Text

Amanda Ejnarsson jobbade som kundservicemedarbetare på en teknisk support när hon bestämde sig för att sadla om till ingenjör. Idag läser hon högskoleingenjörsprogrammet i innovation, produktion och logistik vid Mälardalens högskola.

 

Hon sadlade om för att bli ingenjör

Porträtt Amanda Ejnarsson.

Amanda Ejnarsson, student.

Amanda Ejnarsson jobbade som kundservicemedarbetare på en teknisk support när hon bestämde sig för att sadla om till ingenjör. Idag läser hon högskoleingenjörsprogrammet i innovation, produktion och logistik vid MDH.

– Det var framförallt bredden på yrket som lockade mig till ingenjörsstudier. Jag kände att det kunde öppna många dörrar för mig i framtiden. Jag gillar även att lösa problem och verkligen sätta mig in i hur saker fungerar, säger Amanda Ejnarsson.

Innan hon började plugga till ingenjör hade hon hunnit testa på flera olika yrken, men aldrig jobbat inom industrin. Genom en gammal kollega fick Amanda Ejnarsson upp ögonen för programmet och samma kollega pushade henne att söka.

– Nu är jag här och tar snart min examen med bra betyg. Jag har till och med lyckats knipa ett stipendium och jag känner att jag verkligen lärt mig att man klarar av allt bara man vill, säger Amanda Ejnarsson.

Mycket samarbete med industrin

Högskoleingenjörsprogrammet i innovation, produktion och logistik innehåller såväl teoretiska som praktiska moment och studenterna har tillgång till ett prototyplabb, trä-och metallverkstäder samt programvaror som CAD och CES. Inom programmet samarbetar studenterna ofta med företag inom industrin.

– I nästan varje period kräver minst en av kurserna att vi ska samarbeta med ett företag. Något som varit nyttigt eftersom det gör att du utökar ditt nätverk. Jag har också fått en bredare bild generellt av vilka företag som finns kring Mälardalen. För mig som alltid bara har jobbat på kontor har det också varit givande att få komma ut och se mer av industrin, säger Amanda Ejnarsson.

”Påverka, utvecklas och lösa problem”

Examen börjar närma sig för Amanda Ejnarsson, och trots att hon inte gått ut än har hon fått jobb inom industrin. Vid sidan av studierna jobbar hon 60 procent som ”quality intern” på Northvolt, där hon hoppas få en heltidstjänst efter examen.

– Om jag inte skulle jobba med kvalitet så skulle jag nog välja underhåll. Men det finns många områden som är intressanta, jag tycker det mesta är spännande. För mig är inte det viktigaste vad jag jobbar med utan att jobbet har de egenskaper jag söker. Jag vill kunna vara med och påverka, få möjlighet att utvecklas och lösa problem, säger hon.

Högskoleingenjör i innovation, produktion och logistik

Framtidens industri ställer allt högre krav på kreativa lösningar för att bygga framgångsrika och hållbara produktionssystem. Det här är en utbildning för dig som vill bli en kreativ ingenjör som kan driva skarpa projekt, med fokus på produktion, processutveckling och logistik.

Läs mer