Text

Textdesign - informationsdesign

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 180  HP
 • near_me Plats Eskilstuna
 • today Start Hösttermin 2020
 • access_time Tid 3 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

Textdesign är en utbildning för dig som redan har goda kunskaper i det svenska språket och vill arbeta med texter, till exempel som kommunikatör, copywriter, webbredaktör, teknikkommunikatör eller formgivare. Här får du skriva och formge texter och informationsmaterial för olika medier och målgrupper.

Utbildningen

Textdesign är ett treårigt program inriktat på informativt skrivande, med fokus på text och form. Här lär du dig att hantera verktyg och tekniker för att samla, skriva, förenkla, anpassa, förpacka och presentera information.

Du arbetar praktiskt med målgruppsanpassning av språk och form, teknikinformation, tillgänglighet i olika medier, ljudproduktion, artiklar och intervjuer. På programmet arbetar du i projektform och ofta i samarbete med externa uppdragsgivare, som kommuner, företag och landsting.

Informationsdesign är ditt huvudämne och du utvecklar kompetens inom olika design- och forskningsmetoder samt om samspelet mellan text, bild, rum och till exempel ljus och ljud. Du läser bland annat retorik, berättarteknik, färg-, form- och perspektivlära, typografi, kommunikationsteorier och teorier om interaktion, kognition och perception.

Under dina studier har du tillgång till en textdesignstudio med ljudutrustning samt moderna datorer och programvaror (Adobe Acrobat, Audition, InDesign, Photoshop).

I åk 3 får du dessutom möjlighet att testa dina färdigheter under en tio veckor lång praktik på ett företag i branschen. Vissa kurser och projekt genomförs tillsammans med designstudenter på programmen informativ illustration, interaktionsdesign och rumslig gestaltning. Utbildningen leder till en filosofie kandidatexamen i informationsdesign med inriktning mot textdesign.

 

Framtid och jobb

Efter utbildningen har du en efterfrågad kompetens som ger dig möjlighet att arbeta med kommunikation inom en rad olika områden. Tidigare studenter arbetar exempelvis som kommunikatörer, copywriters, webbredaktörer, teknikkommunikatörer och formgivare.

Efter examen finns det möjlighet att studera vidare på vårt internationella masterprogram i innovation och design.

 

Studentprojekt

På programmet textdesign – informationsdesign skapar studenterna artefakter utifrån olika tekniker och arbetsmetoder. Artefakterna tas fram både individuellt och i grupp, och mycket av det som skapas sker i samverkan med externa uppdragsgivare.

Läs mer

Programinnehåll

Åk 1

Informationsdesign

50%

Informationsdesign med inriktning mot textdesign

50%

Åk 2

Informationsdesign

25%

Informationsdesign med inriktning mot textdesign

75%

Åk 3

Informationsdesign

37,5%

Valbart inom informationsdesign

25%

Informationsdesign med inriktning mot textdesign

37,5%

Frågor kring programmet?

Hör av dig till programsamordnaren om du har frågor kring programmets innehåll.

Tillfällen för detta program

 • Textdesign - informationsdesign, 180 HP

  Omfattning

  180 HP

  Start

  Hösttermin 2020 (start 2020-08-31)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDH-44811

  Tid och tempo

  3 år (heltid)

  Plats

  Eskilstuna

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Behörighet

  Engelska B, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 6) eller Engelska 6, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet A6).

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Kandidatexamen

Frågor kring antagning och behörighet?

Hör av dig till studievägledaren om du har frågor om antagning och behörighet.

Bostadsgaranti

I Eskilstuna och Västerås erbjuder kommunen bostadsgaranti till inflyttade programstudenter.

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Bostadsgaranti vid MDH

Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer