Text

Studenter styr en sophämtningsrobot med datorn.

Masterprogrammet i intelligenta inbyggda system

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 120  hp
 • home Studieort Västerås
 • access_time Tid 2 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Avancerad nivå

Idag styrs nästan alla produkter i vår vardag av inbyggda datorer, som blir allt mer intelligenta för att tillmötesgå användarnas behov. Dessa system tillhör framtiden och här lär du dig designa dem. Efter examen kan du jobba som exempelvis ingenjör, projektledare, systemarkitekt och programmerare.

format_quote

Att läsa ett program på engelska med studenter från olika länder med olika bakgrund gjorde att jag utvecklades på flera plan. Det gjorde mig också rustad för jobbet på ett internationellt företag, som jag har idag.

Marielle Gallardo

tidigare student

Läs mer

Utbildningen

Masterprogrammet i intelligenta inbyggda system är en tvåårig utbildning på avancerad nivå, där du lär dig att utveckla säkra och tillförlitliga system, som kan läsa av och anpassa sig efter sin omgivning.

Utbildningens innehåll utvecklas tillsammans med företag för att säkerställa att du får den kompetens som efterfrågas av branschen. Dina lärare är världsledande experter i ämnet och du läser kurser som omfattar det senaste inom områdena inbyggda system, artificiell intelligens och robotik.

De teoretiska delarna varvas med praktiska delar som sker i samarbete med företag inom industrin, som ABB, Bombardier transportations, Ericsson och Volvo CE. Samarbetet omfattar gästföreläsningar, studentprojekt, mentorskap och praktikplatser. Dessutom har du möjlighet att använda företagsutrustning hos några av våra företagspartners.

Som student på programmet finns det goda möjligheter att studera utomlands, då högskolan har flera utbytesavtal, exempelvis med det topprankade forskningsuniversitetet Technical University of Eindhoven i Holland. Några av utbytesavtalen ger dig också möjlighet att erhålla en dubbel masterexamen. Dels från Darmstadt University of Applied Sciences i Tyskland, dels från ett av våra partneruniversitet i Norden, via NISS-programmet.

NISS-programmetlänk till annan webbplats

 

Framtid och jobb

Marknaden för intelligenta inbyggda system är enorm och industrins behov av experter i området ökar konstant. Efter utbildningen kommer du att vara mycket eftertraktad på den nationella och internationella arbetsmarknaden. Både som välkvalificerad expert hos företag och som forskare eller doktorand inom högskole- och universitetsvärlden.

Med en masterexamen i intelligenta inbyggda system kan du arbeta som ingenjör, projektledare, systemarkitekt, programmerare eller forskare inom robotik, telekom, processtyrning, hemelektronik och bilindustrin.

 

Programinnehåll

Åk 1

Datavetenskap

62,5%

Matematik/tillämpad matematik

12,5%

Valbart

25%

Åk 2

Datavetenskap

50%

Valbart

50%

Frågor kring programmet?

Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.

Tillfällen för detta program

Hösttermin 2020

 • Masterprogram i intelligenta inbyggda system, 120 hp

  Omfattning

  120 hp

  Start

  Hösttermin 2020 (start 2020-08-31)

  Tid och tempo

  2 år (heltid)

  Utbildningsnivå

  Avancerad nivå

  Anmälningskod

  MDH-44901

  Språk

  Engelska

  Studieort

  Västerås

  Utbildningsplan

  Se utbildningsplan (GST01)

  Programupplägg

  Särskild behörighet

  Examen på grundnivå om minst 180 högskolepoäng, varav minst 30 högskolepoäng inom datateknik, datavetenskap eller elektronik inklusive minst 15 högskolepoäng inom programmering, samt minst 22,5 högskolepoäng matematik/tillämpad matematik. Dessutom krävs Engelska B eller Engelska 6. I de fall programmet går att söka som senare del gäller att den sökande måste uppfylla de särskilda behörighetskrav som gällde för programmets första termin samt ha läst motsvarande programmets tidigare terminer.

  Urval

  Antal högskolepoäng

  Examen

  Masterexamen

Studievägledare för programmet

Bostadsgaranti

I Eskilstuna och Västerås erbjuder kommunen bostadsgaranti till inflyttade programstudenter.

Läs mer

MDH-studenter utvecklar robot som hämtar dina sopor

Studenter på Mälardalens högskola (MDH) har under en termin arbetat med att utveckla en självkörande sophämtningsrobot. Målet med projektet UNICORN är självkörande robotar som kan kommunicera med varandra, köra runt i bostadsområden, hämta dina sopor och köra dem till en återvinningscentral.

Läs mer

Liknande program

Master i programvaruteknik

I dagens digitala samhälle ställs det allt högre krav på modern programvara. Därför ökar efterfrågan på högt utbildade experter i programvaruteknik, såväl nationellt som internationellt. Här lär du dig att utveckla och underhålla högkvalitativa programvarusystem och kan efter examen exempelvis jobba som programvaruarkitekt, utvecklare eller projektledare inom industrin.

Läs mer

Samtliga teknikutbildningar

På MDH finns program inom bygg, data och nätverk, energi, innovation, produktion och produktdesign, matematik, robotik och inbyggda system. Högskolan samarbetar med några av världens främsta teknikföretag för att ge dig som student möjlighet till skarpa projektarbeten, praktikplatser, traineetjänster och nätverksskapande redan under studietiden. Vägen till ditt drömjobb börjar här.

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Bostadsgaranti vid MDH

Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer