Text

Språk- och kommunikationsprogrammet

Språk- och kommunikations-programmet

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 180  HP
 • near_me Plats Västerås
 • today Start Hösttermin 2020
 • access_time Tid 3 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

Språk- och kommunikationsprogrammet passar dig som vill arbeta med språk, kommunikation och information i nationell eller internationell miljö. Efter programmet kan du bland annat arbeta som kommunikatör, informatör, språkgranskare eller språkspecialist.

Utbildningen

Programmet leder till en kandidatexamen i svenska eller engelska. Utbildningen ger dig grundliga kunskaper inom ditt valda språk, men även goda kunskaper inom kommunikation. Du läser kurser i kommunikationsteori, textkommunikation, interkulturell kommunikation och lär dig om språkets funktion i samhället. Det gör att du får en förståelse för hur språk fungerar i olika sammanhang och hur du kan anpassa olika texter till olika mottagare och olika medier. Du får dessutom praktiska kunskaper i presentations- och argumentationsteknik.

För dig som har valt engelska som huvudämne finns möjligheten att göra praktik i ett engelskspråkigt land. Utlandsstudier fördjupar inte bara dina språkkunskaper, utan ger dig även kunskaper om landets kultur, vilket är värdefullt om du vill arbeta i en internationell miljö.

Programmet är mycket flexibelt, vilket ger dig möjlighet att specialisera dig inom områden som du är intresserad av. För dig som vill bredda din kompetens inom kommunikation, finns valbara kurser inom grafisk form och webbdesign. Om du däremot är intresserad av ett arbete på till exempel förlag eller bibliotek kan du välja kurser inom litteraturvetenskap.

För att du ska bli väl förberedd inför ditt framtida yrkesliv kommer du på olika sätt att ha kontakt med arbetslivet och olika branscher, bland annat genom gästföreläsningar, fältuppgifter och studiebesök. Du kan även välja att skriva ditt examensarbete i samarbete med ett företag och knyta värdefulla kontakter för framtiden.

 

Framtid och jobb

Grundliga kunskaper i engelska och svenska i kombination med goda kunskaper i kommunikation är eftertraktade på dagens arbetsmarknad. Många organisationer inser vikten av god kommunikation och ditt framtida jobb kan finnas i organisationer eller myndigheter såväl i Sverige som utomlands.

Merparten av de studenter som har gått programmet arbetar idag som kommunikatör och informatör. Du kan även vidareutbilda dig i andra språkrelaterade utbildningar till exempel till bibliotekarie, översättare, tolk eller språkkonsult. Programmet ger också behörighet till studier i kompletterande pedagogisk utbildning (KPU), vilket leder till en lärarexamen.

 

format_quote

”Utbildningen har en stor bredd vilket ger mig många möjligheter och ingångar på arbetsmarknaden”

Sara Gyldberg

student

Läs mer

Programinnehåll

Åk 1

Svenska

100%

Åk 2

Profilämne

100%

Åk 3

Huvudområde

100%

Frågor kring programmet?

Hör av dig till programsamordnaren om du har frågor kring programmets innehåll.

Universitetslektor i svenska

Gerrit Berends

+4621101388

gerrit.berends@mdh.se

Tillfällen för detta program

 • Språk- och kommunikationsprogrammet, 180 HP

  Omfattning

  180 HP

  Start

  Hösttermin 2020 (start 2020-08-31)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDH-41821

  Tid och tempo

  3 år (heltid)

  Plats

  Västerås

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Behörighet

  Engelska B (områdesbehörighet 6 med förändring) eller Engelska 6.

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Kandidatexamen

Frågor kring antagning och behörighet?

Hör av dig till studievägledaren om du har frågor om antagning och behörighet.

Bostadsgaranti

I Eskilstuna och Västerås erbjuder kommunen bostadsgaranti till inflyttade programstudenter.

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Bostadsgaranti vid MDH

Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer