Text

Innovationsprogrammet

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 180  hp
 • home Studieort Eskilstuna
 • access_time Tid 3 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

Att kunna förstå och hantera innovationsprocesser är viktigt för att lösa samhällsutmaningar, samt bidra till att skapa utveckling som leder till en hållbar tillväxt. Därför behövs människor som vet hur man på ett framgångsrikt sätt uppmärksammar problem, utvecklar idéer och förverkligar dem. På Innovationsprogrammet lär du dig just det. Efter slutförd utbildning har du möjligheten att arbeta som projektledare, verksamhetsutvecklare och entreprenör.

format_quote

Om man step-by-step vill lära sig att ta en nyttig affärsidé till marknad så är innovationsprogrammet ett superbra val.

Bokan Abdullah

student

Läs mer

Utbildningen

Innovationsprogrammet är ett treårigt program som handlar om att utveckla din egen, andras och organisationers innovativa och kreativa förmåga. Du lär dig hur innovationsprocesser fungerar och att utveckla verktyg och metoder för att leda en idé från uppkomst till förverkligande. Du utvecklar också kunskaper i att hitta beröringspunkter mellan teknikvetenskap, företagsekonomi och beteendevetenskap.

Unikt för innovationsprogrammet är att vi tar ett större grepp om innovation, där du succesivt fördjupar dig inom innovation med fokus på kurser inom kreativitet, projektledning, omvärldsanalys samt entreprenörskap. Detta kombineras med kurser inom produktutveckling (CAD, 3D framställan m.m.). Hos oss utvecklar du förmågan att se helheten som bidrar till att öka innovationsförmågan hos människor, företag och organisationer. Det behövs entreprenörer och innovationsledare som ser till att skapa lösningar till problem och utmaningar, och därigenom utveckla nya, hållbara tjänster och produkter.

Under studietiden får du chansen att stegvis delta i och leda projekt tillsammans med företag och andra organisationer. På så sätt skapas goda möjligheter till att knyta kontakter för din framtida karriär. Inom programmet ges du även möjlighet att skapa en egen unik profil, eftersom du under termin 5 kan välja valbara kurser eller att studera utomlands.

Dina studier leder till en filosofie kandidatexamen inom huvudområdet innovationsteknik.

 

Framtid och jobb

”Innovationsledare” är en ny, spännande yrkeskår som vuxit fram de senaste 10 åren. En roll som passar väl för innovationsprogrammets studenter. Det är en utveckling av nuvarande projektledarens roll med större fokus på förändrings- och utvecklingsarbete.

Studenter examinerade vid innovationsprogrammet arbetar i hög utsträckning som projektledare, innovationsledare, entreprenörer (eget företagande), näringslivsutvecklare (del av innovationsstödsystemet), verksamhetsutvecklare samt som tjänstedesigners och produktutvecklare.

Efter examen har du också möjlighet att söka vårt internationella masterprogram i innovation och design, för att fördjupa dig i ämnet och stärka din internationella konkurrenskraft.

 

Programinnehåll

Åk 1

Innovationsteknik

62,5%

Produkt- och processutveckling

25%

Informationsdesign 12,5%

Åk 2

Innovationsteknik

87,5%

Produkt- och processutveckling 12,5%

Åk 3

Innovationsteknik

50%

Valbara kurser Företagsekonomi eller Psykologi

50%

Frågor kring programmet?

Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.

Universitetslektor /Avdelningschef

Peter Selegård

+4621101588

peter.selegard@mdh.se

Tillfällen för detta program

Hösttermin 2020

 • Innovationsprogrammet, 180 hp

  Omfattning

  180 hp

  Start

  Hösttermin 2020 (start 2020-08-31)

  Tid och tempo

  3 år (heltid)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDH-44801

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Studieort

  Eskilstuna

  Utbildningsplan

  Se utbildningsplan (GKE06)

  Programupplägg

  Behörighet

  Engelska B, Matematik C, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 4) eller Engelska 6, Matematik 3b/3c, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet A4).

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Kandidatexamen

Studievägledare för programmet

Bostadsgaranti

I Eskilstuna och Västerås erbjuder kommunen bostadsgaranti till inflyttade programstudenter.

Läs mer

"Alla studenter borde testa att starta ett företag"

Davids första tanke när han började studera var att starta eget.

Läs mer

”Alla bör sätta på sig en kostym som känns aningen för stor någon gång”

Möt Erik Lidén, tidigare student på innovationsprogrammet. Han är grundare och ledare för företaget Flaxta.

Läs mer

Så lyckas du förverkliga din idé

Hundratals personer kan ha en och samma idé, men bara ett fåtal lyckas förverkliga den. Vad är det då som gör att vissa lyckas som entreprenörer?

Läs mer

"Mina innovationsstudier har varit till stor nytta"

Möt Daniel Pereaux, tidigare student på innovationsprogrammet. Han är vd vid Fragbite AB, Nordens största gaming/esport community.

Läs mer

"Nöj dig aldrig med din första tanke"

Malin Lampa pluggade innovationsprogrammet och jobbar idag som utvecklingschef på fastighetsbolaget Mimer i Västerås.

Läs mer

Så lyckas du med innovation som förändrar världen

4 tips för dig som vill förverkliga en idé som kan förändra världen

Läs mer

Stolt innovationsvetare i en värld full av "innovationstyckare"

Möt Victor Centerholt, tidigare student på innovationsprogrammet, som jobbar på Research Institutes of Sweden i Göteborg (RISE IVF).

Läs mer

Louise brinner för hållbar innovation

Louise Siewertsen tog examen från innovationsprogrammet 2018. Under utbytesstudierna i Nederländerna hittade hon sin nisch på området; hållbarhet.– Det var det bästa jag gjort

Läs mer

Tobias Söderberg är Årets alumn 2019

Tobias Söderberg, tidigare innovationsstudent och numera verksamhetsutvecklare inom Region Sörmland, är Årets alumn 2019 vid MDH.

Läs mer

Innovationsstudent tävlar i Yrkes-EM

Under 2018 blev MDH-studenten Sarah Larsson svensk mästare i entreprenörskap och representerade Sverige i Yrkes-EM i Budapest.

Läs mer

Samtliga teknikutbildningar

På MDH finns program inom bygg, data och nätverk, energi, innovation, produktion och produktdesign, matematik, robotik och inbyggda system. Högskolan samarbetar med några av världens främsta teknikföretag för att ge dig som student möjlighet till skarpa projektarbeten, praktikplatser, traineetjänster och nätverksskapande redan under studietiden. Vägen till ditt drömjobb börjar här.

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Bostadsgaranti vid MDH

Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer