Mattias jobbar som formgivare och grafiker på SVT

Vad krävs av en grafiker och formgivare på Sveriges Televison? Mattias Klittmark, tidigare student på Informativ illustration, förklarar värdet av kritiskt tänkande även utanför vetenskapen.

 

 

Hej Mattias, vad sysslar du med just nu?

Jag jobbar som formgivare och grafiker på SVT Grafiskt Center, och har precis avslutat arbetet med nya vinjetter till Aktuellt. SVT Grafiskt Center fungerar lite som en grafisk produktionsbyrå. Vi producerar flera olika delar av SVT:s grafikutbud. Det kan dels vara den visuella inramningen av olika program, t ex vinjetter, eftertexter, namnskyltar och annan animation. Det kan vara olika trycksaker, eller spel till webb. Förutom det gör vi även grafik dagligen till alla nyhetssändningar, t ex Rapport och Sportnytt. Då rör det sig oftast om diagram, tabeller, illustrationer eller annan infografik.

Grafisk formgivare på SVT - hur hamnade du i TV-världen?

Tror jag ville bli någon typ av illustratör. Dock hade jag någon idé om att illustration mest var inriktat mot trycksaker. Under sista året på Mälardalens Högskola blev jag mer och mer intresserad av animation och rörlig bild - mitt exjobb behandlade till viss del detta. Jag hade också tur och lyckades få jobb på SVT under hösten direkt efter studierna. Som formgivare på TV kan det ibland bli mycket tekniska detaljer och lösningar som egentligen inte har med form att göra, även om det inverkar på den. Jag känner att det passar mig väldigt bra, att kombinera min tekniska sida med den mer konstnärliga.

Vilken nytta har du haft av dina studier?

Studierna utvecklade mitt kritiska tänkande och är faktiskt till stor hjälp. Det är viktigt att fundera på VAD som är viktigt innan man börjar sätta igång med ett projekt. Detta är viktigt t ex i informationsgrafik, men det blir extra viktigt i ett nyhetsinslag i TV där grafiken oftast bara syns i några sekunder. Det är en skillnad från tryckt media, där läsaren oftast har längre tid på sig att ta in informationen. För att TV-tittaren ska kunna hänga med och ta in informationen måste man ofta förenkla och/eller presentera den i olika steg. Planering och upplägg är alltså jätteviktigt.

Nämn något bra och något mindre bra med den utbildning du fick?

Även om det är extremt viktigt att utbildningen har den vetenskapliga metoden som grund, tror jag det generellt saknas en viss verklighetsförankring bland högskolorna. Det viktiga är t ex inte att ett studentprojekt alltid uppfyller ALLA kriterier för god informationsdesign, för detta är i yrkeslivet nästan alltid omöjligt. Man måste nästan alltid kompromissa. Det viktiga är att få en egen grund för att själv argumentera varför man valde bort vissa delar. När det kommer till formgivning måste det också finnas stort spelrum för lekfullhet och nyfikenhet.

Förutom en bra teoretisk grund gav utbildningen också en bra inkörsport till olika mjukvara. Jag har också haft jättemycket nytta av teknisk Illustration och perspektivlära. Inte just till tekniska illustrationer, utan faktiskt hela tiden när man tänker djup och proportioner i sin formgivning.

Har du några givande tips till blivande eller nuvarande informationsdesignstudenter som har funderingar om sin framtida karriär?

Jag tror det är viktigt att verkligen vara intresserad av det man håller på med. Att det fungerar som en drivande kraft även senare i yrkeslivet. Även om man inte fått världens roligaste projekt på sitt bord är det viktigt att kunna se det som en utmaning och något man kan lära sig av. Det är också bra att bredda sina perspektiv och kanske ta inspiration från många olika områden, inte bara just det man själv håller på med.

Vad har du för planer i framtiden? Vilka mål finns kvar att uppfylla?

Det finns alltid nya världar att erövra. Jag har varit på SVT i fem år nu och det är fortfarande extremt varierande och utmanande. Privat har jag också alltid flertalet projekt liggandes som jag arbetar på. Under tiden har jag blivit mer och mer intresserad av förhållandet mellan bild, rörelse, takt och ljud. Jag har några större projekt på detta tema som jag på sikt planerar att göra klart.

Tack Mattias och lycka till framöver!

Tack!