Text

Högskoleingenjörsprogrammet i energiteknik

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 180  HP
 • near_me Plats Västerås
 • today Start Hösttermin 2020
 • access_time Tid 3 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

Människan behöver använda energin smartare, till exempel genom förnybara energikällor. Där kan du som pluggat till energiingenjör bidra med dina kunskaper. Du kan till exempel bli projektledare, utvecklingsingenjör, konstruktör eller arbetsledare.

Utbildningen

Programmet fokuserar på praktisk energiteknik. Utbildningen börjar med baskunskaper i energiteknik och kurser i matematik. Under andra och tredje året går du vidare med mer praktiska kurser där du gör självständiga uppgifter, laborationer och samarbetar i projekt. Det finns två olika inriktningar:

 • Elektroteknik: Fokus ligger på elektriska kretsar, elektriska maskiner, elektromagnetiska fält och elektriska nät samt hur man kan applicera dessa för energieffektiva miljövänliga tekniska lösningar. Inriktningen är ett unikt samarbete mellan MDH, ABB, Bombardier Transportation Sweden, Mälarenergi och Westinghouse Electric Sweden. Det innebär till exempel att anställda från dessa företag undervisar på en del av kurserna.
 • Värmeteknik: Fokus ligger på hur kraftvärmeverk och uppvärmnings- och ventilationssystem fungerar samt hur dessa kan dimensioneras och optimeras ur effektivitets- och miljösynpunkt .

Du besöker under din utbildning flera närliggande anläggningar inom energi- och teknikområdet, till exempel kraftvärmeverk, biogasanläggningar och krafteknikbolag. Programmet får även besök från olika företag som gästföreläser och handleder er studenter. Du får också göra praktiska mätningar i laborationer och utvärdera riktiga anläggningar. Allt detta gör dig väl rustad för att jobba för en bättre miljö och bättre värld.

 

Framtid och jobb

Jordens resurser är inte oändliga. Därför behöver vi skapa hållbara energilösningar och ställa om till förnybara energikällor. Det gör att du som har pluggat till ingenjör och har kunskaper inom miljö- och energiteknik kommer vara eftertraktad på arbetsmarknaden. MDH har ett nära samarbete med näringslivet, och det gör att du får kontakter som kan vara värdefulla när du ska söka jobb.

Framtida arbetsgivare finns främst inom teknikbolag, energibolag, konsultföretag, bygg- och fastighetsbranschen samt inom offentliga verksamheter som kommuner och myndigheter. Det finns även goda chanser att få jobb hos företag som tillverkar och levererar teknik med fokus på miljövänliga och energieffektiva lösningar.

Efter utbildningen kan du till exempel jobba som projektledare, utvecklingsingenjör, konstruktör eller chef. Det finns också möjlighet att fortsätta studera på MDH:s masterprogram i hållbara energisystem och därefter söka till forskarutbildning.

 

format_quote

– Energiteknik är framtiden. För att vi ska kunna förbättra miljön och skapa ett hållbart samhälle måste det ske en utveckling inom det här området. Det vill jag vara med och bidra till, säger han.

Marcus Tjäder

Student

Läs mer

Programinnehåll

Åk 1

Energiteknik

37,5%

Matematik/tillämpad matematik

37,5%

Övriga ämnen

25%

Åk 2

Energiteknik

100%

Åk 3

Energiteknik

100%

Tillfällen för detta program

 • Elektroteknik (GHV01), 180 HP

  Omfattning

  180 HP

  Start

  Hösttermin 2020 (start 2020-08-31)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDH-43808

  Tid och tempo

  3 år (heltid)

  Plats

  Västerås

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Behörighet

  Fysik B, Kemi A, Matematik D (områdesbehörighet 8) eller Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c (områdesbehörighet A8).

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Högskoleingenjörsexamen

 • Värmeteknik (GHV01), 180 HP

  Omfattning

  180 HP

  Start

  Hösttermin 2020 (start 2020-08-31)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDH-43806

  Tid och tempo

  3 år (heltid)

  Plats

  Västerås

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Behörighet

  Fysik B, Kemi A, Matematik D (områdesbehörighet 8) eller Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c (områdesbehörighet A8).

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Högskoleingenjörsexamen

Frågor kring antagning och behörighet?

Hör av dig till studievägledaren om du har frågor om antagning och behörighet.

Bostadsgaranti

I Eskilstuna och Västerås erbjuder kommunen bostadsgaranti till inflyttade programstudenter.

Läs mer

Civilingenjörsprogrammet i energisystem

Jordens resurser är inte oändliga. Som ingenjör med fokus på energisystem är du med och utvecklar framtidens lösningar för en hållbar energiförsörjning. Du kan till exempel bli projektledare, utvecklingsingenjör eller beräkningsingenjör.

Läs mer

Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi

För att lösa flera av samhällets utmaningar behövs ingenjörer som till exempel kan minska koldioxidutsläpp och som kan minska avståndet mellan människor och digital teknik. Den här utbildningen är skapad tillsammans med näringsliv och offentlig sektor för att förbereda dig att jobba som till exempel affärsutvecklare, industriell marknadsförare eller produktchef.

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Bostadsgaranti vid MDH

Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer