Text

Kandidatprogrammet i tillämpad AI

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 180  HP
 • near_me Plats Eskilstuna
 • today Start Hösttermin 2020
 • access_time Tid 3 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

Artificiell intelligens (AI) är helt avgörande för framtidens industri och samhälle. Därför behövs experter inom området som kan konstruera AI-baserade system, tjänster och applikationer. Här lär du dig hur AI kan tillämpas inom olika områden.

Efter examen kan du arbeta med AI-baserade system som exempelvis Big Data-arkitekt, systemutvecklare eller ”data scientist”.

Utbildningen

Programmet är en treårig utbildning inom datavetenskap med fokus på tillämpningar av AI och datasäkerhet. Du lär dig metoder och tekniker för att kunna konstruera morgondagens system, tjänster och applikationer med AI.

För att bygga framtidens AI-baserade system krävs kunskap i mjukvara på olika nivåer och du läser kurser inom programmering, AI och maskininlärning, datainsamling, dataanalys, datasäkerhet, Internet of Things (IoT) och molntjänster. För att få en helhetsförståelse lär du dig att bygga olika typer av AI-baserade system, som exempelvis används i autonoma fordon, inom hälsoteknik, industriell produktion och smarta fabriker. Du studerar även hur nyskapande AI-företag fungerar och olika typer av affärsmodeller för dessa.

De teoretiska delarna varvas med tillämpningar, där du testar dina färdigheter i projektarbeten och laborationer. Examensarbetet genomförs i samarbete med företag, verksamheter inom offentlig sektor eller forskare på högskolan.

Under utbildningen har du tillgång till digitala plattformar från exempelvis Amazon, Google och Microsoft. Du har också möjlighet att läsa delar av utbildningen utomlands.

 

Framtid och jobb

Med en kandidatexamen i tillämpad AI är du eftertraktad på arbetsmarknaden och en nyckelperson för företag som utvecklar AI-baserade system. Din framtida yrkesroll kan exempelvis vara ”data scientist”, systemutvecklare eller arkitekt inom AI-baserade system, så som databaser, molntjänster, och Big Data.

Du kan också läsa vidare på masternivå inom intelligenta inbyggda system eller programvaruteknik, som hör till två av de forskningsområden där MDH:s forskning är i världsklass.

 

Programinnehåll

Åk 1

Datavetenskap

75%

Matematik/tillämpad matematik

25%

Åk 2

Datavetenskap

75%

Matematik/tillämpad matematik

25%

Åk 3

Datavetenskap

100%

Frågor kring programmet?

Hör av dig till programsamordnaren om du har frågor kring programmets innehåll.

Doktorand Assistent med doktoranduppgifter

Miguel LeónOrtiz

+4621103148

miguel.leonortiz@mdh.se

Tillfällen för detta program

 • Kandidatprogram i tillämpad AI, 180 HP

  Omfattning

  180 HP

  Start

  Hösttermin 2020 (start 2020-08-31)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDH-44808

  Tid och tempo

  3 år (heltid)

  Plats

  Eskilstuna

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Behörighet

  Matematik C (områdesbehörighet 3 med förändring) eller Matematik 3b/3c (områdesbehörighet A3 med förändring).

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Kandidatexamen

Bostadsgaranti

I Eskilstuna och Västerås erbjuder kommunen bostadsgaranti till inflyttade programstudenter.

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Bostadsgaranti vid MDH

Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer