Text

Högskoleingenjörs­programmet i energiteknik

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 180  hp
 • home Studieort Västerås
 • access_time Tid 3 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

En ingenjör i energiteknik kan till exempel jobba som beräkningsingenjör, elkonstruktör, idrifttagare, testingenjör, elnätsingenjör eller projektör. Du behövs för att invånarna ska få el till spisen, gatlamporna och tågen, och för att det inte ska bli strömavbrott när alla laddar elbilarna samtidigt.

Programmet är stängt för anmälan till HT21. 

Utbildningen

Programmet fokuserar på praktisk energiteknik. Utbildningen börjar med baskunskaper i energiteknik och kurser i matematik. Under andra och tredje året går du vidare med mer praktiska kurser där du gör självständiga uppgifter, laborationer och samarbetar i projekt.

Programmet får även besök från olika företag som gästföreläser och handleder er studenter. Du får också göra praktiska mätningar i laborationer och utvärdera riktiga anläggningar. Allt detta gör dig väl rustad för att jobba för en bättre miljö och bättre värld.

Programmet har inriktning mot elektroteknik. Här ligger fokus på elektriska kretsar, elektriska maskiner, elektromagnetiska fält och elektriska nät samt hur man kan applicera dessa för energieffektiva miljövänliga tekniska lösningar.

Inriktningen värmeteknik på högskoleingenjörsprogrammet i energiteknik ställs in till hösten 2021 och kommer inte ges framåt.

Nära samarbete med stora företag i regionen

Högskoleingenjörsprogrammet i energiteknik med inriktning elektroteknik är ett unikt samarbete mellan MDH, Hitachi ABB Power Grids , Alstom, Mälarenergi och Westinghouse Electric Sweden. Det innebär till exempel att anställda från dessa företag undervisar på en del av kurserna.


Framtid och jobb

Jordens resurser är inte oändliga. Därför behöver vi skapa hållbara energilösningar och ställa om till förnybara energikällor. Det gör att du som har pluggat till ingenjör och har kunskaper inom miljö- och energiteknik kommer vara eftertraktad på arbetsmarknaden. MDH har ett nära samarbete med näringslivet, och det gör att du får kontakter som kan vara värdefulla när du ska söka jobb.

Framtida arbetsgivare finns främst inom teknikbolag, energibolag, konsultföretag samt inom offentliga verksamheter som kommuner och myndigheter. Det finns även goda chanser att få jobb hos företag som tillverkar och levererar teknik med fokus på miljövänliga och energieffektiva lösningar.

Efter utbildningen kan du till exempel jobba som projektledare, utvecklingsingenjör, elkontruktör eller chef. Det finns också möjlighet att fortsätta studera på MDH:s masterprogram i hållbara energisystem och därefter söka till forskarutbildning.


Porträttbild Fakhri Shehab

Funderar du på ett plugga till energiingenjör?

Tom Salovaara tog examen från programmet våren 2020. Så här säger han om varför han valde att plugga till ingenjör på MDH:

– Lärarna på MDH har kompetensen att ge en teknisk utbildning på hög nivå och det är enkelt att ställa frågor till dem.

Programinnehåll

Åk 1

Energiteknik

37,5%

Matematik/tillämpad matematik

37,5%

Övriga ämnen

25%

Åk 2

Energiteknik

100%

Åk 3

Energiteknik

100%

Frågor kring programmet?

Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.

Tillfällen för detta program

Hösttermin 2021

 • Värmeteknik (GHV01), 180 hp

  Inställt programtillfälle

  Omfattning

  180 hp

  Start

  Hösttermin 2021 (start 2021-08-30)

  Tid och tempo

  3 år (heltid)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDH-43806

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Studieort

  Västerås

  Utbildningsplan

  Se utbildningsplan (GHV01)

  Programupplägg

  Behörighet

  Fysik B, Kemi A, Matematik D (områdesbehörighet 8) eller Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c (områdesbehörighet A8).

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Högskoleingenjörsexamen

 • Elektroteknik (GHV01), 180 hp

  Omfattning

  180 hp

  Start

  Hösttermin 2021 (start 2021-08-30)

  Tid och tempo

  3 år (heltid)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDH-43808

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Studieort

  Västerås

  Utbildningsplan

  Se utbildningsplan (GHV01)

  Programupplägg

  Behörighet

  Fysik B, Kemi A, Matematik D (områdesbehörighet 8) eller Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c (områdesbehörighet A8).

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Högskoleingenjörsexamen

Studievägledare för programmet

Bostadsgaranti

I Eskilstuna och Västerås erbjuder kommunen bostadsgaranti till inflyttade programstudenter.

Vill du ha mer information från oss?

Vi håller gärna kontakten!

Registrera dig här
Tre hängande glödlampor med en blå himmel i bakgrunden.

Efterfrågad kompetens hos Mälarenergi

"Att Västerås som energihuvudstad har en elkraftsutbildning på hög­skole­nivå är för oss på Mälarenergi en självklarhet. Det ger oss en bra bas att rekrytera kompe­tenta medarbetare från inom vårt närområde."

Torbjörn Solver, avdelningschef Elnät Nätdrift på Mälarenergi Elnät AB.

 

Student

Tekniskt basår

Om du saknar behörighet till tekniska utbildningar kan du söka till tekniskt basår. Här får du behörighet till alla våra tekniska program och platsgaranti på samtliga av MDH:s högskole- och civilingenjörsprogram som startar året efter avslutat basår.

Tekniskt basår Eskilstuna

Teknisk basår Västerås

Ta plats i framkanten av teknikutvecklingen

Det som gör högskoleingenjörsprogrammet i energiteknik speciellt är det nära samarbetet med branschen. Du som pluggar inriktningen elektroteknik har nytta av samarbetet bland annat genom att utbildningen alltid är högaktuell och anpassad efter det branschen faktiskt efterfrågar.

Läs mer

Electrification Hub kraftsamlar för att minska den tunga trafikens miljöpåverkan

Nu etableras nu Electrification Hub, en nationell och internationell hub inom elektrifiering, energi och mobilitet med speciellt fokus på just tunga transporter. Målet är att bidra till Sveriges uppsatta mål att minska de tunga transporternas miljöpåverkan genom en 70-procentig minskning av utsläppen.

Läs mer

MDH Solar Team: 3.000 km tvärs över Australien i en egenbyggd bil

Ett team med 25 studenter har antagit vår utmaning, att bygga framtidens bil. Bilen ska drivas till 100 procent av solenergi och tävla mot studenter från hela världen genom att köra sträckan Darwin-Adeleide, 3.000 km tvärs över kontinenten Australien.

Läs mer

Dubbel nytta när framtidens solcellssystem kombinerar odling och elproduktion

I framtiden är det möjligt att vi använder oss av solcellssystem som kombinerar odling och elproduktion. På MDH bedrivs ett forskningsprojekt som för första gången i Sverige undersöker den dubbla nyttan med just detta. Resultatet kan bland annat leda till en betydande ökning av solelproduktion.

Läs mer

Andra program som kan intressera dig

Civilingenjörs-programmet i energisystem

Med en utbildning till energiingenjör blir du en viktig kugge i samhällsmaskineriet. Möjligheterna som civilingenjör är många. Du kan till exempel jobba som projektledare, forsknings- och utvecklingsingenjör, beräkningsingenjör, produktionsoptimerare, utredningsingenjör eller arbetsledare.

Läs mer

Civilingenjörs-programmet i industriell ekonomi

Klimatkrisens följder gör att industrin och samhället måste ställa om. MDH:s civilingenjörsutbildning i industriell ekonomi är unik med sitt fokus på industriell förnyelse för att hantera de utmaningar som dagens industri och samhälle står inför. Efter programmet kommer du kunna arbeta med utmanande tekniska lösningar, affärsutveckling och kommersialisering av innovationer i ledande tjänster som projektledare, industriell marknadsförare eller produktchef.

Läs mer

Samtliga teknikutbildningar

På MDH finns program inom bygg, data och nätverk, energi, innovation, produktion och produktdesign, matematik, robotik och inbyggda system. Högskolan samarbetar med några av världens främsta teknikföretag för att ge dig som student möjlighet till skarpa projektarbeten, praktikplatser, traineetjänster och nätverksskapande redan under studietiden. Vägen till ditt drömjobb börjar här.

Läs mer

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Bostadsgaranti

Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer
Till toppen