Studentintervju: ”Min dröm är att se att jag har gjort skillnad”

Gabriella Petersson läser sin andra termin på grundlärarprogrammet årskurs 4-6. Hon har länge drömt om att bli lärare och att jobba med barn har alltid kommit naturligt. På fritiden är Gabriella gymnastikledare för en pojktrupp i truppgymnastik och hon har tidigare varit vikarie på en grundskola.

 

– Jag kände redan på uppropet att jag valt rätt utbildning, men det bekräftades när jag fick komma ut i ett klassrum första gången och möta eleverna. Det som känns roligast med att bli grundlärare är att jag kommer följa samma klass i tre år och får möjlighet att lära känna eleverna individuellt och som grupp. Min dröm är att kunna se tillbaka och känna att jag har gjort skillnad efter tre år, säger Gabriella Petersson.

Lärare som blandar det bästa från forskning och praktik 

Gabriella lyfter lärarna som något av det bästa med utbildningen. Trots att de är nästan 40 studenter i hennes klass och att lärarna har flera andra kurser så känner Gabriella att de bryr sig och hon alltid kan ringa eller mejla om hon har frågor. 

– De är oerhört kompetenta, några forskar och andra jobbar i klassrum vid sidan av högskoleundervisningen så de är ju verkligen pedagogiska experter. Men samtidigt är de som gymnasielärare, man får verkligen en personlig ”connection” till dem, säger Gabriella Petersson.  

Brett utbud av vidareutbildningar 

Grundlärarprogrammet är fyra år och efter det går det att specialisera sig ytterligare genom att läsa ett magister- eller masterprogram. På så vis kan man skaffa sig spetskompetens inom ett område som är särskilt intressant, något som Gabriella har tänkt.

– Min plan just nu är att gå klart utbildningen och sedan jobba några år för att skaffa mig arbetslivserfarenhet. Sedan har jag tankar på att bli specialpedagog och jobba med barn med särskilda behov, de som har inlärningsproblem och svårare att ta till sig det som lärs ut. Jag vill vara den där läraren som eleverna ser tillbaka på och minns som någon som trodde på deras förmåga, säger Gabriella Petersson.