Text

Utbildningsplan - Specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning mot anestesisjukvård

Omfattning

60.0 hp

Programkod

ZOJ22

Giltig från

Hösttermin 2017

Beslutsinstans

Fakultetsnämnden

Akademi

HVV

Diarienummer

2016/1212

Fastställd

2012-01-19

Reviderad

2016-10-26

Särskild behörighet

Svensk legitimation som sjuksköterska, sjuksköterskeexamen enligt 1993 års studieordning och kandidatexamen inom omvårdnadsvetenskap eller vårdvetenskap. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 samt Engelska A/Engelska 6. Dessutom krävs minst 12 månaders dokumenterad yrkeserfarenhet på heltid eller motsvarande som sjuksköterska efter utfärdad examen. I de fall programmet går att söka som senare del gäller att den sökande måste uppfylla de särskilda behörighetskrav som gällde för programmets första termin samt ha läst motsvarande programmets tidigare terminer.

Om utbildningsplaner

Utbildningsplanen gäller för hela utbildningstiden, från och med det läsår och den termin som du började din utbildning. Utbildningsplanen innehåller programmets mål, innehåll och uppläggning men också krav för särskild behörighet m.m.

Mål

Efter fullgjorda studier på programmet ska studenten visa på kunskap och förmåga som krävs för att självständigt arbeta som specialistsjuksköterska inom anestesisjukvård med de olika kompetenser som yrket innehåller, samt utifrån arbetsmarknadens behov.

Specialistsjuksköterskeprogrammet baseras på de mål som Högskolelag och Högskoleförordning föreskriver.

Utbildning på avancerad nivå ska väsentligen bygga på de kunskaper som studenterna får inom utbildning på grundnivå eller motsvarande kunskaper.

Utbildning på avancerad nivå ska innebära fördjupning av kunskaper, färdigheter och förmågor i förhållande till utbildning på grundnivå och ska, utöver vad som gäller för utbildning på grundnivå;

  • ytterligare utveckla studenternas förmåga att självständigt integrera och använda kunskaper
  • utveckla studenternas förmåga att hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer
  • utveckla studenternas förutsättningar för yrkesverksamhet som ställer stora krav  på självständighet eller för forsknings- och utvecklingsarbete.

För specialistsjuksköterskeexamen ska studenten dessutom visa sådan kunskap och förmåga som krävs för att självständigt arbeta som specialistsjuksköterska.

Utbildning vid Mälardalens högskola ska dessutom:

  • utveckla studenternas förmåga att bidra till långsiktigt hållbar utveckling i samhället,
  • utveckla studenternas förmåga till att bidra till flervetenskaplig samverkan mellan ämnen och vetenskapsområden,
  • utveckla studenternas förmåga till såväl nationell som internationell samverkan mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor samt
  • utveckla studenternas kunskap och insikt om olika synsätt, kulturer och traditioner.

Kunskap och förståelse

Efter fullgjorda studier på programmet ska studenten:

  • ha visat kunskap om områdets vetenskapliga grund och insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete samt kunskap om sambandet mellan vetenskap och beprövad erfarenhet och sambandets betydelse för yrkesutövningen, och
  • ha visat fördjupad kunskap i planering, ledning och samordning av vård- och hälsoarbetet.

Färdighet och förmåga

Efter fullgjorda studier på programmet ska studenten:

  • visa fördjupad förmåga att självständigt och i samverkan med patient och närstående identifiera vårdbehov och upprätta omvårdnadsplan,
  • visa förmåga att leda och utvärdera omvårdnadsåtgärder,
  • visa fördjupad förmåga att initiera, genomföra och utvärdera hälsofrämjande och förebyggande arbete,
  • visa förmåga att integrera kunskap samt analysera, bedöma och hantera komplexa frågeställningar och situationer,
  • visa förmåga att medverka vid och självständigt utföra undersökningar och behandlingar inklusive vård i livets slutskede, och
  • visa vårdpedagogisk förmåga.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

Efter fullgjorda studier på programmet ska studenten:

  • visa självkännedom och empatisk förmåga,
  • visa förmåga att med helhetssyn på människan göra åtgärdsbedömningar utifrån relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter med särskilt beaktande av de mänskliga rättigheterna,
  • visa förmåga till ett professionellt förhållningssätt gentemot patienter och deras närstående, och
  • visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att fortlöpande utveckla sin kompetens.

För att erhålla specialistsjuksköterskeexamen med inriktning mot anestesisjukvård ska studenten därtill:

  • visa förmåga att ansvara för övervakning och utförande av lokal och generell anestesi, analgesi och sedering i samband med operationer, undersökningar och behandlingar av patienter i alla åldrar,
  • visa förmåga att tillämpa sina specialistkunskaper vid stora olyckor och katastrofer.

Undervisningsspråk

Det huvudsakliga undervisningsspråket är svenska, viss undervisning kan dock komma att ske på engelska. Detsamma gäller också litteratur, forskningsrapporter m.m.

Innehåll

Anestesisjuksköterskans funktionsområde omfattar ansvar för den anestesiologiska omvårdnaden av patienten, samt ett eget medicinskt yrkesansvar som utövas i samarbete med anestesiläkare. För denna funktion krävs en bred kompetens gällande patientens vård och behandling före, under och efter en operation eller undersökning.

Anestesisjukvård är ett kunskapsintensivt område i snabb utveckling. Sjuksköterskan behöver inneha ett kritiskt reflekterande förhållningssätt och kompetens för att kunna verka i denna miljö, för att kunna utvärdera och utveckla omvårdnaden av patienten i relation till nya forskningsrön. Dessutom krävs kunskaper för att kunna arbeta som anestesisjuksköterska i samband med stora olyckor och katastrofer.

Utbildningen består av teoretiska och verksamhetsförlagda studier. Olika former av kunskap och färdigheter förvärvas på olika sätt vilket kräver varierande arbetsformer. Av betydelse är att studenten i samtliga kurser kan utveckla ett vetenskapligt reflekterande förhållningssätt genom att tillämpa ett varierat och problemorienterat arbetssätt i studierna. Kunskapen integreras och utvecklas genom att studenten systematiskt bearbetarforsknings- och erfarenhetsbaserade kunskaper med klinisk förankring. Undervisningen består av föreläsningar, diskussioner, metod/scenarioövningar, litteraturstudier och studieuppgifter enskilt eller i grupp. Datorbaserade arbetssätt ingår under hela utbildningen. Examinationsformerna varierar, men individens kunnande och medverkan ska alltid kunna säkerställas.

Utbildningen är ettårig och ges på avancerad nivå. Av utbildningens 60 högskolepoäng utgörs 22,5 högskolepoäng av verksamhetsförlagda studier. Studenten ska fullgöra ett självständigt arbete på 7,5 högskolepoäng med inriktning mot omvårdnad inom anestesisjukvård. I programtablån nedan redovisas vilka kurser som ingår i programmet.

Årskurs 1
Medicinsk vetenskap:
Medicinsk vetenskaplig fördjupningskurs, 7,5 hp
Medicinsk vetenskap inom anestesisjukvård 1, 7,5 hp
Akutsjukvård, 7,5 hp
Medicinsk vetenskap inom anestesisjukvård 2, 7,5 hp
Specifik anestesisjukvård, 7,5 hp

Vårdvetenskap:
Vårdvetenskap inom anestesisjukvård 1, 7,5 hp
Vårdvetenskap inom anestesisjukvård 2, 7,5 hp
Självständigt arbete inom anestesisjukvård, 7,5 hp

Val inom programmet

Programmet innehåller inga valbara kurser.

Examen

Utbildningsprogrammet är upplagt så att studierna ska leda fram till att uppfylla fordringarna för följande examen:

  • Specialistsjuksköterskeexamen med inriktning mot anestesisjukvård (Postgraduate Diploma in Specialist Nursing - Anesthesia Care)

Om programmet innehåller valbara eller valfria delar, eller om man som student väljer att inte slutföra en viss kurs, kan de val man gör påverka möjligheterna att uppfylla examensfordringarna. För mer information om examina och examensfordringar hänvisas till den lokala examensordningen som finns publicerad på högskolans webbplats.