Text

Innovations­programmet

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 180  hp
 • home Studieort Eskilstuna
 • access_time Tid 3 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

För dig som vill jobba med att leda innovationsprocesser, förändrings- och utvecklingsarbete, samt bidra till hållbara innovativa lösningar. Lär dig att på ett framgångsrikt sätt uppmärksamma problem, utveckla idéer och förverkliga dem. Efter examen kan du exempelvis jobba som innovationsledare, projektledare eller starta eget.

Programmet är stängt för
anmälan till HT21.

Projekt och samverkan

På innovationsprogrammet får studenterna möjlighet att delta i och leda innovationsprojekt tillsammans med företag och andra organisationer. Här kan du se några exempel på projekt som studenter på programmet genomfört.

Läs mer

Utbildningen

Detta treåriga program handlar om att utveckla din egen, andras och organisationers innovativa och kreativa förmåga. Du tränar dig i att analysera innovationsprocesser och föreslå förbättringsåtgärder för att öka innovationsförmågan i ett företag. Du lär dig kreativa verktyg och metoder för att leda nya idéer till förverkligande.

Unikt för programmet är att du tar ett större grepp om innovation, där du utifrån en bred teoretisk och praktisk kunskap om innovation och innovationsledning succesivt fördjupar dig för att kunna leda innovationsarbete. Du utvecklar förmågan att se helheten, vilket bidrar till att öka innovationsförmågan hos människor, företag och organisationer. Detta gör du genom att läsa kurser inom områdena:

 • Innovationsteknik
 • Produkt- och processutveckling
 • Informationsdesign

Under studietiden får du chansen att stegvis delta i och leda innovationsprojekt tillsammans med företag och andra organisationer. På så sätt kan du knyta kontakter för din framtida karriär.

Inom programmet har du möjlighet att skapa en egen unik profil, då du under termin 5 kan välja mellan inriktningarna ekonomi och psykologi. Här kan du också välja att läsa kurser inom något annat område som intresserar dig eller att studera utomlands.

Framtid och jobb

Dina studier leder till en filosofie kandidatexamen inom huvudområdet innovationsteknik. Efter examen är du redo att kliva in i rollen som ”innovationsledare”, en ny, spännande yrkeskår som vuxit fram de senaste 10 åren. Rollen är en utveckling av nuvarande projektledarens roll med större fokus på förändrings- och utvecklingsarbete.

Tidigare studenter arbetar i hög utsträckning som projektledare, innovationsledare, entreprenörer (eget företagande), näringslivsutvecklare, verksamhetsutvecklare samt som tjänstedesigners.

Enligt Universitetskanslersämbetet (UKÄ) är 86 procent av MDH:s studenter etablerade på arbetsmarknaden 1-1,5 år efter examen. Med etablerad menar man bland annat att den examinerade inte har varit arbetslös under perioden och har inkomst över en viss nivå.

Efter examen är du också behörig att läsa vidare på vårt internationella mastersprogram i innovation och design, för att utifrån ditt eget intresse fördjupa dig inom området och stärka din internationella konkurrenskraft.

Programinnehåll

Åk 1

Innovationsteknik

62,5%

Produkt- och processutveckling

25%

Informationsdesign 12,5%

Åk 2

Innovationsteknik

87,5%

Produkt- och processutveckling 12,5%

Åk 3

Innovationsteknik

50%

Valbara kurser Företagsekonomi eller Psykologi

50%

Frågor kring programmet?

Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.

Universitetslektor /Avdelningschef

Peter Selegård

021-10 15 88

peter.selegard@mdh.se

Tillfällen för detta program

Hösttermin 2021

 • Innovationsprogrammet, 180 hp

  Omfattning

  180 hp

  Start

  Hösttermin 2021 (start 2021-08-30)

  Tid och tempo

  3 år (heltid)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDH-44801

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Studieort

  Eskilstuna

  Utbildningsplan

  Se utbildningsplan (GKE06)

  Programupplägg

  Behörighet

  Engelska B, Matematik C, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 4) eller Engelska 6, Matematik 3b/3c, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet A4).

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Kandidatexamen / Bachelor's degree

Studievägledare för programmet

Bostadsgaranti

I Eskilstuna och Västerås erbjuder kommunen bostadsgaranti till inflyttade programstudenter.

Vill du ha mer information från oss?

Vi håller gärna kontakten!

Registrera dig här

”Innovationsprogrammet har varit till stor hjälp"

- Jag är en startuper i grunden, det är det som var syftet med allt, säger Miran Abdullah som har studerat innovationsprogrammet på MDH, startat företag med hjälp av affärsinkubatorn Idélab och lanserat plattformen Juristi. På MDH fick Miran tillgång till alla verktyg han behövde för att lyckas som egenföretagare.

Läs mer

”Att plugga innovation öppnar många dörrar”

Sarah Larsson påbörjade sin resa på MDH för tre år sedan och har under studietiden hunnit plocka hem titeln som svensk mästare i entreprenörskap. Nyligen avslutade Sarah sin sista termin på innovationsprogrammet och har nu en karriär inom FN i sikte.

Läs mer

"Mina innovationsstudier har varit till stor nytta"

Möt Daniel Pereaux, tidigare student på innovationsprogrammet. Han är vd vid Fragbite AB, Nordens största gaming/esport community.

Läs mer

"Nöj dig aldrig med din första tanke"

Malin Lampa pluggade innovationsprogrammet och jobbar idag som utvecklingschef på fastighetsbolaget Mimer i Västerås.

Läs mer

Läs mer

Så lyckas du förverkliga din idé

Hundratals personer kan ha en och samma idé, men bara ett fåtal lyckas förverkliga den. Vad är det då som gör att vissa lyckas som entreprenörer?

Läs mer

Bli expert på förändring - så får du med dig andra

Är du kanske den enda i kompisgänget som fattar nyttan med en hälsosam livsstil, och som aldrig får sällskap ut i spåret, till gymmet eller yogan?Här kommer några tips på hur du får med dig andra i en förändring.

Läs mer

Så lyckas du med innovation som förändrar världen

4 tips för dig som vill förverkliga en idé som kan förändra världen.

Läs mer

Tobias Söderberg är Årets alumn 2019

Tobias Söderberg, tidigare innovationsstudent och numera verksamhetsutvecklare inom Region Sörmland, är Årets alumn 2019 vid MDH.

Läs mer

Samtliga teknikutbildningar

På MDH finns program inom bygg, data och nätverk, energi, innovation, produktion och produktdesign, matematik, robotik och inbyggda system. Högskolan samarbetar med några av världens främsta teknikföretag för att ge dig som student möjlighet till skarpa projektarbeten, praktikplatser, traineetjänster och nätverksskapande redan under studietiden. Vägen till ditt drömjobb börjar här.

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Bostadsgaranti

Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer
Till toppen