Text

”Det bästa valet jag har gjort”

Vasja Çollaku har läst magisterprogrammet i programvaruteknik och har fått utmärkelsen Global Swede 2018. Efter en kandidatexamen i datavetenskap i Albanien, valde hon att fortsätta sina studier hos oss – ett val hon inte ångrar.

programvaruteknik

– Det är det bästa valet jag har gjort! Kurserna är välplanerade och ger dig möjlighet att använda den förvärvade kunskapen i verkliga situationer. Skolan underlättar lärandeprocessen och studentlivet genom att erbjuda bekväma studieområden, enkel åtkomst till datorer och online resurser som behövs i studierna, samt stöd i varje kurs, säger Vasja Çollaku.

Innan utbytesåret vid MDU studerade Vasja Çollaku datavetenskap vid Polytechnic University of Tirana, i Albanien. Efter att hon tagit sin examen ville hon fortsätta sina studier och valde då mellan att fortsätta studierna i Albanien eller att plugga ett år på MDU.

– MDU erbjöd ett magisterprogram inom mitt ämnesområde på engelska, vilket jag såg som en utmaning. Jag gjorde också en del efterforskningar om lärosätet som visade att de flesta som tog examen också lyckats få jobb, vilket gjorde att jag bestämde mig för att välja MDU, säger Vasja Çollaku.


Ständig kontakt med industrin

På magisterprogrammet i programvaruteknik har studenterna ständigt kontakt med industrin, dels genom gästföreläsare, dels genom projektsamarbeten. För Vasja Çollakus del har de kurser där studenterna fått möjlighet att genomföra studentprojekt i samarbete med företag, varit de mest intressanta.

– I kursen Software Engineering 2 fick vi driva ett projekt i samarbete med fordonstillverkningsföretag Volvo CE. Något som var väldigt nyttigt eftersom vi då lärde oss hur branschen fungerar och hur det är att driva ett skarpt projekt, säger Vasja Çollaku.

Global Swede 2018

I maj 2018 fick hon ta emot utmärkelsen Mälardalens universitets Global Swede 2018, vilket innebär att Vasja Çollaku kommer att agera ambassadör för Sverige, MDU och högre utbildning, både i sitt hemland Albanien och i andra länder.

– Det är en stark känsla när universitetet uppskattar och värderar de akademiska, entreprenörs- och innovationsinsatser som man gör under hela året. För mig så har det stärkt bandet mellan studenterna och universitetet eftersom det visar att ingenting passerar obemärkt och inget görs i onödan. Jag tycker att detta visar hur nära MDU är sina studenter, säger Vasja Çollaku.

Vad hon kommer att göra efter studierna är inte bestämt ännu, Vasja Çollaku känner sig väl förberedd för arbetsmarknaden.

– En karriär inom industrin skulle vara en bra start! Men jag hoppas att jag fortsätter att hålla kontakten med MDU och kanske återvänder som gästföreläsare eller doktorand. MDU kommer alltid vara ett bra ställe att återvända till!, säger Vasja Çollaku.Magister i programvaruteknik, 60 hp

Efterfrågan på högt utbildade experter i programvaruteknik ökar hela tiden, såväl nationellt som internationellt. På detta ett-åriga program lär du dig att utveckla och underhålla högkvalitativa programvarusystem, vilket är ovärderligt för framtida programmerare, projektledare och tekniska specialister.

Läs mer

Master i programvaruteknik, 120 hp

I dagens digitala samhälle ställs det allt högre krav på modern programvara. Därför ökar efterfrågan på högt utbildade experter i programvaruteknik hela tiden, såväl nationellt som internationellt. På detta program lär du dig att utveckla och underhålla högkvalitativa programvarusystem

Läs mer
Till toppen