Text

Kandidatprogrammet i teknisk matematik

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 180  HP
 • near_me Plats Västerås
 • today Start Hösttermin 2020
 • access_time Tid 3 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

För dig som vill använda kärleken till matematiken och dess logiska följder till att utveckla framtidens teknik. Du kommer dessutom vara eftertraktad på arbetsmarknaden. Idag används matematiska metoder och beräkningar inom en mängd yrkesområden och branscher så som inom kommunikationsteknik, robotik, finans och hälsoteknik.

Utbildningen

Matematik är en förutsättning för samhällets tekniska utveckling. Tekniska lösningar, som är uppbyggda av matematiska modeller, används när vi googlar, betalar räkningar via vår internetbank, när vi söker låtar på Spotify, tar del av väderprognoser eller får information om prissättningar på optioner på börsen. Kanske är det rent av en matematiker som utvecklar framtidens läkemedel.

Under utbildningen får du såväl ett brett som ett djupt kunnande inom matematiken och dess tillämpningar. Du lär du dig grundläggande matematiska metoder som tillämpas inom områden så som statistik, informationsteknik, datavetenskap, energi- och miljöteknik, robotik- och reglerteknik. I den senare delen av programmet får du fördjupa dig i mer specialiserade matematikkurser, där du får direktkontakt med industri och specialister inom utveckling och forskning.

Programmet ger dig kunskaper som är viktiga för att utveckla och skapa nya tekniklösningar, och bedöma nya behov och idéer utifrån vetenskapliga, tekniska och affärsmässiga utgångspunkter. Det gör dig väl förberedd inför ditt yrkesliv.


Framtid och jobb

Matematiker och specialister i teknisk matematik är mycket efterfrågade inom många olika områden. Våra studenter går vidare till arbeten inom kommunikationsteknik, informationsteknik, robotik, finans, hälsoteknik, utveckling och forskning, men också till jobb inom bank, försäkringsbolag, ingenjörs- och konsultföretag, internetföretag, byggföretag, läkemedelsbolag, energibolag och offentlig sektor. Efter avslutad utbildning kan du till exempel arbeta med utveckling eller forskning hos företag som använder matematiska eller statistiska metoder, beräkningar och algoritmer i sina tekniska lösningar. Då matematiken är gränsöverskridande finns goda möjligheter att arbeta eller studera vidare både i Sverige och i övriga världen. För att ytterligare stärka din kompetens och konkurrenskraft kan du vidareutveckla dina matematiska och tekniska färdigheter på MDH:s masterprogram i teknisk matematik

format_quote

"Skickliga matematiker behövs nästan överallt"

Amanda Antonsson

student

Läs mer

Programinnehåll

Åk 1

Matematik/tillämpad matematik

75%

Datavetenskap 25%

Åk 2

Matematik/tillämpad matematik

87,5%

Datavetenskap 12,5%

Åk 3

Matematik/tillämpad matematik

75 %

Valbara kurser 25%

Tillfällen för detta program

 • Kandidatprogram i teknisk matematik, 180 HP

  Omfattning

  180 HP

  Start

  Hösttermin 2020 (start 2020-08-31)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDH-41820

  Tid och tempo

  3 år (heltid)

  Plats

  Västerås

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Behörighet

  Fysik A, Matematik D (områdesbehörighet 9 med förändring) eller Fysik 1a/1b1+1b2, Matematik 4 (områdesbehörighet A9 med förändring).

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Kandidatexamen

Frågor kring antagning och behörighet?

Hör av dig till studievägledaren om du har frågor om antagning och behörighet.

Bostadsgaranti

I Eskilstuna och Västerås erbjuder kommunen bostadsgaranti till inflyttade programstudenter.

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Bostadsgaranti vid MDH

Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer