Text
Språk- och kommunikationsprogrammet
Kommunikationsutbildningen för dig som vill arbeta med språk, kommunikation och information i nationell eller internationell miljö. Efter programmet kan du bland annat arbeta som kommunikatör, språkgranskare eller språkspecialist.
”Söndagsångest existerar inte längre i min värld”
Sara Gyldberg
Tidigare student. Arbetar idag som kommunikatör.
Utbildningen
Programmet leder till en kandidatexamen i svenska eller engelska. Förutom grundliga kunskaper inom ditt valda språk får du goda kunskaper i kommunikation. Utbildningen ger dig en förståelse för hur språk fungerar i olika sammanhang och hur du kan anpassa olika texter till olika mottagare och medier. Du får dessutom praktiska kunskaper i presentations- och argumentationsteknik.
För dig som har valt engelska som profilämne kan du göra praktik i ett engelskspråkigt land. Det fördjupar inte bara dina språkkunskaper, utan ger dig kunskaper om landets kultur. Det är värdefullt om du vill arbeta i en internationell miljö.
Programmet är flexibelt, vilket gör att du kan specialisera dig inom områden som du är intresserad av. För dig som vill bredda din kompetens inom kommunikation, finns valbara kurser inom grafisk form och webbdesign. Om du däremot är intresserad av ett arbete på till exempel förlag eller bibliotek kan du välja kurser inom litteraturvetenskap.
För att du ska bli väl förberedd inför ditt framtida yrkesliv kommer du i kontakt med arbetslivet och olika branscher, redan under dina studier, genom bland annat gästföreläsningar, fältuppgifter och studiebesök. Du kan även välja att skriva ditt examensarbete i samarbete med ett företag och knyta värdefulla kontakter för framtiden.
Framtid och jobb
Grundliga kunskaper i engelska och svenska i kombination med goda kunskaper i kommunikation är eftertraktade på arbetsmarknaden. Många organisationer inser vikten av god kommunikation och ditt framtida jobb kan finnas i organisationer eller myndigheter såväl i Sverige som utomlands.
Merparten av de studenter som har gått programmet arbetar idag som kommunikatörer. Du kan även vidareutbilda dig i andra språkrelaterade utbildningar till exempel till bibliotekarie, översättare, tolk eller språkkonsult. Programmet ger också behörighet till studier i kompletterande pedagogisk utbildning (KPU), vilket leder till en lärarexamen.
Programinnehåll
Åk 1
Svenska 100%
Teroretiska och praktiska kurser i svenska och kommunikation
Åk 2
Inriktningar 100%
Engelska
Litteraturvetenskap
Svenska som andraspråk
Åk 3
Huvudområden engelska eller svenska 100%
Engelska, svenska, valbara kurser och examensarbete engelska
Svenska, engelska, valbara kurser och examensarbete svenska
Frågor kring programmet?
Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.
Tillfällen för detta program
-
Språk- och kommunikationsprogrammet, 180 hp
Omfattning
180 hp
Start
Hösttermin 2020 (start 2020-08-31)
Tid och tempo
3 år (heltid)
Utbildningsnivå
Grundnivå
Anmälningskod
MDH-41821
Språk
Svenska, vissa kurser kan ges på engelska
Studieort
Västerås
Utbildningsplan
Se utbildningsplan (GKV09)Programupplägg
Behörighet
Engelska B (områdesbehörighet 6 med förändring) eller Engelska 6.
Urval
Betyg/högskoleprov
Examen
Kandidatexamen
Hösttermin 2021
-
Språk- och kommunikationsprogrammet, 180 hp
Omfattning
180 hp
Start
Hösttermin 2021 (start 2021-08-30)
Tid och tempo
3 år (heltid)
Utbildningsnivå
Grundnivå
Anmälningskod
MDH-41821
Språk
Svenska, vissa kurser kan ges på engelska
Studieort
Västerås
Utbildningsplan
Se utbildningsplan (GKV09)Behörighet
Engelska B (områdesbehörighet 6 med förändring) eller Engelska 6.
Urval
Betyg/högskoleprov
Examen
Kandidatexamen
Studievägledare för programmet
Bostadsgaranti
I Eskilstuna och Västerås erbjuder kommunen bostadsgaranti till inflyttade programstudenter.
Läs mer
Så rockar du din presentation
Som framgångsrik presentatör kan du uppnå stordåd. Konsten att få folk att lyssna, är användbar i många situationer i arbetslivet. Vår lärare, Magnus Svensson, undervisar i presentationsteknik på språk- och kommunikationsprogrammet. Här ger han dig sina bästa tips.
En kreativ kommunikatör
Simon Hägg har alltid varit intresserad av foto och film, men fick upp ögonen för kommunikation under hans studier i USA. Under hösten 2018 påbörjade han sina studier på språk- och kommunikationsprogrammet på MDH med kommunikatörsyrket i sikte.
Läs mer
Anmälan och antagning
Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.
Bostadsgaranti
Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.
Vad är högre studier?
Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.