret bygger på kunskaper och färdigheter som har tillägnats i utbildningar som ger kandidatexamen inom huvudområdet. Masterprogrammets fokus under första läsåret är att studenten ska skaffa sig fördjupade kunskaper i ledarskap, organisation och teamarbete. Vidare ska studenten skaffa sig fördjupade kunskaper i att söka, värdera och använda vetenskaplig kunskap, samt utvärdera dessa inom området hälsa och välfärd.

Det andra läsåret i masterutbildningen har fokus på forskning som verksamhet inom området hälsa och välfärd. De gemensamma kurserna under andra läsåret syftar till att ge en fördjupad förståelse av forskningsområdet. Progressionen ligger i att studenterna skaffar sig fördjupade kunskaper och förståelse för hur olika discipliner kan samverka inom forskningsområdet för att besvara frågeställningar i ett vidare perspektiv än enbart utifrån en enstaka disciplin. De metodkurser som ges under detta år syftar också till fördjupade kunskaper inom tvärvetenskaplig forskning. Kurserna under masterutbildningens andra läsår kan efter bedömning tillgodoräknas i första årets forskarutbildning inom området hälsa och välfärd.

Årskurs 1
Ledarskap, grupper och organisation inom hälsa och välfärd, 7,5 hp
Evidensbaserad praktik och utvärdering, 7,5 hp
Vetenskapliga metoder I, 7,5 hp
Vetenskapliga metoder II, 7,5 hp

Ämnesfördjupning inom Socialt arbete:
Socialt arbete med barn, 7,5 hp
Mångkulturellt socialt arbete, 7,5 hp
Examensarbete, 15 hp alternativt 30 hp

Årskurs 2
Design och forskningsmetoder inom hälsa och välfärd, 7,5 hp
Datainsamling och analys inom hälsa och välfärd, 7,5 hp
Hälsa och välfärd I, 7,5 hp
Hälsa och välfärd II – inriktning mot delaktighet, 7,5 hp

Ovanstående kurser samläses med forskarutbildning inom hälsa och välfärd.

Ämnesfördjupning inom Socialt arbete:
Etik inom hälso- och välfärdsarbete, 7,5 hp
Sociala problem och socialt förändringsarbete på olika nivåer, 7,5 hp
Socialt stöd och omsorg i vardagslivet, 7,5 hp
Examensarbete, 15 hp alternativt 30 hp

Val inom programmet

Studenten väljer kurser för ämnesfördjupning inom huvudområdet i samband med kursstart. Dessa ämnesfördjupningskurser ges under förutsättning att tillräckligt antal sökande finns.

Examen

Utbildningsprogrammet är upplagt så att studierna ska leda fram till att man uppfyller kraven för följande examen:

  • Filosofie masterexamen med huvudområdet Socialt arbete (Degree of Master of Science (120 credits) in Social Work)

Det självständiga arbetet får omfatta mindre än 30 hp om studenten sedan tidigare har fullgjort ett arbete på avancerad nivå om minst 15 hp inom huvudområdet eller motsvarande från utländsk utbildning. Det sammanlagda poängtalet för de självständiga arbetena måste dock alltid utgöra minst 30 hp.

För att uppnå fastställda mål för masterexamen krävs godkända kurser inom huvudområdet på avancerad nivå omfattande minst 60 hp varav minst 30 hp i självständigt arbete enligt ovan. En masterexamen får innehålla högst 30 hp på grundnivå. Samma kurser som ingått i behörighetsgivande utbildning på grundnivå får inte ingå i en examen på avancerad nivå. Kurser om minst 15 hp i vetenskaplig metod krävs för tillträde till kursen i examensarbete, som ska förläggas i slutet av utbildningen.

Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter

Konsekvenser av samläsning med möjligheter till tillgodoräknande avgörs och bedöms av ämnesansvariga på respektive utbildningsnivå.  Enskilda kurser från år två kan efter prövning tillgodoräknas i forskarutbildningen. Kurser inom socionomprogrammet termin 7 kan efter bedömning eventuellt tillgodoräknas.