Text

Civilingenjörsprogrammet i robotik

Civilingenjörs-programmet i robotik

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 300  hp
 • home Studieort Västerås
 • access_time Tid 5 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

Utvecklingen inom robotik och artificiell intelligens (AI) går fort, men de största framstegen ligger fortfarande framför oss. Därför behövs ingenjörer och forskare som kan konstruera morgondagens robotar.

Du kan till exempel jobba inom elektronik, programmering eller inbyggda system som systemutvecklare, elektronikutvecklare, konsult eller innovatör inom framtidens hälsorobotik. 

Utbildningen

En robot känner av sin omgivning, planerar och fattar beslut för en faktisk handling, som den sedan utför. På detta program bekantar du dig med mekaniska byggelement samt metoder för att ”se, känna och höra”, det vill säga hur en robot uppfattar sin omgivning. Du utvecklar också kunskaper i hur datorn fattar ett beslut och sedan styr de mekaniska delarna för att utföra handlingen.

Programmet fokuserar på framtidens robotik och innefattar industrirobotik samt service- och hälsorobotik. Kunskaper i signalbehandling och AI är centrala med tillämpningar på allt ifrån servicerobotar och autonoma hjälpmedel till avancerad hjärnteknik för intelligenta proteser och rehabiliteringsrobotik.

Under utbildningen lär du dig den teoretiska grunden för robotik, som omfattar kurser inom matematik, elektronik, datavetenskap, mekanik och fysik. De teoretiska kunskaperna varvas med praktisk tillämpning. Exempelvis ägnas det sista året åt det stora robotprojektet där du tillsammans med andra studenter designar, konstruerar och programmerar en komplett och avancerad robot.

Robotprojekten genomförs i samarbete med företag i branschen och nära den världsledande forskningen inom inbyggda system som finns på MDH. Tidigare exempel är undervattensrobotar, sophämtningsrobot, självcyklande cykel och olika servicerobotar.

Utbildningen avslutas med ett examensarbete, där du arbetar ensam eller tillsammans med en annan student.

Utbildningens innehåll utvecklas hela tiden i branschråd för att ligga i framkant av samhällsutvecklingen.


Framtid och jobb

Efter utbildningen väntar en spännande arbetsmarknad med stora valmöjligheter.

Du kan till exempel jobba inom elektronik, programmering eller inbyggda system som systemutvecklare, elektronikutvecklare, konsult eller innovatör inom framtidens hälsorobotik.

Du kan också välja att forska inom robotik. På MDH har vi ett av världens bästa forskningscentrum för inbyggda system, samt två unika forskningsprofiler inom tillförlitliga system och hälsoteknik.

MDH-studenter utvecklar robot som hämtar dina sopor

Studenter på Mälardalens högskola (MDH) har under en termin arbetat med att utveckla en självkörande sophämtningsrobot. Målet med projektet UNICORN är självkörande robotar som kan kommunicera med varandra, köra runt i bostadsområden, hämta dina sopor och köra dem till en återvinningscentral.

Läs mer

Hur bygger man en självkörande bil?

För några år sedan hade nästan varje tillverkare planer på självkörande fordon, men lanseringarna skjuts hela tiden upp. Varför? Hur svårt kan det vara egentligen?

Läs mer
format_quote

”De skarpa projekten förberedde mig inför arbetsmarknaden”

Roxanne Anderberg

alumn - tidigare student

Läs mer

Programinnehåll

Åk 1

Datavetenskap

37,5%

Elektronik

25%

Matematik/tillämpad matematik

25%

Produkt- och processutveckling 12,5%

Åk 2

Datavetenskap

25%

Elektronik

25%

Fysik

25%

Matematik/tillämpad matematik

25%

Åk 3

Datavetenskap

37,5%

Elektronik

25%

Matematik/tillämpad matematik

25%

Åk 4

Datavetenskap

37,5%

Elektronik

50%

Produkt- och processutveckling 12,5%

Åk 5

Robotik

100%

Frågor kring programmet?

Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.

Tillfällen för detta program

Hösttermin 2020

 • Civilingenjörsprogrammet i robotik, 300 hp

  Omfattning

  300 hp

  Start

  Hösttermin 2020 (start 2020-08-31)

  Tid och tempo

  5 år (heltid)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDH-44813

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Studieort

  Västerås

  Utbildningsplan

  Se utbildningsplan (CCV20)

  Programupplägg

  Behörighet

  Fysik B, Kemi A, Matematik E (områdesbehörighet 9) eller Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 (områdesbehörighet A9).

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Civilingenjörsexamen

Studievägledare för programmet

Bostadsgaranti

I Eskilstuna och Västerås erbjuder kommunen bostadsgaranti till inflyttade programstudenter.

Studentprojekt

Under det sista året på civilingenjörsprogrammet i robotik designar, konstruerar och programmerar studenterna en avancerad robot. Projekten genomförs oftast i samarbete med företag och nära den världsledande forskningen inom inbyggda system, som finns på MDH.

Läs mer

Läs mer

Vill du ha en kram?

I dessa tider när vi tvingas hålla avstånd från våra nära och kära, kan en kram kännas väldigt långt borta. Vad sägs om en självrengörande robot som kan leverera en kram från någon du tycker om?

Läs mer

Bilen håller koll på dig som förare

För att öka säkerheten på vägarna finns det idag trötthetsvarnare i många nya bilmodeller. Men i framtiden kommer bilen hålla än mer kontroll på dig. Hur kan den göra det egentligen?

Läs mer

Mänsklig hand, robotklo eller bläckfiskarm?

Robotar är snabba och duktiga på mycket, men när det kommer till fingerfärdighet är människor ofta bättre. I enkla fall kan robotar mäta sig med människor, men kan samma robothand plocka både en mogen tomat och en säck potatis?

Läs mer

MDH Solar Team: 3.000 km tvärs över Australien i en egenbyggd bil

Ett team med 25 studenter har antagit vår utmaning, att bygga framtidens bil. Bilen ska drivas till 100 procent av solenergi och tävla mot studenter från hela världen genom att köra sträckan Darwin-Adeleide, 3.000 km tvärs över kontinenten Australien.

Läs mer

ABB:s Robotikstipendium delas ut årligen

Stipendiet för 2019 delades ut till studenterna Tom Andersson och Niklas Persson för sin uppsats och sitt arbete med ett tillförlitligt kontrollsystem som balanserar cykeln genom att endast styraxeln aktiveras.

Läs mer

Eftertraktade studenter inom hälsorobotik

Robotik används i allt fler branscher och dagens huvudsakliga användningsområden spås överskuggas av andra inom ett decennium. Med ny breddad användning måste utbildningen följa med och utvecklas i snabb takt. Det har MDH tagit fasta på.

Läs mer
format_quote

- För ABB är det viktigt att öka mångfalden och antalet kvinnor i industrin och att fortsätta utveckla och leverera produkter och lösningar i världsklass. Vi ser MDH:s tekniska utbildningar som mycket intressanta när ABB rekryterar framtidens ingenjörer som skapar ett cirkulärt samhälle och driver svensk konkurrenskraft.

Dennis Helfridsson

VD för ABB AB

Läs mer

Ny hjärnteknik för förbättrad hälsa

Att robotik är i tiden och att robotar är på frammarsch i industrin är känt för de flesta. Men att behovet för hälsorobotik är ökande - det är kanske inte lika känt utanför forskningsmiljöerna.

Läs mer

Liknande program

Civilingenjör i tillförlitliga flyg- och rymdsystem

Tillförlitlighet kommer att spela en stor roll inom många områden som är på frammarsch. Därför behövs ingenjörer som kan utveckla tillförlitliga system för exempelvis autonoma fordon, medicinteknisk utrustning och framtida system för flygplan eller drönare.

Läs mer

Samtliga teknikutbildningar

På MDH finns program inom bygg, data och nätverk, energi, innovation, produktion och produktdesign, matematik, robotik och inbyggda system. Högskolan samarbetar med några av världens främsta teknikföretag för att ge dig som student möjlighet till skarpa projektarbeten, praktikplatser, traineetjänster och nätverksskapande redan under studietiden. Vägen till ditt drömjobb börjar här.

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Bostadsgaranti vid MDH

Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer