Text

Person framför dator.

Textdesign - informationsdesign

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 180  hp
 • home Studieort Eskilstuna
 • access_time Tid 3 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

Textdesign är en utbildning för dig som redan har goda kunskaper i det svenska språket och vill arbeta med texter och grafisk form, till exempel som kommunikatör, skribent, webbredaktör, teknikkommunikatör eller formgivare. Här får du skriva och formge texter och informationsmaterial för olika medier och målgrupper. Utbildningen är designklassad och undervisningen bedrivs i nybyggda och toppmoderna lokaler.

format_quote

Det är 50 procent teori och 50 procent praktik, vilket är jättenyttigt. Vi får inte bara lära oss verktygen för att kunna utföra olika designuppdrag, utan vi får också möjlighet att testa dem.

Sofia Favaro

student

Läs mer

Studentprojekt

På programmet textdesign – informationsdesign skapar studenterna artefakter utifrån olika tekniker och arbetsmetoder. Artefakterna tas fram både individuellt och i grupp, och mycket av det som skapas sker i samverkan med externa uppdragsgivare.

Läs mer

Utbildningen

Textdesign är ett treårigt program inriktat på informativt skrivande, med fokus på text och form. Här lär du dig att hantera verktyg och tekniker för att samla, skriva, förenkla, anpassa, förpacka och presentera information.

Du arbetar praktiskt med målgruppsanpassning av språk och form, teknikinformation, tillgänglighet i olika medier, ljudproduktion, artiklar och intervjuer. På programmet arbetar du i projektform och ofta i samarbete med externa uppdragsgivare, som kommuner, företag och landsting.

Informationsdesign är ditt huvudämne och du utvecklar kompetens inom olika design- och forskningsmetoder samt om samspelet mellan text, bild, rum och till exempel ljus och ljud. Du läser bland annat retorik, berättarteknik, färg-, form- och perspektivlära, typografi, kommunikationsteorier och teorier om interaktion, kognition och perception.

Under dina studier har du tillgång till en textdesignstudio med ljudutrustning samt moderna datorer och programvaror (Adobe Acrobat, Audition, InDesign, Photoshop).

I åk 3 får du dessutom möjlighet att testa dina färdigheter under en tio veckor lång praktik på ett företag i branschen. Vissa kurser och projekt genomförs tillsammans med designstudenter på programmen informativ illustration, interaktionsdesign och rumslig gestaltning. Utbildningen leder till en filosofie kandidatexamen i informationsdesign med inriktning mot textdesign.

 

Framtid och jobb

Efter utbildningen har du en efterfrågad kompetens som ger dig möjlighet att arbeta med kommunikation inom en rad olika områden. Tidigare studenter arbetar exempelvis som kommunikatörer, copywriters, webbredaktörer, teknikkommunikatörer och formgivare.

Efter examen finns det möjlighet att studera vidare på vårt internationella masterprogram i innovation och design.

 

Programinnehåll

Åk 1

Informationsdesign

50%

Informationsdesign med inriktning mot textdesign

50%

Åk 2

Informationsdesign

25%

Informationsdesign med inriktning mot textdesign

75%

Åk 3

Informationsdesign

37,5%

Valbart inom informationsdesign

25%

Informationsdesign med inriktning mot textdesign

37,5%

Frågor kring programmet?

Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.

Tillfällen för detta program

Hösttermin 2020

 • Textdesign - informationsdesign, 180 hp

  Omfattning

  180 hp

  Start

  Hösttermin 2020 (start 2020-08-31)

  Tid och tempo

  3 år (heltid)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDH-44811

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Studieort

  Eskilstuna

  Utbildningsplan

  Se utbildningsplan (DKE22)

  Programupplägg

  Behörighet

  Engelska B, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 6) eller Engelska 6, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet A6).

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Kandidatexamen

Studievägledare för programmet

Bostadsgaranti

I Eskilstuna och Västerås erbjuder kommunen bostadsgaranti till inflyttade programstudenter.

Läs mer

"Hade inte kunnat göra det jag gör idag utan min utbildning från MDH"

Sanna Ek tog examen från programmet textdesign år 2019. En utbildning som hon har haft mycket nytta av i sin tjänst som content manager på kommunikationsbyrån Columbird.

Läs mer

Så lyckas du designa en framgångsrik manual

Många kan nog känna igen sig i frustrationen över att varken hitta eller förstå innehållet i manualer. Jonatan Lundin, teknikinformatör på Excosoft och forskare vid Mälardalens högskola, har studerat hur användare söker och läser manualer och hur manualer kan designas.

Läs mer

Liknande program

Informativ illustration

En utbildning för dig som vill lära dig att kommunicera komplexa budskap med hjälp av visualiseringar. Under utbildningen får du arbeta med vetenskap- och teknikillustration, informationsgrafik, 3D-visualisering samt konceptbilder.

Läs mer

Interaktions-design

Här lär du dig att designa gränssnitt mellan människa och teknik, där användarperspektivet står i fokus. Du får förståelse för hur människan tar in, bearbetar och använder information samt hur människors sociala och kulturella skillnader påverkar teknikens utformning.

Läs mer

Rumslig gestaltning

En utbildning för dig som vill lära dig att formge utställningar, mötesplatser, offentliga rum och olika typer av arbets- och aktivitetsrum. Under utbildningen lär du dig att utforma tillgängliga, inkluderande och hållbara miljöer, som användare kan interagera med.

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Bostadsgaranti vid MDH

Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer