Text

Kandidat­programmet i teknisk matematik

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 180  hp
 • home Studieort Västerås
 • access_time Tid 3 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

För dig som vill använda kärleken till matematiken och dess logiska följder till att utveckla framtidens teknik. Efter utbildningen kommer du vara eftertraktad på arbetsmarknaden, då matematik används inom en mängd yrkesområden och branscher. Du kan exempelvis jobba inom områden som kommunikationsteknik, robotik, finans och hälsoteknik.

matematik

 

Utbildningen

Matematik är en förutsättning för samhällets tekniska utveckling. Tekniska lösningar, som är uppbyggda av matematiska modeller, används när vi googlar, betalar räkningar via vår internetbank, när vi söker låtar på Spotify, tar del av väderprognoser eller får information om prissättningar på optioner på börsen. Kanske är det rent av en matematiker som utvecklar framtidens läkemedel.

På programmet utvecklar du ett brett och djupt kunnande inom matematik och dess användningsområden. Du lär du dig grundläggande matematiska metoder som används inom områden så som statistik, informationsteknik, datavetenskap, energi- och miljöteknik, robotik- och reglerteknik. I programmets mer specialiserade matematikkurser fördjupar du dina kunskaper och har direktkontakt med industri och specialister inom utveckling och forskning.

Utöver matematikkurserna får du kunskaper som är viktiga för att utveckla och skapa nya tekniklösningar. Du lär dig bedöma nya behov och idéer utifrån vetenskapliga, tekniska och affärsmässiga perspektiv. Det gör dig väl förberedd inför ditt yrkesliv.


Framtid och jobb

Matematiker och specialister i teknisk matematik är mycket efterfrågade inom flera olika områden. Våra studenter går vidare till arbeten inom kommunikationsteknik, informationsteknik, robotik, finans, hälsoteknik, utveckling och forskning, men också till jobb inom bank, försäkringsbolag, ingenjörs- och konsultföretag, internetföretag, byggföretag, läkemedelsbolag, energibolag och offentlig sektor.

Efter din examen kan du till exempel arbeta med utveckling eller forskning hos företag som använder matematiska eller statistiska metoder, beräkningar och algoritmer i sina tekniska lösningar.

Matematiken är gränsöverskridande vilket gör att du kan arbeta eller studera vidare både i Sverige och i övriga världen.

För att ytterligare stärka din kompetens och konkurrenskraft kan du vidareutveckla dina matematiska och tekniska färdigheter på MDH:s masterprogram i teknisk matematik. Det stärker din kompetens och konkurrenskraft ytterligare.

Masterprogrammet i teknisk matematik

format_quote

"Skickliga matematiker behövs nästan överallt"

Amanda Antonsson

Tidigare student

Läs mer

Programinnehåll

Åk 1

Matematik/tillämpad matematik

75%

Datavetenskap 25%

Åk 2

Matematik/tillämpad matematik

87,5%

Datavetenskap 12,5%

Åk 3

Matematik/tillämpad matematik

75 %

Valbara kurser 25%

Frågor kring programmet?

Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.

Tillfällen för detta program

Hösttermin 2021

 • Kandidatprogram i teknisk matematik, 180 hp

  Omfattning

  180 hp

  Start

  Hösttermin 2021 (start 2021-08-30)

  Tid och tempo

  3 år (heltid)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDH-41820

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Studieort

  Västerås

  Utbildningsplan

  Se utbildningsplan (GKV07)

  Behörighet

  Fysik A, Matematik D (områdesbehörighet 9 med förändring) eller Fysik 1a/1b1+1b2, Matematik 4 (områdesbehörighet A9 med förändring).

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Kandidatexamen

Studievägledare för programmet

Bostadsgaranti

I Eskilstuna och Västerås erbjuder kommunen bostadsgaranti till inflyttade programstudenter.

Vill du ha mer information från oss?

Vi håller gärna kontakten!

Registrera dig här

Hur kan en snabbare väg göra att restiden blir längre? Matematiken ger dig svaret

En förbättring av en väg i ett vägsystem kan göra att restiden blir längre. Hur kan det då bli så? Vi lät vår professor i matematik, Kimmo Eriksson förklara detta närmare.

Läs mer

Grundare för företaget Q-tagg berättar om vikten av duktiga matematiker för tekniska innovationer

– Matematiken kan förutsäga vad som ska hända imorgon med betydligt högre precision än vad andra metoder kan, säger George Fodor, grundare av företaget Q-Tagg, som behöver duktiga matematiker för att hans företag ska kunna utveckla sin produkt. Kandidatprogrammet i teknisk matematik på MDH är en utbildning som har tagits fram för att möta de behov som finns på tillämpad matematik i samhället.

Läs mer

Matematiken som får din vardag att funka

Vad skulle världen vara utan matematik? Bara till vardags använder du en mängd olika system och appar så som Google, Facebook, BankID, text-meddelanden och dataspel som är beroende av matematik. Det finns även mycket annat som enbart är möjligt tack vare matematik, så som att förutsäga spridning av pandemier som Corona.

Läs mer

Saknar du behörighet? Läs tekniskt basår.

Om du saknar behörighet till tekniska utbildningar kan du söka till tekniskt basår. Här får du behörighet till alla våra tekniska program och platsgaranti på samtliga av MDH:s högskole- och civilingenjörsprogram som startar året efter avslutat basår.

Tekniskt basår Eskilstuna

Tekniskt basår Västerås

 

Matematiska modeller ger bättre fiskproduktion och ökad hälsa

Går det att med hjälp av matematik öka och förbättra produktionen av fisk i Östafrika? Det undersöker forskare vid MDH i samarbete med Makerere University, Kampala i Uganda. Det kan finnas olika mål med att effektivisera produktionen av fisk. I det här fallet syftar forskningen till att se hur man kan få ut så mycket kilomängd fisk som möjligt från dammar och sjöar.

Läs mer

Matematik kan förutsäga samhälls-förändringar

Med hjälp matematiska modeller av hur individer i en befolkning samspelar går det att göra förutsägelser om vilka åsiktsförändringar som kommer att ske i samhället.

Läs mer

Samtliga teknikutbildningar

På MDH finns program inom bygg, data och nätverk, energi, innovation, produktion och produktdesign, matematik, robotik och inbyggda system. Högskolan samarbetar med några av världens främsta teknikföretag för att ge dig som student möjlighet till skarpa projektarbeten, praktikplatser, traineetjänster och nätverksskapande redan under studietiden. Vägen till ditt drömjobb börjar här.

Läs mer

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Bostadsgaranti

Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer
Till toppen