Text

student sitter vid ett bord och målar

Informativ illustration - informationsdesign

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 180  hp
 • home Studieort Eskilstuna
 • access_time Tid 3 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

Informativ illustration är en designklassad utbildning för dig som vill lära dig att kommunicera komplexa budskap med hjälp av visualiseringar. Du får arbeta med vetenskap- och teknikillustration, informationsgrafik, 3D-visualisering samt konceptbilder. Undervisningen bedrivs i nybyggda och toppmoderna lokaler med studios och verkstäder. Efter examen kan du jobba med illustration, grafisk design, visualisering och bildframställning på exempelvis arkitektkontor, reklambyråer eller teknikföretag.

format_quote

Det är ju en utmaning varje gång att förklara något så komplext som teknik. Men det är en så fruktansvärt god känsla när du lyckas

Linus Carlvik

teknikillustratör, tidigare student

Läs mer

Studentprojekt

På programmet Informativ illustration – Informationsdesign skapar studenterna illustrationer utifrån olika tekniker och arbetsmetoder.

Läs mer

Utbildningen

Som student vid programmet informativ illustration lär du dig att kommunicera med bilder, animationer och andra typer av visualiseringar i kombination med text. Du lär dig skapa bilder och grafisk design för läroböcker, teknisk information, nyhetsgrafik för tidningar, TV och webb, samt informationsgrafik som exempelvis förklarar vetenskapliga fenomen.

Informationsdesign är ditt huvudämne och du utvecklar kompetens inom olika design- och forskningsmetoder samt om samspelet mellan text, bild, rum och till exempel ljus och ljud. Du läser bland annat retorik, berättarteknik, färg-, form- och perspektivlära, typografi, kommunikationsteorier och teorier om interaktion, kognition och perception.

Under utbildningen planerar du designprocesser, analyserar designproblem och skapar design för användares olika behov. Under studierna tränar du dig i olika skiss- och bildtekniker, samt idé- och konceptutveckling. Du lär dig använda programvaror som exempelvis Photoshop, Illustrator, InDesign, 3ds Max och After Effects. Dessutom jobbar du med frihandsteckning och traditionella tekniker som akvarell, tusch och markers.

I vår illustrationsstudio har du tillgång till ritbord, ljusbord, datorskärmar och digitala ritplattor. Som student har du också tillgång till trä-, metall- och prototypverkstäder med 3D-skrivare. På högskolan finns printerrum för utskrift av stora bilder, UX-labb samt en black box studio där det går att rigga VR-miljöer och experimentera med ljus- och ljudteknik.

Undervisningen är uppbyggd kring både individuellt arbete och grupparbete. Delar av utbildningen sker i form av studioundervisning, vilket innebär nära kommunikation mellan studenter och lärare. Vissa kurser och projekt genomförs tillsammans med designstudenter på programmen interaktionsdesign, rumslig gestaltning och textdesign.

Under utbildningen kommer du att få samarbeta med uppdragsgivare i företag och i offentlig sektor. Det ger dig relevanta kontakter med möjliga arbetsgivare. I slutet av utbildningen har du dessutom möjligheten att möta potentiella arbetsgivare under en tio veckor lång praktik inom branschen. Du har även möjligheten att välja att studera utomlands.

För att bli behörig till programmet krävs godkända arbetsprover. Urvalet sker sedan på betyg och högskoleprov.

 

Framtid och jobb

Efter slutförd utbildning har du en filosofie kandidatexamen i informationsdesign med inriktning informativ illustration. Efter examen har du även behörighet att studera vidare på vårt internationella masterprogram i innovation och design.

Tidigare studenter arbetar exempelvis med att illustrera och formge informationsgrafik, spelgrafik, animation, bilder i läroböcker och manualer inom offentlig- och privat sektor.

 

Arbetsprover

För behörighet till programmet krävs godkända arbetsprover.

Läs mer

Programinnehåll

Åk 1

Informationsdesign

50%

Informationsdesign med inriktning mot Informativ illustration

50%

Åk 2

Informationsdesign

25%

Informationsdesign med inriktning mot Informativ illustration

75%

Åk 3

Informationsdesign

37,5%

Valbart

25%

Informationsdesign med inriktning mot Informativ illustration

37,5%

Frågor kring programmet?

Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.

Universitetsadjunkt i informationsdesign

Lasse Frank

+4616153233

lasse.frank@mdh.se

Tillfällen för detta program

Hösttermin 2020

 • Informativ illustration - informationsdesign, 180 hp

  Omfattning

  180 hp

  Start

  Hösttermin 2020 (start 2020-08-31)

  Tid och tempo

  3 år (heltid)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDH-44810

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Studieort

  Eskilstuna

  Utbildningsplan

  Se utbildningsplan (DKE20)

  Programupplägg

  Behörighet

  Engelska B, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 6) eller Engelska 6, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet A6). Godkända arbetsprover krävs.

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Kandidatexamen

Studievägledare för programmet

Bostadsgaranti

I Eskilstuna och Västerås erbjuder kommunen bostadsgaranti till inflyttade programstudenter.

Läs mer

En utbildning för drivna och nyfikna kreatörer

Efter studier i Australien och ett år som volontär och copywriter flyttade Ida Olsson från Örebro till Eskilstuna för att plugga informativ illustration - informationsdesign.

Läs mer

Adrians illustrationer syns i hela världen

Projektet ROAR, där studenter från MDH, Chalmers tekniska högskola och Pennsylvania State University i USA, tillsammans med Volvo och Renova utvecklade en sophämtande robot, har fått uppmärksamhet över hela världen. Mannen bakom illustrationerna av roboten läste informativ illustration på MDH och heter Adrian Wirén. Bilderna har använts av National Geografic – i en barnbok om framtidens sophantering.

Läs mer

Liknande program

Interaktions-design

Här lär du dig att designa gränssnitt mellan människa och teknik, där användarperspektivet står i fokus. Du får förståelse för hur människan tar in, bearbetar och använder information samt hur människors sociala och kulturella skillnader påverkar teknikens utformning.

Läs mer

Rumslig gestaltning

En utbildning för dig som vill lära dig att formge utställningar, mötesplatser, offentliga rum och olika typer av arbets- och aktivitetsrum. Under utbildningen lär du dig att utforma tillgängliga, inkluderande och hållbara miljöer, som användare kan interagera med.

Läs mer

Textdesign

Textdesign är en utbildning för dig som har goda kunskaper i det svenska språket och vill arbeta med texter, till exempel som kommunikatör, copywriter, webbredaktör, teknikkommunikatör eller formgivare. Här får du skriva och formge texter och informationsmaterial för olika medier och målgrupper.

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Bostadsgaranti vid MDH

Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer