Text

Förskollärar­programmet, distans

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 210  hp
 • home Studieort Eskilstuna
 • location_on Distans Distans
 • access_time Tid 3 1/2 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

Som förskollärare har du ett kreativt och betydelsefullt arbete med fokus på barns lärande och utveckling i förskolan. Förskollärarutbildningen kombinerar teori med praktisk erfarenhet genom regelbunden och nära kontakt med en förskola i regionen.

Programmet är stängt för
anmälan till HT21.

format_quote

En av de bästa sakerna med MDH är lärarna. Man märker att de är kompetenta och har stora erfarenheter av yrket. Dessutom är all undervisning forskningsbaserad, och det värderar jag högt.

Mikaela Wikholm

Student

Läs mer

Utbildningen

Vid MDH tar du del av en erfarenhets- och forskningsbaserad förskollärarutbildning, som gör dig väl rustad för ditt framtida yrkesliv. Högskolan har lång erfarenhet av förskollärarutbildning och ett särskilt gott och nära samarbete med regionens övningsförskolor, vilket stärker kvaliteten på utbildningen.

Förskollärarutbildningen ger dig goda kunskaper om barns utveckling och lärande, och om undervisning i förskolan. Du lär dig om barns språkutveckling och kommunikation, estetiska uttrycksformer som är viktiga för lärandet och mycket mer. Eftersom leken har stor betydelse både för barns kunskapsutveckling, förståelse för omvärlden och välbefinnande, finns leken som pedagogiskt redskap med genom hela utbildningen. Du får även med dig en bra bas i språk, matematik, naturvetenskap och teknik, vilket lägger grunden för barnens fortsatta lärande i skolan.

Under utbildningen får du också lära dig sådant som är centralt kopplat till din yrkesroll, som förskolans organisation och styrdokument, förskolläraryrkets samhällsuppdrag samt den värdegrund förskolan, liksom vårt demokratiska samhälle, vilar på.

Som förskollärare ansvarar du för planering, genomförande, utvärdering och utveckling av undervisning och utbildning på din förskola. Här ingår ett systematiskt kvalitetsarbete, genom olika former av dokumentation. Du kommer också att samverka med föräldrar, kollegor och representanter från andra skolformer. För att du ska få med dig praktiska erfarenheter av dessa delar ingår verksamhetsförlagd utbildning (VFU) i din förskollärarutbildning. VFU-tiden är på totalt 20 veckor och sker under ledning av erfarna förskollärare. Du har även kontakt med din övningsförskola i övriga kurser.

MDH har avtal med övningsförskolor i kommunerna Eskilstuna, Västerås, Flen, Hallstahammar, Surahammar, Katrineholm, Köping, Kungsör, Sala, Strängnäs, Gnesta, Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg.. Det betyder att du som student kommer att bli placerad på en övningsförskola i någon av dessa kommuner när du genomför din VFU. Det gäller även dig som läser förskollärarprogrammet på distans. Du kan läsa förskollärarprogrammet i Eskilstuna, Västerås eller på distans beroende på vad som passar dig och din studiesituation bäst.


Utbildningen ges på distans

Information för dig som läser på distans


Framtid och jobb

Det finns ett stort behov av välutbildade förskollärare. MDH har ett väl utvecklat samarbete med regionens kommuner och förskolor, vilket ger dig värdefulla kontakter inför framtiden. Att arbeta som förskollärare är både utvecklande och stimulerande. För dig som vill finns möjligheter att senare läsa en masterutbildning i didaktik eller vidareutbilda dig till specialpedagog eller speciallärare.

Information om alla våra lärarutbildningar

Vill du veta mer om hur lärarprognosen ser ut och behovet av olika lärare?

Ta den av Skolverkets och Statistiska centralbyråns lärarprognos 2019-2033 Länk till annan webbplats.


Programinnehåll

Åk 1

Förskolepedagogiskt område

37,5%

Utbildningsvetenskaplig kärna

50%

Verksamhetsförlagd utbildning 12,5%

Åk 2

Förskolepedagogiskt område

75%

Utbildningsvetenskaplig kärna 12,5%

Verksamhetsförlagd utbildning 12,5%

Åk 3

Förskolepedagogiskt område

37,5%

Utbildningsvetenskaplig kärna

37,5%

Verksamhetsförlagd utbildning 25%

Åk 4

Förskolepedagogiskt område

100%

Tillfällen för detta program

Hösttermin 2021

 • Förskollärarprogrammet, 210 hp

  Omfattning

  210 hp

  Start

  Hösttermin 2021 (start 2021-08-23)

  Tid och tempo

  3 1/2 år (heltid)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDH-41818

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Studieort

  Eskilstuna

  Undervisningsform

  Distans

  Utbildningsplan

  Se utbildningsplan (GFXE1)

  Programupplägg

  Behörighet

  Naturkunskap A, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 6 a med förändring) eller Naturkunskap 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet A6 a med förändring).

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Förskollärarexamen

Bostadsgaranti

I Eskilstuna och Västerås erbjuder kommunen bostadsgaranti till inflyttade programstudenter.

Vill du ha mer information från oss?

Vi håller gärna kontakten!

Registrera dig här

Lisa vill ge barnen den bästa möjliga starten på sin utbildning

Lisa Fällström-Friebe läser fjärde terminen på förskollärarprogrammet på MDH och har ungefär ett år kvar på sina studier. Här berättar hon om vad det innebär att vara förskollärare och vad som överraskat henne med förskolläraryrket.

Läs mer

Förskollärares kompetens avgörande för barns lärande

I Sverige har förskolan som uppdrag att lägga grunden för ett livslångt lärande för barnen. Här är förskollärarnas arbete helt avgörande för ett lyckat resultat, menar Anette Sandberg och Eva Ärlemalm-Hagsér, professorer i pedagogik med inriktning mot förskolan vid MDH.

Läs mer

Så får du de minsta att engagera sig i hållbarhet

För att uppnå hållbarhetsmålen behöver barn få kunskap och engageras i hållbarhetsmålen tidigt, redan i förskoleåldern. Eva Ärlemalm-Hagsér som forskar om hållbarhetsundervisning i förskolan vid MDH, tipsar om fyra sätt för att få de minsta engagerade i hållbarhet.

Läs mer

Samtliga lärarutbildningar

Läs mer om våra lärarutbildningar

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Bostadsgaranti

Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer
Till toppen