Text

matematik

Kandidatprogrammet i teknisk matematik

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 180  hp
 • home Studieort Västerås
 • access_time Tid 3 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

För dig som vill använda kärleken till matematiken och dess logiska följder till att utveckla framtidens teknik. Du kommer dessutom vara eftertraktad på arbetsmarknaden. Idag används matematiska metoder och beräkningar inom en mängd yrkesområden och branscher så som inom kommunikationsteknik, robotik, finans och hälsoteknik.

format_quote

"Skickliga matematiker behövs nästan överallt"

Amanda Antonsson

Tidigare student

Läs mer

Utbildningen

Matematik är en förutsättning för samhällets tekniska utveckling. Tekniska lösningar, som är uppbyggda av matematiska modeller, används när vi googlar, betalar räkningar via vår internetbank, när vi söker låtar på Spotify, tar del av väderprognoser eller får information om prissättningar på optioner på börsen. Kanske är det rent av en matematiker som utvecklar framtidens läkemedel.

Under utbildningen får du såväl ett brett som ett djupt kunnande inom matematiken och dess tillämpningar. Du lär du dig grundläggande matematiska metoder som tillämpas inom områden så som statistik, informationsteknik, datavetenskap, energi- och miljöteknik, robotik- och reglerteknik. I den senare delen av programmet får du fördjupa dig i mer specialiserade matematikkurser, där du får direktkontakt med industri och specialister inom utveckling och forskning.

Programmet ger dig kunskaper som är viktiga för att utveckla och skapa nya tekniklösningar, och bedöma nya behov och idéer utifrån vetenskapliga, tekniska och affärsmässiga utgångspunkter. Det gör dig väl förberedd inför ditt yrkesliv.


Framtid och jobb

Matematiker och specialister i teknisk matematik är mycket efterfrågade inom många olika områden. Våra studenter går vidare till arbeten inom kommunikationsteknik, informationsteknik, robotik, finans, hälsoteknik, utveckling och forskning, men också till jobb inom bank, försäkringsbolag, ingenjörs- och konsultföretag, internetföretag, byggföretag, läkemedelsbolag, energibolag och offentlig sektor.

Efter avslutad utbildning kan du till exempel arbeta med utveckling eller forskning hos företag som använder matematiska eller statistiska metoder, beräkningar och algoritmer i sina tekniska lösningar. Då matematiken är gränsöverskridande finns goda möjligheter att arbeta eller studera vidare både i Sverige och i övriga världen. För att ytterligare stärka din kompetens och konkurrenskraft kan du vidareutveckla dina matematiska och tekniska färdigheter på MDH:s masterprogram i teknisk matematik

Programinnehåll

Åk 1

Matematik/tillämpad matematik

75%

Datavetenskap 25%

Åk 2

Matematik/tillämpad matematik

87,5%

Datavetenskap 12,5%

Åk 3

Matematik/tillämpad matematik

75 %

Valbara kurser 25%

Tillfällen för detta program

Hösttermin 2020

 • Kandidatprogram i teknisk matematik, 180 hp

  Omfattning

  180 hp

  Start

  Hösttermin 2020 (start 2020-08-31)

  Tid och tempo

  3 år (heltid)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDH-41820

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Studieort

  Västerås

  Utbildningsplan

  Se utbildningsplan (GKV07)

  Programupplägg

  Behörighet

  Fysik A, Matematik D (områdesbehörighet 9 med förändring) eller Fysik 1a/1b1+1b2, Matematik 4 (områdesbehörighet A9 med förändring).

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Kandidatexamen

Studievägledare för programmet

Bostadsgaranti

I Eskilstuna och Västerås erbjuder kommunen bostadsgaranti till inflyttade programstudenter.

Saknar du behörighet?

Om du saknar behörighet till tekniska utbildningar kan du söka till tekniskt basår. Här får du behörighet till alla våra tekniska program och platsgaranti på samtliga av MDHs högskole- och civilingenjörsprogram som startar året efter avslutat basår.

Läs mer

Läs mer

Hur kan en snabbare väg göra att restiden blir längre? Matematiken ger dig svaret

En förbättring av en väg i ett vägsystem kan göra att restiden blir längre. Hur kan det då bli så? Vi lät vår professor i matematik, Kimmo Eriksson förklara detta närmare.

Läs mer

Grundare för företaget Q-tagg berättar om vikten av duktiga matematiker för tekniska innovationer

– Matematiken kan förutsäga vad som ska hända imorgon med betydligt högre precision än vad andra metoder kan, säger George Fodor, grundare av företaget Q-Tagg, som behöver duktiga matematiker för att hans företag ska kunna utveckla sin produkt. Kandidatprogrammet i teknisk matematik på MDH är en utbildning som har tagits fram för att möta de behov som finns på tillämpad matematik i samhället.

Läs mer

Andra matematikprogram

Analytical Finance

Kandidatprogrammet i Analytical Finance förbereder dig för en spännande karriär inom den internationella finansvärlden. Här får du solida kunskaper i matematik, för att exempelvis kunna genomföra kvantitativa analyser på finansmarknader och hantering av finansiella portföljer.

Läs mer

Samtliga teknikutbildningar

På MDH finns program inom bygg, data och nätverk, energi, innovation, produktion och produktdesign, matematik, robotik och inbyggda system. Högskolan samarbetar med några av världens främsta teknikföretag för att ge dig som student möjlighet till skarpa projektarbeten, praktikplatser, traineetjänster och nätverksskapande redan under studietiden. Vägen till ditt drömjobb börjar här.

Läs mer

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Bostadsgaranti vid MDH

Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer