Text

Högskoleingenjörsprogrammet i energiteknik

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 180  hp
 • home Studieort Västerås
 • access_time Tid 3 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

Människan behöver använda energin smartare, till exempel genom förnybara energikällor. Där kan du som pluggat till energiingenjör bidra med dina kunskaper. Du kan till exempel bli projektledare, utvecklingsingenjör, konstruktör eller arbetsledare.

 

Porträttbild Fakhri Shehab

Funderar du på ett plugga till energiingenjör?

Tom Salovaara tog examen från programmet våren 2020. Så här säger han om varför han valde att plugga till ingenjör på MDH:

– Lärarna på MDH har kompetensen att ge en teknisk utbildning på hög nivå och det är enkelt att ställa frågor till dem.

Utbildningen

Programmet fokuserar på praktisk energiteknik. Utbildningen börjar med baskunskaper i energiteknik och kurser i matematik. Under andra och tredje året går du vidare med mer praktiska kurser där du gör självständiga uppgifter, laborationer och samarbetar i projekt.

Programmet får även besök från olika företag som gästföreläser och handleder er studenter. Du får också göra praktiska mätningar i laborationer och utvärdera riktiga anläggningar. Allt detta gör dig väl rustad för att jobba för en bättre miljö och bättre värld.

Det finns två olika inriktningar: elektroteknik och värmeteknik.

 

Elektroteknik

Fokus ligger på elektriska kretsar, elektriska maskiner, elektromagnetiska fält och elektriska nät samt hur man kan applicera dessa för energieffektiva miljövänliga tekniska lösningar.

Inriktningen är ett unikt samarbete mellan MDH, ABB, Bombardier Transportation Sweden, Mälarenergi och Westinghouse Electric Sweden. Det innebär till exempel att anställda från dessa företag undervisar på en del av kurserna.

 

Värmeteknik

Fokus ligger på hur kraftvärmeverk och uppvärmnings- och ventilationssystem fungerar samt hur dessa kan dimensioneras och optimeras ur effektivitets- och miljösynpunkt.

Du besöker under din utbildning flera närliggande anläggningar inom energi- och teknikområdet, till exempel kraftvärmeverk, biogasanläggningar och krafteknikbolag.


Framtid och jobb

Jordens resurser är inte oändliga. Därför behöver vi skapa hållbara energilösningar och ställa om till förnybara energikällor. Det gör att du som har pluggat till ingenjör och har kunskaper inom miljö- och energiteknik kommer vara eftertraktad på arbetsmarknaden. MDH har ett nära samarbete med näringslivet, och det gör att du får kontakter som kan vara värdefulla när du ska söka jobb.

Framtida arbetsgivare finns främst inom teknikbolag, energibolag, konsultföretag, bygg- och fastighetsbranschen samt inom offentliga verksamheter som kommuner och myndigheter. Det finns även goda chanser att få jobb hos företag som tillverkar och levererar teknik med fokus på miljövänliga och energieffektiva lösningar.

Efter utbildningen kan du till exempel jobba som projektledare, utvecklingsingenjör, konstruktör eller chef. Det finns också möjlighet att fortsätta studera på MDH:s masterprogram i hållbara energisystem och därefter söka till forskarutbildning.


Röster från näringslivet om inriktningen elektroteknik

Ta plats i framkanten av teknikutvecklingen

– Hela industrin styrs av omställning till el och grön teknik. Världen över fokuserar man på att gå från fossila till batteridrivna lösningar. Det gör att behovet av ingenjörer ökar inom energisektorn. Att studera till energiingenjör är att skaffa sig en biljett till en grön bransch i framkanten av teknikutvecklingen.

Läs mer

"Att Västerås som energihuvudstad har en elkraftsutbildning på hög­skole­nivå är för oss på Mälarenergi en självklarhet. Det ger oss en bra bas att rekrytera kompe­tenta medarbetare från inom vårt närområde."

Torbjörn Solver, avdelningschef Elnät Nätdrift på Mälarenergi Elnät AB

Tre hängande glödlampor med en blå himmel i bakgrunden.

Tekniskt basår är en väg in i ingenjörsstudierna

– Basåret är ett jättebra sätt att komma in i hur det är att plugga på högskola. Det blir enklare att börja på ett program efter det. /Hanna, ingenjörsstudent

Läs mer

Ett studentprojekt utöver det vanliga

Tänk dig ett studentprojekt som går ut på att bygga en solcellsbil och köra den 300 mil genom Australien. MDH har ställt upp i tävlingen i Bridgestone World Solar Challenge två gånger. Detta har varit möjligt tack vare studenter från flera av våra teknikutbildningar. Här får du höra mer om studenternas resa från att konstruera bilen till att tävla med den i Australien.

format_quote

– Energiteknik är framtiden. För att vi ska kunna förbättra miljön och skapa ett hållbart samhälle måste det ske en utveckling inom det här området. Det vill jag vara med och bidra till, säger han.

Marcus Tjäder

Student

Läs mer

Programinnehåll

Åk 1

Energiteknik

37,5%

Matematik/tillämpad matematik

37,5%

Övriga ämnen

25%

Åk 2

Energiteknik

100%

Åk 3

Energiteknik

100%

Frågor kring programmet?

Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.

Tillfällen för detta program

Hösttermin 2020

 • Elektroteknik (GHV01), 180 hp

  Omfattning

  180 hp

  Start

  Hösttermin 2020 (start 2020-08-31)

  Tid och tempo

  3 år (heltid)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDH-43808

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Studieort

  Västerås

  Utbildningsplan

  Se utbildningsplan (GHV01)

  Programupplägg

  Behörighet

  Fysik B, Kemi A, Matematik D (områdesbehörighet 8) eller Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c (områdesbehörighet A8).

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Högskoleingenjörsexamen

 • Värmeteknik (GHV01), 180 hp

  Omfattning

  180 hp

  Start

  Hösttermin 2020 (start 2020-08-31)

  Tid och tempo

  3 år (heltid)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDH-43806

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Studieort

  Västerås

  Utbildningsplan

  Se utbildningsplan (GHV01)

  Programupplägg

  Behörighet

  Fysik B, Kemi A, Matematik D (områdesbehörighet 8) eller Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c (områdesbehörighet A8).

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Högskoleingenjörsexamen

Studievägledare för programmet

Bostadsgaranti

I Eskilstuna och Västerås erbjuder kommunen bostadsgaranti till inflyttade programstudenter.

Läs mer

MDH Solar Team: 3.000 km tvärs över Australien i en egenbyggd bil

Ett team med 25 studenter har antagit vår utmaning, att bygga framtidens bil. Bilen ska drivas till 100 procent av solenergi och tävla mot studenter från hela världen genom att köra sträckan Darwin-Adeleide, 3.000 km tvärs över kontinenten Australien.

Läs mer

Kvinnorna som leder energi- och klimatomställningen

På organisationen EEF:s webbplats kan du läsa om Mia Elvén. Även om hon inte har pluggat på MDH kan hennes karriär vara en inspiration för dig som funderar på att plugga till ingenjör.

Till artikeln om Mia Elvén

Liknande program

Civilingenjörsprogrammet i energisystem

Jordens resurser är inte oändliga. Som ingenjör med fokus på energisystem är du med och utvecklar framtidens lösningar för en hållbar energiförsörjning. Du kan till exempel bli projektledare, utvecklingsingenjör eller beräkningsingenjör.

Läs mer

Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi

För att lösa flera av samhällets utmaningar behövs ingenjörer som till exempel kan minska koldioxidutsläpp och som kan minska avståndet mellan människor och digital teknik. Den här utbildningen är skapad tillsammans med näringsliv och offentlig sektor för att förbereda dig att jobba som till exempel affärsutvecklare, industriell marknadsförare eller produktchef.

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Bostadsgaranti vid MDH

Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer