Världspremiär för Riddartornet

Konserter

Datum: 2018-06-12
Tid: 19.00 - 20.00
Plats: Stora scen, Västmanlands teater

Riddartornet är en nykomponerad kammaropera, specialskriven för studenterna på Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola. Operan är baserad på E. J. Stagnelius pjäs Riddartornet från 1821, och spelas den 12 och 14 juni på Västmanlands teater.

- Jag är så stolt över att vi på Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola har världspremiär på en kammaropera specialskriven för våra sångstudenter i operaklassen! Detta är helt unikt, säger Lena Hellström-Färnlöf, konstnärlig ledare och professor i sång på MDH.

Riddartornet är en helt ny opera med musik av Carl Unander-Scharin, libretto av Magnus Florin i regi av Nils Spangenberg. Operan är specialskriven för Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola, som ett konstnärligt projekt under ledning av högskolans konstnärliga ledare och professor i sång - Lena Hellström-Färnlöf.

Projektet genomförs i samproduktion med Vadstena-akademien och Västmanlands teater. Riddartornet sätts upp den 12 och 14 juni vid Västmanlands teater, och flyttas sedan till Vadstena Gamla teater, en teater från Stagnelius egen tid. Dirigent är Joachim Gustafsson och scenograf är Johan Glaumann.

Fri entré gäller, men förhandsbokning krävs via Västmanlands teater.

De medverkande utgörs av sångare från den nystartade kammaroperautbildningen, samt sångare och instrumentalister från kammarmusikprogrammet. En fantastisk storsatsning från Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola för musikstudenter och för svenskt musikliv!

- Västmanlands teater har öppnat sina dörrar för oss och vi får ta del av allt som en teater har att erbjuda! Det är med stor glädje och tacksamhet jag ser hur sångarna växer in i sina roller i denna magiska miljö. Scenografi, ljus, kostym etc. tillsammans med proffsiga konstnärers vägledning är oslagbar, säger Lena Hellström-Färnlöf

Bakgrunden till samarbetet var ett möte mellan operaklassen och Carl Unander-Scharin våren 2017. Carl imponerades av studenternas höga nivå och frågade om det vore intressant med ett samarbete, där han komponerade en specialbeställd opera för studenterna. Grundidén bygger på att konsten och pedagogiken i detta projekt berikar varandra. Därav det täta och unika samarbetet mellan kompositör och sångpedagog, senare även sångpedagog och regissör.

Pjäsen från 1821 är en romantisk, skräckgotisk tragedi om en faders begär till sin dotter i den förvridna åtrån efter oskuld och ren urbild. Det är ett otäckt drama som speglar Stagnelius syn på tillvaron som en dyster vrångbild av det eviga.

Boka din biljett kostnadsfritt via Västmanlands teater

 

Riddartornet

Carl Unander-Scharin, sångare och tonsättare, komponerade sin allra första opera ”Tokfursten” till Vadstena-Akademien år 1996 vilken blev en storartad succé. Sedan dess har han komponerat en rad sceniska verk och däribland även operan Byrgitta till Vadstena-Akademien år 2003.

Magnus Florin, framgångsrik och prisbelönt författare och under en lång rad av år chefdramaturg vid Dramaten har tidigare skrivit flera libretton bland annat till Goya av tonsättaren Daniel Börtz och Hemligheter av tonsättaren Jonas Forsell.

Nils Spangenberg – vd och konstnärlig ledare på Vadstena -Akademien, har initierat och regisserat en lång rad av nya svenska operaverk, däribland flera av Carl Unander-Scharins operor, och har som regissör arbetat vid de flesta svenska operainstitutionerna. Han har under många år varit verksam som lärare vid Operahögskolan i Stockholm och har även innehaft en professur vid Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs Universitet.

Lena Hellström-Färnlöf är professor i sång och konstnärlig ledare vid Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola. Lena är en av landets främsta sångpedagoger som förutom sitt arbete vid MDH ger masterclasses runt om i världen, undervisar professionella sångare samt är konstnärlig rådgivare i artistagentur. Lena har tidigare undervisat vid Operahögskolan i Stockholm.

Joachim Gustafsson - internationellt verksam svensk dirigent med stor erfarenhet av ny musikdramatik, har de senaste åren bla uruppfört de kritikerrosade operorna The Picture of Dorian Gray av Thomas Agerfeldt Olesen och Snow Whites Mirror av Niels Marthinsen på Danish National Opera. 

Johan Glaumann –  scenograf och kostymskapare. Som scenograf har Johan bl.a jobbat för Rikskonserter, Norrlandsoperan och Vadstena Akademien med produktioner som exempelvis Erwartung,Trollflöjten, Silverringen och les Grandes Nuits.

Erika Dillner Engström – Kostymtillverkare.

Christer Billström – Ljusdesign

Johan Åberg- Scenmästare

Vladi Vargas - Tekniker

Pernilla Willman – Producent

 

Rollista Riddartornet

Mathilda – Amelie Flink, sopran

Olivia – Rebecca Hellbom, sopran

Clara – Frida Bergquist, mezzosopran

Rheinfels – Viktor Johansson, tenor

Herman – Samuel Sassersson, baryton

Manfred – Marcus Bartoletti, baryton

Hilma – Alba Gutierrez Malmbom, sopran

Blenda – Karin Mobacke, sopran

Gerda – Gwendolin Holmes, sopran

Amanda – Lisa Mazzeo, sopran

Julia – Natalie Almkvist, sopran

Emilia – Sara Bäck, mezzosopran

Albert – Ludvig Lundin, tenor

Johan – Andreas Wagner, baryton

Fredrik – Simon Estemark, bas

 

Instrumentalensemble

1:a violin – Rebecca Hillerud

2:a violin – Ida Mazaheri

Viola – Björn Stensen

Cello – Johanna Niederbacher

Flöjt – Sanna Johansson

Klarinett – Marte Skovly

Trumpet – Ludvig Bramstång

Trombon – Anders Riber Marklund

Piano – Sally Karlberg

Slagverk – Andreas Nyström