Text

Interaktionsdesign - informationsdesign

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 180  HP
 • near_me Plats Eskilstuna
 • today Start Hösttermin 2020
 • access_time Tid 3 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

Som student vid programmet interaktionsdesign lär du dig att designa gränssnitt mellan människa och teknik, där användarperspektivet står i fokus. Du får förståelse för hur människan tar in, bearbetar och använder information samt hur människors sociala och kulturella skillnader påverkar teknikens utformning.

Efter slutförd utbildning har du möjligheten att arbeta som exempelvis interaktionsdesigner, användbarhetsdesigner, förändringsledare, projektledare eller UX-designer.

Utbildningen

Interaktionsdesign är ett program där du arbetar med att skapa användbara produkter som människor kan interagera med. Du lär dig att arbeta med digitala system och gränssnitt som är digitala, rumsliga eller fysiska objekt. Tillämpningsområden är exempelvis hälso- och välfärdsteknik, framtidens industri och arbetsplatser.

Under utbildningen lär du dig att kommunicera med olika verktyg för att skapa ett interaktivt berättande. Du lär dig processer och projektverktyg som används i utveckling av interaktiva gränssnitt.

Informationsdesign är ditt huvudämne och du utvecklar kompetens inom olika design- och forskningsmetoder samt om samspelet mellan text, bild, rum och till exempel ljus och ljud. Du läser bland annat retorik, berättarteknik, färg-, form- och perspektivlära, typografi, kommunikationsteorier och teorier om interaktion, kognition och perception.

Undervisningen är uppbyggd kring både individuellt arbete och grupparbete. Delar av utbildningen sker i form av studioundervisning, vilket innebär nära kommunikation mellan studenter och lärare. Flera kurser och projekt genomförs tillsammans med designstudenter på programmen informativ illustration, rumslig gestaltning och textdesign.

Under utbildningen kommer du att få samarbeta med uppdragsgivare i företag och i offentlig sektor. Under ditt sista år har du möjlighet att specialisera dig inom till exempel programmering, hälso- och välfärdsteknik eller tillgänglig design. I slutet av utbildningen har du möjligheten att knyta kontakter med framtida arbetsgivare under en tio veckor lång praktik inom branschen. Du har även möjligheten att välja att studera utomlands.

Du har tillgång till helt nya laborationsutrymmen med ny utrustning. Du har också tillgång till trä-, metall och prototypverkstäder med 3D-skrivare. Det finns även printerrum för utskrift av stora bilder, UX-labb samt en black box-studio där det går att experimentera med ljus- och ljudteknik.


Framtid och jobb

Utbildningen leder till en filosofie kandidatexamen i informationsdesign med inriktningen interaktionsdesign. De kunskaper du utvecklar under utbildningen ger dig möjlighet att arbeta som exempelvis interaktionsdesigner, användbarhetsdesigner, förändringsledare i digitaliseringsprocesser, projektledare i verksamhetsförändring, UX-designer eller som en del i ett team av utvecklare.

Efter examen har du även behörighet att studera vidare på vårt internationella mastersprogram i innovation och design.

Utbildningen gör dig till en informationsdesigner med interaktionsdesign som specialisering.

Programinnehåll

Åk 1

Informationsdesign

50%

Informationsdesign med inriktning mot Interaktionsdesign

37,5%

Datavetenskap 12,5%

Åk 2

Informationsdesign

25%

Informationsdesign med inriktning mot Interaktionsdesign

75%

Åk 3

Informationsdesign

37,5%

Valbart

25%

Informationsdesign med inriktning mot Interaktionsdesign

37,5%

Frågor kring programmet?

Hör av dig till programsamordnaren om du har frågor kring programmets innehåll.

Biträdande universitetslektor

Helena Tobiasson

+4616155178

helena.tobiasson@mdh.se

Tillfällen för detta program

 • Interaktionsdesign - informationsdesign, 180 HP

  Omfattning

  180 HP

  Start

  Hösttermin 2020 (start 2020-08-31)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDH-44809

  Tid och tempo

  3 år (heltid)

  Plats

  Eskilstuna

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Behörighet

  Engelska B, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 6) eller Engelska 6, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet A6).

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Kandidatexamen

Frågor kring antagning och behörighet?

Hör av dig till studievägledaren om du har frågor om antagning och behörighet.

Bostadsgaranti

I Eskilstuna och Västerås erbjuder kommunen bostadsgaranti till inflyttade programstudenter.

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Bostadsgaranti vid MDH

Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer