Text

Två personer styr drönare i luften.

Civilingenjörsprogrammet i tillförlitliga flyg- och rymdsystem

Civilingenjörs-programmet i tillförlitliga flyg- och rymdsystem

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 300  hp
 • home Studieort Västerås
 • access_time Tid 5 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

Tillförlitlighet kommer att spela en stor roll inom många områden som är på frammarsch. Därför behövs ingenjörer som kan utveckla tillförlitliga system för exempelvis autonoma fordon, medicinteknisk utrustning och framtida system för flygplan eller drönare. Här lär du dig att designa pålitliga system som inte får göra fel.

MDH examinerar Sveriges första civilingenjörer i tillförlitliga system

Studenter vid MDH tar nu ut en civilingenjörsexamen i tillförlitliga system. Därmed har Sverige fått sina första civilingenjörer inom området.

Läs mer


Branschföretag om utbildningen


”För Unibap är det viktigt att ha tillgång till rätt kompetens som har en grundförståelse för säkerhetskritiska system. Därför ser vi att denna utbildning ger studenterna en god grund att stå på inför arbetslivet"

Fredrik Bruhn, VD, Unibap.

”För att kunna möta kraven på utveckling ser vi att vi under flera år framåt kommer ha behov av att rekrytera medarbetare med stark akademisk bakgrund inom program och systemutveckling, företrädelsevis med specialisering inom säkra system för flygindustrin”

Ulrika Tjärnén, Head of HR and HR Manager, Avionics Systems.

Utbildningen

Detta är en Sverigeunik utbildning inom området tillförlitliga system. Den är framtagen i nära samverkan med några av Sveriges största industriföretag och bygger på internationellt framstående forskning.

Fokus under utbildningen är tillförlitliga system, det vill säga system som måste fungera korrekt i alla situationer, för att undvika skador på människor och miljö, samt kostsamma processavbrott. Du läser systemkurser, elektronik och datavetenskap för att kunna beräkna, designa och utveckla komplexa elektronik- och datorsystem som inte får göra fel och som används i flygplan, rymdfarkoster, fordon eller medicinteknisk utrustning.

Under utbildningen jobbar du i projektform tillsammans med andra studenter och bygger bland annat enkla system som ska utföra givna uppdrag. En del projekt genomförs på uppdrag av företag i branschen. Avslutningsvis gör du ditt examensarbete inom tillförlitliga system, med inriktning på det användningsområde som du själv är intresserad av.

 

Framtid och jobb

Med en examen från detta program är du attraktiv på en global arbetsmarknad inom många olika branscher. Dina kunskaper begränsas inte till användningsområdet flyg- och rymdsystem, utan du kan arbeta inom all fordonsindustri, med system i flygplan, rymdfarkoster, drönare, bilar, båtar och tåg. Du kan även arbeta med medicinteknik eller inom andra områden som kräver tillförlitliga system.

 

Programinnehåll

Åk 1

Flygteknik 21%

Datavetenskap

33,5%

Elektronik 16,5%

Matematik/tillämpad matematik 12,5%

Övrigt tekniskt ämne 16,5%

Åk 2

Flygteknik

25%

Datavetenskap 12,5%

Elektronik 12,5%

Fysik

25%

Matematik/tillämpad matematik

25%

Åk 3

Flygteknik

33,5%

Elektronik 37,5%

Produkt- och processutveckling 16,5%

Matematik/tillämpad matematik 12,5%

Åk 4

Flygteknik 12,5%

Elektronik 12,5%

Datavetenskap

75%

Åk 5

Flygteknik

87,5%

Datavetenskap 12,5%

Frågor kring programmet?

Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.

Tillfällen för detta program

Hösttermin 2020

 • Civilingenjörsprogrammet i tillförlitliga flyg- och rymdsystem, 300 hp

  Omfattning

  300 hp

  Start

  Hösttermin 2020 (start 2020-08-31)

  Tid och tempo

  5 år (heltid)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDH-44803

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Studieort

  Västerås

  Utbildningsplan

  Se utbildningsplan (GCV02)

  Programupplägg

  Behörighet

  Fysik B, Kemi A, Matematik E (områdesbehörighet 9) eller Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 (områdesbehörighet A9).

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Civilingenjörsexamen

Studievägledare för programmet

Bostadsgaranti

I Eskilstuna och Västerås erbjuder kommunen bostadsgaranti till inflyttade programstudenter.

Saknar du behörighet?

Om du saknar behörighet till tekniska utbildningar kan du söka till tekniskt basår. Här får du behörighet till alla våra tekniska program och platsgaranti på samtliga av MDHs högskole- och civilingenjörsprogram som startar året efter avslutat basår.

Läs mer

Läs mer

MDH-studenter utvecklar medicinteknik som ska upptäcka hjärtrubbningar

Inom civilingenjörsprogrammet i tillförlitliga flyg- och rymdsystem får sistaårsstudenterna jobba med ett större projekt under nästan en hel termin. I studentprojektet HEA:RT- Health Evaluation and Awareness using Reliable Technology, har studenterna fått i uppdrag att utveckla ett tillförlitligt system som ska kunna upptäcka hjärtrubbningar.

Läs mer

Studenter utvecklar självkörande drönare

På civilingenjörsprogrammet i tillförlitliga flyg- och rymdsystem får sistaårsstudenterna jobba med ett större projekt under nästan en hel termin. I studentprojektet Open Drone, har studenterna fått i uppdrag att utveckla en självkörande drönare som kan utföra olika uppdrag.

Läs mer

Nya drönarregler - det här bör du ha koll på

Att stöta på en drönare är inte helt ovanligt idag, men vad är det som gäller för att få flyga drönare?

Läs mer

MDH Solar Team: 3.000 km tvärs över Australien i en egenbyggd bil

Ett team med 25 studenter har antagit vår utmaning, att bygga framtidens bil. Bilen ska drivas till 100 procent av solenergi och tävla mot studenter från hela världen genom att köra sträckan Darwin-Adeleide, 3.000 km tvärs över kontinenten Australien.

Läs mer

Liknande program

Civilingenjör i robotik

Utvecklingen inom robotik och artificiell intelligens (AI) går fort, men de största framstegen ligger fortfarande framför oss. Därför behövs ingenjörer och forskare som kan konstruera morgondagens robotar. Efter examen kan du jobba som forskare, utvecklare eller konsult inom elektronik, programmering och inbyggda system.

Läs mer

Samtliga teknikutbildningar

På MDH finns program inom bygg, data och nätverk, energi, innovation, produktion och produktdesign, matematik, robotik och inbyggda system. Högskolan samarbetar med några av världens främsta teknikföretag för att ge dig som student möjlighet till skarpa projektarbeten, praktikplatser, traineetjänster och nätverksskapande redan under studietiden. Vägen till ditt drömjobb börjar här.

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Bostadsgaranti vid MDH

Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer