Text

Två kvinnor vid en dator.

Språk- och kommunikationsprogrammet

Språk- och kommunikations-programmet

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 180  hp
 • home Studieort Västerås
 • access_time Tid 3 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

Språk- och kommunikationsprogrammet passar dig som vill arbeta med språk, kommunikation och information i nationell eller internationell miljö. Efter programmet kan du bland annat arbeta som kommunikatör, informatör, språkgranskare eller språkspecialist.

format_quote

”Söndagsångest existerar inte längre i min värld”

Sara Gyldberg

Tidigare student. Arbetar idag som kommunikatör.

Läs mer

Utbildningen

Programmet leder till en kandidatexamen i svenska eller engelska. Utbildningen ger dig grundliga kunskaper inom ditt valda språk, men även goda kunskaper inom kommunikation. Du läser kurser i kommunikationsteori, textkommunikation, interkulturell kommunikation och lär dig om språkets funktion i samhället. Det gör att du får en förståelse för hur språk fungerar i olika sammanhang och hur du kan anpassa olika texter till olika mottagare och olika medier. Du får dessutom praktiska kunskaper i presentations- och argumentationsteknik.

För dig som har valt engelska som huvudämne finns möjligheten att göra praktik i ett engelskspråkigt land. Utlandsstudier fördjupar inte bara dina språkkunskaper, utan ger dig även kunskaper om landets kultur, vilket är värdefullt om du vill arbeta i en internationell miljö.

Programmet är mycket flexibelt, vilket ger dig möjlighet att specialisera dig inom områden som du är intresserad av. För dig som vill bredda din kompetens inom kommunikation, finns valbara kurser inom grafisk form och webbdesign. Om du däremot är intresserad av ett arbete på till exempel förlag eller bibliotek kan du välja kurser inom litteraturvetenskap.

För att du ska bli väl förberedd inför ditt framtida yrkesliv kommer du på olika sätt att ha kontakt med arbetslivet och olika branscher, bland annat genom gästföreläsningar, fältuppgifter och studiebesök. Du kan även välja att skriva ditt examensarbete i samarbete med ett företag och knyta värdefulla kontakter för framtiden.

 

Framtid och jobb

Grundliga kunskaper i engelska och svenska i kombination med goda kunskaper i kommunikation är eftertraktade på dagens arbetsmarknad. Många organisationer inser vikten av god kommunikation och ditt framtida jobb kan finnas i organisationer eller myndigheter såväl i Sverige som utomlands.

Merparten av de studenter som har gått programmet arbetar idag som kommunikatör och informatör. Du kan även vidareutbilda dig i andra språkrelaterade utbildningar till exempel till bibliotekarie, översättare, tolk eller språkkonsult. Programmet ger också behörighet till studier i kompletterande pedagogisk utbildning (KPU), vilket leder till en lärarexamen.

 

Programinnehåll

Åk 1

Svenska 100%

Teroretiska och praktiska kurser i svenska och kommunikation

Åk 2

Inriktningar 100%

Engelska

Litteraturvetenskap

Svenska som andraspråk


Åk 3

Huvudområden engelska eller svenska 100%

Engelska, svenska, valbara kurser och examensarbete engelska

Svenska, engelska, valbara kurser och examensarbete svenska

Frågor kring programmet?

Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.

Tillfällen för detta program

Hösttermin 2020

 • Språk- och kommunikationsprogrammet, 180 hp

  Omfattning

  180 hp

  Start

  Hösttermin 2020 (start 2020-08-31)

  Tid och tempo

  3 år (heltid)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDH-41821

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Studieort

  Västerås

  Utbildningsplan

  Se utbildningsplan (GKV09)

  Programupplägg

  Behörighet

  Engelska B (områdesbehörighet 6 med förändring) eller Engelska 6.

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Kandidatexamen

Studievägledare för programmet

Bostadsgaranti

I Eskilstuna och Västerås erbjuder kommunen bostadsgaranti till inflyttade programstudenter.

Läs mer

Så rockar du din presentation

Som framgångsrik presentatör kan du uppnå stordåd. Konsten att få folk att lyssna, är användbar i många situationer i arbetslivet. Vår lärare, Magnus Svensson, undervisar i presentationsteknik på språk- och kommunikationsprogrammet. Här ger han dig sina bästa tips.

Läs mer

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Bostadsgaranti vid MDH

Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer