Josefins framtid finns inom energibranschen

Energi ligger i tiden och allt utvecklas snabbt. Just därför valde Josefin Åkerström att studera till civilingenjör i energisystem på MDH.

Josefin Åkerström studerade till civilingenjör i energsystem på Mälardalens högskola för ett par år sedan.

– Efter att ha läst natur på gymnasiet ville jag inte plugga vidare direkt, men när det sedan var dags sökte hamnade jag på MDH i Västerås.

 

Josefin Åkerström, student på civilingenjörsprogrammet i energisystem

Sommaren innan Josefin började på MDH blev hon uppringd av en student som redan läste programmet i energisystem. Hon tipsade Josefin om att det fanns ingenjörsutbildningar inom energi i Västerås, något som Josefin inte hade någon aning om och blev positivt överraskad av.

–  Jag gjorde en så kallad sen anmälan till programmet och kom in. Jag visste ingenting om Västerås och kände ingen här. Men under Rookieveckorna, de tre första veckorna på terminen, lärde jag känna massor med nya vänner, säger Josefin.

MDH har bostadsgaranti för alla studenter som flyttar till Västerås eller Eskilstuna.

– När jag kommit in på programmet fick jag lägenhet direkt. Efter ett halvår bytte jag och nu bor jag i en lägenhet mitt på stan – det hade aldrig kunnat hända i Stockholm eller Uppsala, säger Josefin.

Linjeföreingen gör studentlivet

För energistudenter på MDH finns linjeföreningen, en studentförening, som heter PPM. Där var Josefin marknadsansvarig vilket betyder att hon hade mycket kontakt med företag inom energibranschen.

– Tillsammans med en annan tjej ansvarade vi för att hitta företagssponsorer, anordna företagspubar och studiebesök. Vi hade kontakt med företag som var intressanta, presenterade oss själva och föreningen. Det lärde man sig jättemycket på, säger Josefin.

Studentlivet och linjeföreningen går hand i hand. Josefin berättar att linjeförening ordnar allt från större ovvesittningar, alltså fester där studenterna har på sig sina gröna overaller, till enklare bowlingkvällar.

Mattesupporten var riktigt bra

Civilingenjörsprogrammet i energisystem är ett femårigt program. Utbildningen börjar med baskurser i matematik, vetenskaplig metod och tekniska grunder.

– Första terminen innehöll en bra introduktion till att skriva tekniska rapporter och hur man gör muntliga presentationer. Det var också en hel del matte. Andra terminen blev det tuffare när vi kom in på de mer tekniska kurserna som till exempel termodynamik och strömningsteknik, säger Josefin.

– På skolan finns en mattesupport och den har varit riktigt bra. Dit har man kunnat gå när man behövt extra hjälp eller kört fast, säger Josefin.

Lugn inför framtiden

– Jag visste tidigt att jag ville bli civilingenjör, och just energiinriktningen är helt rätt i tiden. Området utvecklas snabbt. Jag vill jobba med att utveckla nya lösningar i framtiden, kanske till och med forska. Jag kan tänka mig att jobba med något utvecklingsprojekt i Afrika också, säger Josefin