Raka vägen till inköpsansvarig på Media Markt

Extrajobbet under studierna öppnade dörren till traineeprogrammet på Media Markt. Tahero Noris väg från International Business Management på Mälardalens högskola har gått spikrakt till dagens position som inköpsansvarig på Media Markt.

Tahero Nori är bara 25 år och redan inköpsansvarig på Media Markt. Vägen dit började med International Business Mangement på Mälardalens högskola.

– Jag har alltid velat jobba inom retailbranschen. Dessutom har jag förkärlek för tekniska prylar och nu är jag med i framkanten på den tekniska utvecklingen och får se det senaste. Jag ansvarar nämligen för inköp av IT- och telekomtillbehör för Media-Saturn Holding Nordic, där Media Markt ingår. Media-Saturn är Europas största hemelektronikkedja med över 900 varuhus i 17 länder, från Ryssland till Portugal, säger Tahero Nori.

Bra kontakt med lärarna

Tahero studerade vidare direkt efter gymnasiet. Han kommer från Västerås och valde att stanna kvar och studera på IBM-programmet – ett val han inte ångrar. Framför allt lyfter han fram lärarna som sitt bästa minne från MDH.

– På IBM fick jag bra kontakt med lärarna som gav mig en stabil grund i företagsledning, ekonomi, marknadsföring och nationalekonomi.

Från extrajobb till trainee

Sina studier finansierade Tahero med aktiehandel och extrajobb som säljare på Media Markts varuhus i Västerås. Jobbet som säljare i kombination med utbildningen ledde till att Tahero kom in på Media Markts traineeprogram International Retail Management Programme i Tyskland.

– Till traineeprogrammet handplockas unga från olika länder där Media Markt är etablerade. Det är en betald traineeperiod i Tyskland som kombineras med tre praktikperioder. Som trainee träffade jag många människor inom hela koncernen och knöt viktiga kontakter. Det var under min sista praktikperiod som jag blev erbjuden mitt nuvarande jobb.

Jobbar mot hela världen

En vanlig dag på Taheros jobb består av kontakter med leverantörer över hela världen. Imorgon åker han på konferens till Tyskland och om en vecka till världens största mobilmässa i Barcelona.

– Jag förhandlar med tre till fyra leverantörer om dagen från hela världen. Jag träffar dem, diskuterar, förhandlar om priser, ser över strategier, skriver avtal och ser till att hela leveranskedjan till Media Markts varuhus fungerar. Arbetsdagar går snabbt och jag har fullt upp. Sedan jag började på min position för snart ett år sedan har jag lyckats göra stora förändringar inom inköp av IT- och telekomtillbehör.

Som inköpsansvarig tror Tahero att det är viktigt att ha självförtroende, vara bestämd och ha bra kännedom om branschen.

– Förutom att kunna förhandla måste jag vara medveten om vad som händer i runt om i världen och inom olika marknaden. Är det kanske turbulent i något land? Och mitt arbete lägger grunden för alla efterkommande steg och jag påverkar hela kedjan. Alla kan se resultatet av mina förhandlingar – det syns i slutpriset på hyllan.

Vill nå chefsposition

När Tahero funderar över framtiden är den vägen lika spikrak som den började.

– Om fem år vill jag ha nått chefsposition inom Media-Saturn International. För det är mitt tips till alla – att våga och ta för sig! Och våga fråga, för man kan inte göra alla rätt från början.