Text

2020-03-29

"Alltid haft ett intresse för hur saker fungerar och design i alla former"

Porträtt
Porträtt Elin Mellberg.

Elin Mellberg, student.

MDH är en inspirerande plats att plugga på och full av möjligheter. Det tycker Elin Mellberg som läser tredje året på högskoleingenjörsprogrammet i innovation och produktdesign i Eskilstuna.

– Jag är en kreativ person som älskar att skapa, allt ifrån att rita och måla till att fotografera. Det var just den sidan av mig som fick mig att söka till programmet jag läser. Jag har alltid haft ett intresse för hur saker fungerar och tyckt att det är kul med design i alla former, vilket gjorde valet av program ganska självklart, säger Elin Mellberg.

Efter gymnasiet valde Elin att jobba och resa. Hon bodde ett år i USA och jobbade sedan heltid innan hon fortsatte med sina studier. Hon förklarar att studier på högskola är en blandning av frihet och ansvar.

­– Du är själv ansvarig för att se till att du klarar kursen, har allt du behöver och håller de tider som ska hållas. Jag älskar att få bestämma mina ’arbetstider’ själv och kunna plugga i stort sett vart som helst, om man då bortser från föreläsningar och lektioner.

Största skillnaden från gymnasiet

Enligt Elin Mellberg är den största skillnaden från att plugga på gymnasiet att man endast läser en eller två kurser i taget och sedan tentar av dem. Detta ger ett helt annat fokus än när man läser flera kurser samtidigt.

– Första året är allting nytt och det kan ta ett tag att komma in i en studieteknik som passar en själv och det kan vara svårt att planera sitt studentliv. Det är bra att gå in med inställningen att det blir vad man gör det till. Det är det som är så härligt med att vara student – det går att lägga upp det precis som du vill och vad som passar ditt liv!

Samarbete med företag under studierna

På högskoleingenjörsprogrammet i innovation och produktdesign har studenterna tillgång till olika typer av labb och verkstäder för att till exempel testa material, skapa prototyper och skriva ut 3D-modeller. Redan under studierna får studenterna kontakt med företag på olika sätt.

– Till exempel på Hexagon (företag inom mätteknik i Eskilstuna), hade vi en kurs i mätteknik. I en kurs fick vi skapa köksverktyg åt ett företag och presentera våra idéer. Vi får också möjlighet att träffa företag som kan vara möjliga arbetsgivare i framtiden, vilket uppskattas av många studenter, säger Elin Mellberg.

Högskoleingenjör i innovation och produktdesign

Framtiden ställer allt högre krav på säkrare och effektivare produkter, där du har en viktig roll. På programmet lär du dig processen och metoderna för att utveckla hållbara, meningsfulla och konkurrenskraftiga produkter, från idé till färdig produkt.

Läs mer