Text

2020-03-25

Victor Centerholt, alumn innovationsprogrammet

Porträtt

Möt Victor Centerholt, tidigare student på innovationsprogrammet. Idag jobbar han på Research Institutes of Sweden i Göteborg (RISE IVF).

Porträtt Victor Centerholt.

Victor Centerholt, tidigare student.

- Tiden i Eskilstuna har betytt otroligt mycket för mig och jag är glad att jag valde att studera på innovationsprogrammet. Jag är stolt över att kunna kalla mig innovationsvetare i en värld full av "innovationstyckare", säger Victor Centerholt.

Vad jobbar du med idag?

- Jag jobbar med forskningsprojekt kring industri 4.0 samt coachar små och medelstora industriföretag i att stärka sina värdeskapande processer med hjälp av digitalisering.

Vad har du haft för nytta av dina studier i din nuvarande tjänst?

- Digitaliseringen av industrin kräver ett innovationsarbete som är grundat i ett systemperspektiv, och kunskaperna från innovationsprogrammet ger en god grund i att förstå digital transformation ur ett MTO-perspektiv.

Hur gör du för att kunna fortsätta vara innovativ där du jobbar?

- Jag har tur att få arbeta på en arbetsplats som beskriver sig som Sveriges innovationspartner. Innovation är en lagsport och RISE IVF har en väldigt innovationsfrämjande kultur där olika kunskapsdiscipliner möts. För att kunna fortsätta vara en stark innovationspartner så krävs det att jag besitter den kunskap som behövs för att kunna hjälpa dom företag som jag jobbar med. Därför behöver jag dels hålla mig uppdaterad på ny kunskap inom mitt eget fält, men även kunna förmedla min kunskap mellan olika kunskapsdiscipliner.

Vad skulle du vilja ge för råd till studenter som läser eller som i framtiden kommer läsa vid innovationsprogrammet?

  • Alla organisationer behöver kompetens inom innovationsprocesser, men du kommer sällan se jobbannonser som specifikt frågar efter innovationsvetare. Lär dig därför att argumentera för hur din kunskap kan skapa nytta för en arbetsgivare. Om du inte känner för det, säg f**k it och gör din egen grej istället.
  • Gör skolarbeten ute på företag som du tycker är intressanta. (Processen att hitta en intressant arbetsgivare bör börja långt innan du tar examen).
  • Håll dig uppdaterad och dynamisk. Likt dom flesta yrken så blir innovationsvetare påverkade av olika omvärldsfaktorer. En innovationsvetare som inte förstår hur digitalisering påverkar innovationsprocesser får det svårt att hålla sig relevant i framtiden.Innovationsprogrammet

Att kunna förstå och hantera innovationsprocesser är viktigt för att lösa samhällsutmaningar, samt bidra till att skapa utveckling som leder till en hållbar tillväxt. Därför behövs människor som vet hur man på ett framgångsrikt sätt uppmärksammar problem, utvecklar idéer och förverkligar dem.

Läs mer