Adrians illustrationer syns i hela världen

Projektet ROAR, där studenter från Mälardalens högskola (MDH), Chalmers tekniska högskola och Pennsylvania State University i USA, tillsammans med Volvo och Renova utvecklade en sophämtande robot, har fått uppmärksamhet över hela världen. Mannen bakom illustrationerna av roboten heter Adrian Wirén och läser informativ illustration på MDH. Nu ska bilderna användas av National Geografic – i en barnbok om framtidens sophantering.

 

Stort grattis till det här uppmärksammandet Adrian! Berätta, hur uppkom illustrationen från första början?

– Tack! Det började med att jag utförde ett uppdrag som gick ut på att visualisera en robot till ROAR-projektet. Det handlade om att utveckla en robot som ska ta hand om sopor och kunna navigera och transportera soptunnor till en sopbil. Mitt uppdrag var att illustrera robotens utseende, producera en materialbild och en miljöbild för att kommunicera robotens funktion och dess syfte. Som slutresultat producerade jag tre bilder som sedan publicerades i flera olika medier och pressreleaser.

Vad kan man se i illustrationen?  

– Det man ser i miljöbilden är ett grannområde tidigt på morgonen. I bilden så ser man en liten del av en sopbil samt två små robotar som både tar upp och transporterar soptunnor. I bilden hade jag som mål att gestalta robotarna och miljön med varma och ljusa färger för att förmedla en vänlig och en positiv atmosfär.

På vilket sätt ska den användas i boken?

– Det jag vet är att illustrationen ska användas till en barnbok som handlar om just recycling och om sopsortering. Det roliga med att National Geographic vill använda min illustration är för att bilden i sig är barnvänlig med dess tecknade manér men också för att det passar väldigt bra till deras bok och målgrupp. Som jag förstått det så ska bilden användas som ett helt uppslag, och det ska bli väldigt spännande att se resultatet!

När kommer boken ut?

– Någon gång i vinter, men det är inte helt klart än.

Hur känns det?

– Väldigt kul! Jag trodde först inte mina ögon men jag blev väldigt glad över att de hörde av sig! Det lönar sig helt enkelt att jobba hårt vid sidan om studierna och att ha ögonen öppna för möjligheter. Det bästa tipset är att våga och ta sig framåt!

Vad gör du nu den närmsta tiden?

– Just nu jobbar jag med ett uppdrag från en organisation som heter MITC tillsammans med två andra studenter från informationsdesign-programmen. En av dem läser rumslig gestaltning och den andra textdesign. Vi ska bland annat fixa en kommunikationsplan, hemsida och en monter inför Sörmlandsdagen. Annars jobbar jag vidare med min egen portfolio och i höst när studierna tar fart igen kommer jag praktisera på ett spelföretag i Stockholm. Där kommer jag att jobba nära Niklas Bergström som är en gammal student på MDH och grundare till den omtalade reklambyrån FarFar. 

Vad vill du jobba med när du är klar med din utbildning?

– Jag vill jobba med allt inom bild och produktion! Så det kan bli både som frilansillustratör, in-house på ett företag eller på reklambyrå, men jag fokuserar på entertainment-branschen där man sysslar med till exempel film- och spelproduktion. Min stora dröm är att hålla en Oscarsstatyett för bästa Art Direction så jag kämpar vidare, för dit vill jag!