Text

Datornätverk och data­kommunikation

 

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 120  hp
 • home Studieort Västerås
 • access_time Tid 2 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

Behovet av nätverkstekniker inom datakommunikation är stort i många branscher och här lär du dig att utveckla, underhålla och säkra olika former av kommunikationslösningar. Efter utbildningen kan du exempelvis jobba som IT-tekniker inom data- och nätverkssäkerhet, nätverksdesign eller driftsättning av nätverk och servrar.


Programmet är stängt för anmälan till HT21.

"Utbildningen gav mig en bra bas att stå på och goda förberedelser inför arbetslivet."

Alexander Gårdhage kommer från Västerås, men bor i Stockholm där han arbetar som nätverkstekniker. Han tog examen 2014 och har inte haft problem med att få jobb.

Läs mer

Utbildningen

Idag är det en självklarhet att alltid kunna vara uppkopplad mot internet oavsett var du befinner dig eller jobbar med. På detta tvååriga program utvecklar du både teoretiska och praktiska färdigheter inom allt ifrån små, lokala nätverk till globala nät.

För att utveckla din förmåga att förstå, konfigurera, designa och underhålla komplexa datornätverk, arbetar du i olika projekt och grupparbeten. Programmets kurser hjälper dig att utveckla en bred kunskap inom nätverksteknik. Den avslutande kursen innehåller ett mer omfattande projektarbete, där ett datornätverk implementeras med olika tjänster som förekommer i olika nätverk.

Programmet utvecklas i samarbete med företag i branschen för att säkerställa en hållbar utbildning, som ger goda förutsättningar till en framtida anställning. Genom gästföreläsningar möter du arbetsgivare, forskare och tidigare studenter. Dessutom hjälper programmet dig att skapa en god grund för att kunna ta internationella certifikat hos företag som Cisco Systems och Amazon.

Under utbildningen har du tillgång till labbsalar på högskolan, distanslabb och simulatorer (Packet Tracer), vilket innebär att du kan labba var du vill, när du vill.

Framtid och jobb

Som nätverksexpert öppnas dörren till en spännande arbetsmarknad med många varierande arbetsuppgifter. Efter utbildningen kan du arbeta med lokala och globala nätverk, data- och nätverkssäkerhet, nätverksdesign eller driftsättning och administration av nätverk och servrar.

Efter programmet har du möjlighet att läsa vidare till en högskoleingenjörsexamen i nätverksteknik.

Enligt Universitetskanslersämbetet (UKÄ) är 86 procent av MDH:s studenter etablerade på arbetsmarknaden 1-1,5 år efter examen. Men etablerad menar man bland annat att den examinerade inte har varit arbetslös under perioden och har inkomst över en viss nivå.

Programinnehåll

Åk 1

Datavetenskap

87,5%

Matematik/tillämpad matematik 12,5%

Åk 2

Datavetenskap

75%

Valbart

25%

Frågor kring programmet?

Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.

Universitetsadjunkt /Verksamhetsledare

Conny Collander

021-10 15 01

conny.collander@mdh.se

Tillfällen för detta program

Hösttermin 2021

 • Datornätverk och datakommunikation, 120 hp

  Omfattning

  120 hp

  Start

  Hösttermin 2021 (start 2021-08-30)

  Tid och tempo

  2 år (heltid)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDH-44800

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Studieort

  Västerås

  Utbildningsplan

  Se utbildningsplan (TCV21)

  Programupplägg

  Behörighet

  Matematik C (områdesbehörighet 3 med förändring) eller Matematik 3b/3c (områdesbehörighet A3 med förändring).

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Högskoleexamen

Studievägledare för programmet

Bostadsgaranti

I Eskilstuna och Västerås erbjuder kommunen bostadsgaranti till inflyttade programstudenter.

Vill du ha mer information från oss?

Vi håller gärna kontakten!

Registrera dig här

Studentprojekt

På högskoleingenjörsprogrammet i nätverksteknik arbetar våra studenter ofta i projektform för att utveckla sin förmåga att förstå, konfigurera, designa och underhålla komplexa datornätverk.

Läs mer


Branschföretag om utbildningen


”Atea i Västerås har sedan en längre tid rekryterat och hyrt in konsulter som läst nätverkteknik på MDH. Vi kan konstatera att utbildningen håller hög klass och att studenterna som genomgått utbildningen har en god grund att stå på i sin fortsatta arbetslivsutveckling. Teknikdelen i utbildningen är modern och så nära marknadens efterfrågan som det går att komma utan att behöva överinvestera i produkter för labb. Vi ser även att det finns en god social "skolning" då samtliga vi anställt har lätt att agera konsultativt ute hos kund. I vår bransch råder konstant brist på kompetenta medarbetare och vi ser det som en stor konkurrensfördel att ha utbildningen på plats i Västerås, även för framtida behov då nätverkskommunikation är ett ständigt växande affärsområde i branschen."

Johan Rinneby, platschef Atea Västerås.

Läs mer

Många branscher jagar etiska hackare

Myndigheter och privata företag söker efter etiska hackare – för att anställa dem. Risken för att utsättas för dataintrång eller virus är hög och därför är efterfrågan på nätverksexperter, eller etiska hackare, stor.

Läs mer

Andra program som kan intressera dig

Högskoleingenjör i nätverksteknik

För dig som vill jobba som nätverks- eller IT-tekniker. Behovet av ingenjörer inom datakommunikation är stort inom nästan alla branscher och här lär du dig att utveckla, underhålla och säkra olika former av kommunikationslösningar.

Läs mer

Samtliga teknikutbildningar

På MDH finns program inom bygg, data och nätverk, energi, innovation, produktion och produktdesign, matematik, robotik och inbyggda system. Högskolan samarbetar med några av världens främsta teknikföretag för att ge dig som student möjlighet till skarpa projektarbeten, praktikplatser, traineetjänster och nätverksskapande redan under studietiden. Vägen till ditt drömjobb börjar här.

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Bostadsgaranti

Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer
Till toppen