Text

porträttbild på student

Rumslig gestaltning - informationsdesign

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 180  hp
 • home Studieort Eskilstuna
 • access_time Tid 3 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

Rumslig gestaltning är en utbildning för dig som vill lära dig att formge utställningar, mötesplatser, offentliga rum och olika typer av arbets- och aktivitetsrum. Under utbildningen lär du dig att utforma tillgängliga, inkluderande och hållbara miljöer, som användare kan interagera med. Efter examen kan du jobba med exempelvis lokalplanering, mässor, scenografi och arkitekturvisualiseringar. Undervisningen bedrivs i nybyggda och toppmoderna lokaler med tillgång till studios och verkstäder. Du blir designer med rumslig gestaltning som specialisering.

format_quote

Jag har alltid varit intresserad av rum och hur man får människor att trivas i en miljö.

Ricardo Ramirez

student

Läs mer

Studentprojekt

På programmet Rumslig gestaltning – Informationsdesign skapar studenterna artefakter och gestaltningar utifrån olika material, tekniker och arbetsmetoder.

Läs mer

Utbildningen

Som student vid programmet rumslig gestaltning lär du dig att skapa design som väcker uppmärksamhet, kommunicerar, informerar och stödjer människors användning av rum. Det kan vara en utställning, ett väntrum, en kontorsmiljö, en tågstation eller ett torg som behöver gestaltas. Det kan även handla om att utveckla informationssystem som underlättar för användare att orientera sig i komplexa miljöer.

Informationsdesign är ditt huvudämne och du utvecklar kompetens inom olika design- och forskningsmetoder samt om samspelet mellan text, bild, rum och till exempel ljus och ljud. Du läser bland annat retorik, berättarteknik, färg-, form- och perspektivlära, typografi, kommunikationsteorier och teorier om interaktion, kognition och perception.

Du utvecklar kunskaper om hur text-, bild- och formelement samspelar för att gestalta budskap i rumsliga sammanhang. För att praktiskt kunna forma, kommunicera och utveckla idéer tränar du dig i analoga och digitala skiss- och modelltekniker. Du lär dig att använda 3D-visualiseringsprogram som SketchUp och Shaderlight, och du lär dig hela processen fram till 3D-utskrift. Dessutom används bildbehandlings och layoutprogram som Photoshop, Illustrator och InDesign i utbildningen.

Du har tillgång till en studio med möjlighet att labba och vara i process; här bygger du modeller, skissar och fotar med mera. På högskolan har du också tillgång till trä-, metall- och prototypverkstäder med 3D-printerutrustning. Det finns även printerrum för utskrift av stora bilder och plotter, UX-labb, och en black box där vi experimenterar med ljus-, ljud och utställningsteknik.

Undervisningen är uppbyggd kring både individuellt arbete och grupparbete. Delar av utbildningen sker i form av studioundervisning, det vill säga i tätt samarbete mellan lärare och studenter i studion. Vissa kurser och projekt genomförs tillsammans med designstudenter på programmen interaktionsdesign, informativ illustration och textdesign.

Vi arbetar ofta i projektform med olika uppdragsgivare och vissa projekt sker inom ramen för MDH Living Lab , vilket innebär att du också lär dig metoder för samverkan. I slutet av utbildningen har du möjligheten att knyta kontakter med framtida arbetsgivare under en tio veckor lång praktik inom branschen. Du har även möjligheten att välja att studera utomlands.

Du kan söka till programmet med antingen arbetsprover, betyg eller högskoleprov.

 

Framtid och jobb

Efter slutförd utbildning har du en filosofie kandidatexamen i informationsdesign med inriktning rumslig gestaltning. Efter examen har du även behörighet att studera vidare på vårt internationella masterprogram i innovation och design.


Tidigare studenter jobbar med offentliga miljöer, kontors- och butikskoncept, lokalplanering, arkitektur- och konceptvisualisering, utställningar, inredning, scenografi, mässor och event. De finns på kommunikationsavdelningar, arkitektkontor, inrednings- och designföretag, museer, möbelföretag, industriföretag, myndigheter och egna företag.

 

Arbetsprover

Du kan söka till programmet med antingen arbetsprover, betyg eller högskoleprov. Läs mer om våra arbetsprover.

Läs mer

Programinnehåll

Åk 1

Informationsdesign

50%

Informationsdesign med inriktning mot rumslig gestaltning

50%

Åk 2

Informationsdesign

25%

Informationsdesign med inriktning mot rumslig gestaltning

75%

Åk 3

Informationsdesign

37.5%

Informationsdesign med inriktning mot rumslig gestaltning

37.5%

Valbart

25%

Frågor kring programmet?

Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.

Universitetsadjunkt

Mia Sas

+4616155131

mia.sas@mdh.se

Tillfällen för detta program

Hösttermin 2020

 • Rumslig gestaltning - informationsdesign, 180 hp

  Omfattning

  180 hp

  Start

  Hösttermin 2020 (start 2020-08-31)

  Tid och tempo

  3 år (heltid)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDH-44812

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Studieort

  Eskilstuna

  Utbildningsplan

  Se utbildningsplan (DKE21)

  Programupplägg

  Behörighet

  Engelska B, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 6) eller Engelska 6, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet A6).

  Urval

  För en tredjedel av platserna tillämpas alternativt urval, arbetsprover. För resterande platser tillämpas betyg/högskoleprov.

  Examen

  Kandidatexamen

Studievägledare för programmet

Bostadsgaranti

I Eskilstuna och Västerås erbjuder kommunen bostadsgaranti till inflyttade programstudenter.

Läs mer

MDH-studenter lyser upp Nattljus

Under ljusfestivalen Nattljus, lystes stadsparken i Eskilstuna upp av ljusinstallationer som tagits fram av studenter på programmet Rumslig gestaltning.

Läs mer

MDH-studenter ställer ut i New York

Hösten 2017 skapade studenter på programmet Rumslig gestaltning, vid MDH, en utställning för att uppmärksamma FN:s globala hållbarhetsmål om hållbar konsumtion och produktion. I juli visas delar av utställningen på konferensen High-level Political Forum on Sustainable Development (HLPF), som hålls i FN-huset i New York.

Läs mer

”Det var oväntat, men väldigt roligt!”

MDH-studenten Lizette Yagos artefakt, ”Off the menu”, har köpts in av Naturvårdsverket och har överlämnats som en gåva och stafettpinne till Konsumentverket. Artefakten togs fram i projektet ”Sustainability Creation”, som ingår i MDH-kursen ”Kreativitet och idé”.

Läs mer

MDH-studenter skapar utställning med polskt universitet

Utställningen Time, som invigdes på Länsmuseet i Västmanland 2016, är resultatet av ett samverkansprojekt mellan Mälardalens högskola (MDH), The Eugeniusz Geppert Academy of Art and Design i Polen, Landstinget Västmanland och Västmanlands läns museum. Skaparna bakom utställningen är studenter från de båda lärosätena.

Läs mer

Liknande program

Informativ illustration

En utbildning för dig som vill lära dig att kommunicera komplexa budskap med hjälp av visualiseringar. Under utbildningen får du arbeta med vetenskap- och teknikillustration, informationsgrafik, 3D-visualisering samt konceptbilder.

Läs mer

Interaktions-design

Här lär du dig att designa gränssnitt mellan människa och teknik, där användarperspektivet står i fokus. Du får förståelse för hur människan tar in, bearbetar och använder information samt hur människors sociala och kulturella skillnader påverkar teknikens utformning.

Läs mer

Textdesign

Textdesign är en utbildning för dig som har goda kunskaper i det svenska språket och vill arbeta med texter, till exempel som kommunikatör, copywriter, webbredaktör, teknikkommunikatör eller formgivare. Här får du skriva och formge texter och informationsmaterial för olika medier och målgrupper.

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Bostadsgaranti vid MDH

Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer