Text

Grundlärar­programmet inriktning förskoleklass och årskurs 1-3, Eskilstuna

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 240  hp
 • home Studieort Eskilstuna
 • access_time Tid 4 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

Som grundlärare är du med på barnens första steg in i skolans värld. Du väcker barnens nyfikenhet, kreativitet och lust att lära. Efter examen har du behörighet att arbeta som lärare i förskoleklass och årskurs 1–3.

format_quote

"Att vara grundlärare är världens bästa yrke"

Frida Haraldsson

Tidigare student. Arbetar idag som grundlärare.

Läs mer

Utbildningen

Vid MDH tar du del av en erfarenhets- och forskningsbaserad lärarutbildning som gör dig väl rustad för ditt framtida yrkesliv. Högskolan har lång erfarenhet av lärarutbildning och ett särskilt gott och nära samarbete med regionens övningsskolor, vilket stärker kvaliteten på utbildningen.

Som grundlärare i förskoleklass och grundskolans årskurs 1–3 undervisar du skolans yngsta elever, och lägger grunden för deras fortsatta lärande. Utbildningen ger dig kunskaper och färdigheter i att stödja barns läs- och skrivinlärning, djupgående kunskaper i svenska, matematik, engelska, naturorientering och teknik, samhällsorientering och estetiska lärprocesser. Du studerar både ämnena och ämnesdidaktik, som i korthet handlar om hur du undervisar och hur barn lär sig i ett ämne.

Som lärare behöver du ha goda ledaregenskaper, förmåga att bygga relationer och att möta varje barn på barnets nivå. Under utbildningen läser du därför kurser i ledarskap, sociala relationer, konflikthantering, barns utveckling och lärande samt specialpedagogik. Du lär dig även sådant som är centralt kopplat till din yrkesroll, som skolans organisation och styrdokument samt den värdegrund skolan, liksom vårt demokratiska samhälle, vilar på.

En viktig del i din utbildning är den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU). Här får du, under ledning av erfarna lärare, möjlighet att planera, genomföra, utvärdera och utveckla undervisning och pedagogisk verksamhet på den skola där du är placerad. Din VFU omfattar totalt 20 veckor på en övningsskola i regionen.

MDH har avtal med övningsskolor i kommunerna Eskilstuna, Västerås, Hallstahammar, Katrineholm, Köping och Strängnäs. Det betyder att du som student blir placerad i en av dessa när du genomför din VFU. Du har även kontakt med övningsskolan i andra kurser, vilket gör att du får gott om praktisk erfarenhet av arbetet som lärare.


Framtid och jobb

Det finns, och kommer även fortsättningsvis att finnas, ett stort behov av välutbildade lärare. Att arbeta som grundskollärare är utvecklande, utmanande och roligt. Din examen ger kompetens och behörighet att undervisa barn från förskoleklass till årskurs tre. Senare kan du även välja att läsa vidare till exempelvis specialpedagog, speciallärare eller rektor. Det finns också möjlighet att läsa en masterutbildning i didaktik.

Information om alla våra lärarutbildningar

Vill du veta mer om hur lärarprognosen ser ut och behovet av olika lärare?

Ta del av Skolverkets och Statistiska centralbyråns lärarprognos 2019-2033 Länk till annan webbplats.


format_quote

”När jag fick barn byttes mitt perspektiv. Jag utgick från hur jag vill att min dotter ska se på mig och då föll det sig naturligt. Lärare kändes som ett meningsfullt arbete.”

Johan Asmus

Tidigare student. Arbetar idag som grundlärare.

Läs mer

Programinnehåll

Åk 1

Utbildningsvetenskaplig kärna

25%

Verksamhetsförlagd utbildning 12,5%

Ämnesstudier

62,5%

Åk 2

Utbildningsvetenskaplig kärna

50%

Ämnesstudier

50%

Åk 3

Utbildningsvetenskaplig kärna

25%

Verksamhetsförlagd utbildning 12,5%

Ämnesstudier

62,5%

Åk 4

Verksamhetsförlagd utbildning

25%

Ämnesstudier

62,5%

Tillfällen för detta program

Vårtermin 2022

 • Grundlärarprogrammet förskoleklass och grundskola 1-3, 240 hp

  Omfattning

  240 hp

  Start

  Vårtermin 2022 (start 2022-01-17)

  Tid och tempo

  4 år (heltid)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDH-51805

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Studieort

  Eskilstuna

  Utbildningsplan

  Se utbildningsplan (GRE01)

  Behörighet

  Engelska B, Matematik B, Naturkunskap A, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 6b) eller Engelska 6, Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet A6 b).

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Grundlärarexamen

Bostadsgaranti

I Eskilstuna och Västerås erbjuder kommunen bostadsgaranti till inflyttade programstudenter.

Vill du ha mer information från oss?

Vi håller gärna kontakten!

Registrera dig här

Lärare uppskattar sitt jobb mer än andra

Lärare tycker att arbetet som de gör är intressant och stimulerande - mest av alla yrkesgrupper. Det visar den senaste statistiken från Arbetsmiljöverket. Här berättar några av våra tidigare studenter varför de trivs så bra.

Läs mer

Så påverkar lärarens agerande elevers mattekunskaper

Forskning visar att matematiklärares agerande i klassrummet påverkar utvecklingen av elevers matematiska tänkande. Vår universitetslektor i matematikdidaktik, Maria Larsson, berättar hur agerandet kan förbättra elevers matematikkunskaper.

Läs mer

"Jag vill bli lärare för att jag vill göra skillnad"

Våra grundlärarstudenter berättar om sitt yrkesval och om utbildningen.

Samtliga lärarutbildningar

Som lärare inspirerar du barn och ungdomar att lära, vidga sina vyer och förstå sin omvärld. Ta chansen att utbilda dig till ett av världens viktigaste jobb. På MDH kan du bland annat studera till förskollärare, grundlärare, ämneslärare eller specialpedagog.

Läs mer

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Bostadsgaranti

Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer
Till toppen