Text

Högskoleingenjörs­programmet i nätverksteknik

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 180  hp
 • home Studieort Västerås
 • access_time Tid 3 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

För dig som vill jobba som nätverks- eller IT-tekniker. Behovet av ingenjörer inom datakommunikation är stort inom nästan alla branscher och här lär du dig att utveckla, underhålla och säkra olika former av kommunikationslösningar.

Programmet är stängt för
anmälan till HT21.

Studenter i årskurs 2 har modifierat en radiostyrd bil för att den ska kunna styras över 4G-nätet, samt skicka och ta emot data på ett säkert och förutsägbart sätt.

Utbildningen

Idag är det en självklarhet att alltid kunna vara uppkopplad mot internet oavsett var du befinner dig eller jobbar med. Här utvecklar du både teoretiska och praktiska färdigheter inom allt ifrån små, lokala nätverk till globala nät.

Kurserna som ingår i programmet hjälper dig att utveckla en bred kunskap inom nätverksteknik. Du har även möjlighet att fördjupa dig inom vissa områden och kombinera med andra ämnen för att skapa en unik utbildning.

Du arbetar ofta i projektform för att utveckla din förmåga att förstå, konfigurera, designa och underhålla komplexa datornätverk. Projekten genomförs i grupp och en del projekt sker tillsammans med företag i branschen. Genom gästföreläsningar möter du även arbetsgivare, forskare och tidigare studenter.

Programmet utvecklas i samarbete med företag i branschen för att säkerställa en hållbar utbildning, som ger goda förutsättningar till en framtida anställning. Dessutom hjälper programmet dig att skapa en god grund för att ta internationella certifikat hos företag som Cisco Systems och Amazon.

Under utbildningen har du tillgång till labbsalar på högskolan, distanslabb och simulatorer (Packet Tracer), vilket innebär att du kan labba var du vill, när du vill.

Framtid och jobb

Efter examen kan du arbeta hos nätoperatörer, på IT-avdelningar eller som konsult. Arbetsuppgifterna kan innefatta lokala och globala nätverk, data- och nätverkssäkerhet, nätverksdesign, samt driftsättning och underhåll av nätverk.

Som högskoleingenjör i nätverksteknik har du också möjlighet att fortsätta studera på vårt masterprogram i intelligenta inbyggda system, ett av de områden där MDH:s forskning är världsledande.


Programinnehåll

Åk 1

Datavetenskap

87,5%

Matematik/tillämpad matematik

12,5%

Åk 2

Datavetenskap

87,5%

Matematik/tillämpad matematik

12,5%

Åk 3

Datavetenskap

87,5%

Matematik/tillämpad matematik

12,5%

Frågor kring programmet?

Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.

Universitetsadjunkt /Verksamhetsledare

Conny Collander

021-10 15 01

conny.collander@mdh.se

Tillfällen för detta program

Hösttermin 2021

 • Högskoleingenjörsprogrammet i nätverksteknik, 180 hp

  Omfattning

  180 hp

  Start

  Hösttermin 2021 (start 2021-08-30)

  Tid och tempo

  3 år (heltid)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDH-44814

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Studieort

  Västerås

  Utbildningsplan

  Se utbildningsplan (YHT01)

  Programupplägg

  Behörighet

  Fysik B, Matematik D (områdesbehörighet 8 med förändringar) eller Fysik 2, Matematik 3c (områdesbehörighet A8 med förändring).

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Högskoleingenjörsexamen

Studievägledare för programmet

Bostadsgaranti

I Eskilstuna och Västerås erbjuder kommunen bostadsgaranti till inflyttade programstudenter.

Vill du ha mer information från oss?

Vi håller gärna kontakten!

Registrera dig här

Studentprojekt

På högskoleingenjörsprogrammet i nätverksteknik arbetar våra studenter ofta i projektform för att utveckla sin förmåga att förstå, konfigurera, designa och underhålla komplexa datornätverk.

Läs mer

Studierna hjälpte Marielle att nå sin dröm

Marielle Gallardo började plugga till högskoleingenjör i nätverksteknik och fortsatte vidare med masterstudier i intelligenta inbyggda system. Idag har Marielle Gallardo sitt drömjobb som systemutvecklare på Volvo Autonomous Solutions.

Läs mer

Specialist med bred förståelse för nätverk

Jonas Nilsson, tidigare student, arbetar som systemingenjör på en statlig myndighet. Just nu arbetar han främst med nätverksdesign, men under åren har han haft flera olika roller och har haft möjlighet att ta sig an nya arbetsuppgifter varefter han utvecklats.

Läs mer


Branschföretag om programmet


”Atea i Västerås har sedan en längre tid rekryterat och hyrt in konsulter som läst nätverkteknik på MDH. Vi kan konstatera att utbildningen håller hög klass och att studenterna som genomgått utbildningen har en god grund att stå på i sin fortsatta arbetslivsutveckling. Teknikdelen i utbildningen är modern och så nära marknadens efterfrågan som det går att komma utan att behöva överinvestera i produkter för labb. Vi ser även att det finns en god social "skolning" då samtliga vi anställt har lätt att agera konsultativt ute hos kund. I vår bransch råder konstant brist på kompetenta medarbetare och vi ser det som en stor konkurrensfördel att ha utbildningen på plats i Västerås, även för framtida behov då nätverkskommunikation är ett ständigt växande affärsområde i branschen."

Johan Rinneby, platschef Atea Västerås.

Läs mer

Många branscher jagar etiska hackare

Myndigheter och privata företag söker efter etiska hackare – för att anställa dem. Risken för att utsättas för dataintrång eller virus är hög och därför är efterfrågan på nätverksexperter, eller etiska hackare, stor.

Läs mer

Andra program som kan intressera dig

Datornätverk och datakommunikation

Behovet av nätverkstekniker inom datakommunikation är stort i många branscher och här lär du dig att utveckla, underhålla och säkra olika former av kommunikationslösningar. Efter utbildningen kan du exempelvis jobba som IT-tekniker inom data- och nätverkssäkerhet, nätverksdesign eller driftsättning av nätverk och servrar.

Läs mer

Samtliga teknikutbildningar

På MDH finns program inom bygg, data och nätverk, energi, innovation, produktion och produktdesign, matematik, robotik och inbyggda system.

Läs mer
Student vid tavlan

Saknar du behörighet? Läs tekniskt basår.

Om du saknar behörighet till tekniska utbildningar kan du söka till tekniskt basår. Här får du behörighet till alla våra tekniska program och platsgaranti på samtliga av MDH:s högskole- och civilingenjörsprogram som startar året efter avslutat basår.

Tekniskt basår, Eskilstuna

Teknisk basår, Västerås

 

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Bostadsgaranti

Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer
Till toppen