Våghalsiga ingenjörsstudenter medverkar på prestigefull flygtävling

2013-06-27 | Student

Den 30 juni utmanas kreatörer och våghalsar på en prestigefull flygtävling i Stockholm som går ut på att konstruera och flyga en hembyggd farkost utför en sex meter hög startramp. Två nyexaminerade ingenjörsstudenter vid Mälardalens högskola (MDH) deltar med sin besättning på farkosten Redbull Airlines.

Ingenjörsstudenterna Johannes Löfgren och Christian Eriksson, från civilingenjörsprogrammet i Innovation, produktion och logistik respektive civilingenjörsprogrammet i Innovation och produktdesign vid MDH kommer tillsammans med sina tre övriga besättningsmedlemmar att ta sin egenkonstruerade farkost till förhoppningsvis höga höjder med hjälp av enbart muskelkraft. Lagen bedöms på flygningens längd, hur kreativt deras bygge är och lagets förmåga att underhålla publiken.

Johannes och Christian har utnyttjat sina ritningskunskaper i 3D-program och därmed tagit fram själva konstruktionen i 3D. Sedan har de utnyttjat alla olika förmågor som finns i laget för att tillslut bygga en fysisk farkost.

-Tack vare kunskaperna i CAD så kunde vi korta ner tiden det tog att bygga flygplanet. Det fanns i princip ritningar och måttuppgifter på allt i förväg vilket gjorde att när vi väl började bygga tog det inte många timmar innan det var klart. Sen har vi försökt att strunta i räknandet och optimeringen och helt enkelt bara byggt med sunt förnuft, säger Johannes.

FÖRVÄNTANSFULLA INFÖR TÄVLINGEN
Hur tror ni att det kommer att gå i tävlingen för er?
– Helt klart utför. Vi kommer att hamna i vattnet… som alla andra.

Vad gör ert flygplan unikt?
– Vårt flygplan är förmodligen ett av få flygplan som har minsta lilla chans att flyga några meter.

Hur många meter kommer ni att flyga?
– Lagom många.

Hur ser era framtidsplaner ut?
– Högt flygande!

Vi ser fram emot storslaget resultat. Lycka till Redbull Airlines!
 

RED BULL FLUGTAG
Det första Red Bull Flugtag hölls i Wien 1992 och sen dess har mer än 100 tävlingar hållits runt om i världen.  Deltagarnas kreativitet har resulterat i flygande tacos, förhistoriska flygödlor, husbilar med vingar och till och med Snobben med tillhörande flygande hundkoja på startrampen. Vissa event har lockat så många som 300 000 åskådare.