Text

Datum 2020-03-26
Artikeltyp Aktuellt

Vill du ha en kram?

I dessa tider när vi tvingas hålla avstånd från våra nära och kära, kan en kram kännas väldigt långt borta. Vad sägs om en självrengörande robot som kan leverera en kram från någon du tycker om?

På robotikprogrammet lär vi robotar att interagera och förstå människan. Våra studenter jobbar med flera projekt där vi tänjer på gränserna för hur robotik kan hjälpa, förstå och interagera med människor.

Elaine Åstrand, forskare och koordinator på robotikprogrammet, förklarar:

− Vi på MDH är bra på robotar och gillar att tänka utanför boxen. För att robotar ska kunna reagera på olika människors känslor i framtiden är kommunikation och träning av robotens algoritmer viktig. Exempelvis, hur bör en robot reagera på olika känslor hos en människa?

− Just nu arbetar två av våra studenter med ett projekt där de använder artificiell intelligens för att detektera glada och ledsna ansiktsuttryck. Den stora frågan är sedan om vi kan lära roboten hur den bör agera. Vissa personer vill bli lämnade ensamma när de är ledsna, medan andra vill ha en kram. Med hjälp av intelligenta algoritmer kan vi lära roboten att anpassa sin reaktion till personens preferens, säger Elaine Åstrand.

Så i framtiden kan du kanske få en robotkram!

 

Vill du vara med och utveckla framtidens robotar?


Program

Civilingenjörsprogrammet i robotik

  • Högskolepoäng 300 HP
  • Omfattning 5 år (heltid)
  • Nivå Grundnivå
  • Plats Västerås
Till toppen