Master i hållbara energisystem, 120 hp

Din spetskompetens kommer behövas i övergången från fossila till förnybara energikällor och för att möta de höga kraven på att samhället använder energin mer effektivt. Som ingenjör inom energibranschen är du eftertraktad på arbetsmarknaden. Du kan till exempel jobba som projektledare eller anläggningsingenjör i Sverige eller utomlands.

Utbildningen

På programmet får du spetskunskap i tekniker för att använda sol, vind och biomassa som energikällor. Du kommer bland annat lära dig mer om
  • kraft- och värmeproduktion genom energiomvandling baserad på ång- och gasturbinprocesser
  • funktionsanalyser av olika energisystem och integrationsprocesser
  • metoder för optimering, modellering och simulering av energisystem.
     
Värd för detta program är forskargruppen Future Energy, som tillsammans med strategiska partner räknas som de ledande forskargrupperna med fokus på energisystem och processoptimering i Sverige. MDH överför de senaste forskningsresultaten till utbildningen. Därför kommer du att vara väl förberedda för en framtida karriär i framkant av den tekniska utvecklingen i energiteknik och inom forskningen.
 
All undervisning sker på engelska.
 

Framtid och jobb

Hållbara energisystem är nödvändiga för att övervinna problemen med energiförsörjning och klimatförändringarna i världen. Dina arbetsgivare finns främst inom energiföretag och konsultfirmor i Sverige eller utomlands, och inom offentliga organisationer såsom kommuner och myndigheter.

Efter din examen har du många olika möjligheter, du kan till exempel jobba som projektledare eller anläggningsingenjör inom energiområdet. Du kan också söka till forskarutbildning.