Jag vill jobba med formgivning

”Mina föräldrar frågar mig ofta vad det är jag läser egentligen. Men jag tycker inte att innovation är så luddigt. Det handlar om att skapa värde, att tänka nytt eller förbättra något befintligt” säger han.

 

 

Richard Kojefors är uppvuxen i Eskilstuna och hade egentligen tänkt flytta någon annanstans för att plugga.

– Men innovationsprogrammet fanns bara här, och då var det värt att stanna. Det blir nytt och spännande i alla fall när man börjar plugga. Ett nytt kapitel.

Han valde utbildningen efter rekommendationer, och för att han visste att den just hade genomgått en större förändring. På det nya innovationsprogrammet fokuserar man mer på innovationsledning och på individens och gruppens kreativitet samt nätverkets betydelse. Richard Kojefors är nöjd med sitt val.

– Innovationsprogrammet lever verkligen upp till mina förväntningar. När jag valde det visste jag att jag ville ha innovation och produktdesign, men inte en ingenjörsutbildning. Matte, fysik och hållfasthet är helt enkelt inte min grej. Samtidigt kan jag uppskatta att vi på innovationsprogrammet har vissa tvärvetenskapliga kurser tillsammans med ingenjörsutbildningarna, och vi har tillgång till verkstäderna vilket innebär att jag kan gå ned och faktiskt bygga något om jag vill. Det är en fördel att kunna skapa en prototyp, det tar mig längre i min innovationsprocess.

Ett av Richards bästa tips för att klara av studierna på ett bra sätt är att omge sig med personer som vill samma sak som en själv.

– Hitta vänner som har samma ambitionsnivå som du. Om ni klickar så är det förmodligen för att ni är där av samma anledning. Om båda har samma mål, så motiverar ni varandra. Och ta pauser, ha roligt!

Ett annat råd är att våga ta tag i det jobbiga.

– Det är aldrig en dans på rosor hela tiden. Alla kurser inom ett program är inte superroliga, men även de tråkiga och jobbiga ger någonting i slutänden, de ger nya synvinklar. Man får ta det goda med det onda, helt enkelt.

Efter examen vill Richard arbeta med formgivning av något slag.

– Jag dras mot produktdesign och formgivning, inte tjänster och processer. Jag vill skapa någonting och är väldigt intresserad av kombinationen mellan funktion och estetik. Jag gillar klockor, inredning, bilar. Hur är de utformade? Hur får vi funktionen att bli så bra som möjligt samtidigt som de är estetiskt tilltalande? En lyckad kombination av form och funktion skapar en helhet och ett större värde. Och innovation handlar om att skapa värde.