Text

Högskoleingenjörsprogrammet i nätverksteknik

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 180  HP
 • near_me Plats Västerås
 • today Start Hösttermin 2020
 • access_time Tid 3 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

Idag är det en självklarhet att vi alltid ska kunna vara uppkopplade mot internet oavsett var vi befinner oss eller jobbar med. Därför är behovet av utbildade ingenjörer inom datakommunikation stort inom nästan alla typer av branscher. Efter examen kan du exempelvis jobba med data- och nätverkssäkerhet, nätverksdesign eller driftsättning och administration av nätverk och servrar.

Utbildningen

Högskoleingenjörsprogrammet i nätverksteknik är ett treårigt program där du utvecklar både teoretiska och praktiska färdigheter inom allt ifrån små, lokala nätverk till globala nät. Du lär dig att utveckla, underhålla och säkra olika former av kommunikationslösningar.

Kurserna som ingår i programmet hjälper dig att utveckla en bred kunskap inom ämnet för att vara väl förberedd inför kommande utmaningar i din framtida karriär. Du har även möjlighet att göra egna val och kombinera med andra ämnen för att skapa en unik utbildning.

Som student på programmet arbetar du ofta i projektform för att utveckla din förmåga att förstå, konfigurera, designa och underhålla komplexa datornätverk. Projekten genomförs i grupp och en del projekt sker i samverkan med företag i branschen. Genom gästföreläsningar möter du även arbetsgivare, forskare och tidigare studenter.

Programmet utvecklas i samarbete med representanter från näringslivet för att säkerställa en hållbar utbildning, som ger goda förutsättningar till en framtida anställning. Dessutom hjälper programmet dig att skapa en god grund för att ta internationella certifikat hos företag som Cisco Systems och Amazon.

Under utbildningen har du tillgång till labbsalar på högskolan, distanslabb och simulatorer (Packet Tracer), vilket innebär att du kan labba var du vill, när du vill.

 

Framtid och jobb

Efter examen kan du arbeta hos nätoperatörer, på IT-avdelningar eller som konsult. Arbetsuppgifterna kan innefatta lokala och globala nätverk, data- och nätverkssäkerhet, nätverksdesign, samt driftsättning och underhåll av nätverk.

Som högskoleingenjör i nätverksteknik har du också möjlighet att fortsätta studera på vårt masterprogram i intelligenta inbyggda system, ett av de områden där MDH:s forskning är världsledande.

 

format_quote

– Utbildningen påminner om hur jobbet ser ut i verkligheten där man får hitta lösningar på problem som man inte ens visste fanns dagen innan

Jonas Nilsson

Systemingenjör

Läs mer

Programinnehåll

Åk 1

Datavetenskap

87,5%

Matematik/tillämpad matematik

25%

Åk 2

Datavetenskap

87,5%

Matematik/tillämpad matematik

25%

Åk 3

Datavetenskap

87,5%

Matematik/tillämpad matematik

25%

Frågor kring programmet?

Hör av dig till programsamordnaren om du har frågor kring programmets innehåll.

Professor i datakommunikation

Mats Björkman

+4621107037

mats.bjorkman@mdh.se

Tillfällen för detta program

 • Högskoleingenjörsprogrammet i nätverksteknik, 180 HP

  Omfattning

  180 HP

  Start

  Hösttermin 2020 (start 2020-08-31)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDH-44814

  Tid och tempo

  3 år (heltid)

  Plats

  Västerås

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Behörighet

  Fysik B, Matematik D (områdesbehörighet 8 med förändringar) eller Fysik 2, Matematik 3c (områdesbehörighet A8 med förändring).

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Högskoleingenjörsexamen

Frågor kring antagning och behörighet?

Hör av dig till studievägledaren om du har frågor om antagning och behörighet.

Bostadsgaranti

I Eskilstuna och Västerås erbjuder kommunen bostadsgaranti till inflyttade programstudenter.

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Bostadsgaranti vid MDH

Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer