Text

Civilingenjörs­programmet i robotik

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 300  hp
 • home Studieort Västerås
 • access_time Tid 5 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

Utvecklingen inom robotik och artificiell intelligens (AI) går fort och därför behövs ingenjörer som kan konstruera morgondagens robotar. Efter utbildningen kan du jobba inom elektronik, programmering eller inbyggda system som systemutvecklare, elektronikutvecklare, konsult eller innovatör inom framtidens hälsorobotik.

Programmet är stängt för anmälan till HT21.

Utbildningen

En robot känner av sin omgivning, planerar och fattar beslut för en faktisk handling, som den sedan utför. Här bekantar du dig med mekaniska byggelement samt metoder för hur en robot ”ser, känner och hör”, det vill säga hur en robot uppfattar sin omgivning. Du utvecklar också kunskaper i hur datorn fattar ett beslut och sedan styr de mekaniska delarna för att utföra handlingen.

Programmet fokuserar på framtidens robotik och innefattar industrirobotik samt service- och hälsorobotik. Kunskaper i signalbehandling och AI är centrala med tillämpningar på:

 • servicerobotar
 • autonoma hjälpmedel
 • avancerad hjärnteknik för intelligenta proteser
 • rehabiliteringsrobotik

Utbildningens innehåll utvecklas hela tiden tillsammans med företag, för att du som student ska få ta del av det senaste i branschen. Du lär dig den teoretiska grunden för robotik, som omfattar kurser inom matematik, elektronik, datavetenskap, mekanik och fysik.

De teoretiska kunskaperna varvas med praktiska moment. Exempelvis ägnas det sista året åt det stora robotprojektet där du tillsammans med andra studenter designar, konstruerar och programmerar en komplett och avancerad robot. Projekten genomförs i samarbete med företag i branschen och nära den världsledande forskningen inom inbyggda system som finns på MDH. Exempel på robotar som utvecklas är en sophämtningsrobot, självkörande segelbåt och AI-gripper.

Utbildningen avslutas med ett examensarbete, där du arbetar ensam eller tillsammans med en annan student.

Framtid och jobb

Efter utbildningen väntar en spännande arbetsmarknad med stora valmöjligheter. Du kan till exempel jobba inom elektronik, programmering eller inbyggda system som systemutvecklare, elektronikutvecklare, projektledare, konsult eller innovatör inom framtidens hälsorobotik.

Du kan också välja att forska inom robotik. På MDH finns ett av världens bästa forskningscentrum för inbyggda system, samt två unika forskningsprofiler inom tillförlitliga system och hälsoteknik.

Enligt Universitetskanslersämbetet (UKÄ) är 97 procent av MDH:s civilingenjörsstudenter etablerade på arbetsmarknaden 1-1,5 år efter examen. Med etablerad menar man bland annat att den examinerade inte har varit arbetslös under perioden och har inkomst över en viss nivå.

Programinnehåll

Åk 1

Datavetenskap

37,5%

Elektronik

25%

Matematik/tillämpad matematik

25%

Produkt- och processutveckling 12,5%

Åk 2

Datavetenskap

25%

Elektronik

25%

Fysik

25%

Matematik/tillämpad matematik

25%

Åk 3

Datavetenskap

37,5%

Elektronik

25%

Matematik/tillämpad matematik

25%

Åk 4

Datavetenskap

37,5%

Elektronik

50%

Produkt- och processutveckling 12,5%

Åk 5

Robotik

100%

Frågor kring programmet?

Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.

Tillfällen för detta program

Hösttermin 2021

 • Civilingenjörsprogrammet i robotik, 300 hp

  Omfattning

  300 hp

  Start

  Hösttermin 2021 (start 2021-08-30)

  Tid och tempo

  5 år (heltid)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDH-44813

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Studieort

  Västerås

  Utbildningsplan

  Se utbildningsplan (CCV20)

  Programupplägg

  Behörighet

  Fysik B, Kemi A, Matematik E (områdesbehörighet 9) eller Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 (områdesbehörighet A9).

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Civilingenjörsexamen

Studievägledare för programmet

Bostadsgaranti

I Eskilstuna och Västerås erbjuder kommunen bostadsgaranti till inflyttade programstudenter.

Vill du ha mer information från oss?

Vi håller gärna kontakten!

Registrera dig här

Studentprojekt

Se exempel på studentprojekt som genomförs under det sista året på programmet. Projekten genomförs oftast i samarbete med teknikföretag i branschen och nära den världsledande forskningen inom inbyggda system, som finns på MDH.

Läs mer

”De skarpa projekten förberedde mig inför arbetsmarknaden”

Roxanne Anderberg började plugga till civilingenjör i robotik 2011 och tog examen 2016. Idag jobbar hon som ingenjör.

Läs mer

Studenter utvecklar autonom båt

I studentprojektet AutoSail jobbar studenter vid MDH med att utveckla en självkörande segelbåt. Tanken är att båten ska delta i tävlingen World Robotic Sailing Championship (WRSC) vintern 2021/2022.

Läs mer

Branschföretag om programmet

format_quote

- För ABB är det viktigt att öka mångfalden och antalet kvinnor i industrin och att fortsätta utveckla och leverera produkter och lösningar i världsklass. Vi ser MDH:s tekniska utbildningar som mycket intressanta när ABB rekryterar framtidens ingenjörer som skapar ett cirkulärt samhälle och driver svensk konkurrenskraft.

Dennis Helfridsson

VD för ABB AB

Läs mer

ABB:s Robotikstipendium till MDH-studenter

Stipendiet för 2019 delades ut till robotikstudenterna Tom Andersson och Niklas Persson för sin uppsats och sitt arbete med ett tillförlitligt kontrollsystem som balanserar cykeln genom att endast styraxeln aktiveras.

Läs mer

Läs mer

Så bygger man en självkörande bil

För några år sedan hade nästan varje tillverkare planer på självkörande fordon, men lanseringarna skjuts hela tiden upp. Varför? Hur svårt kan det vara egentligen?

Läs mer

Mänsklig hand, robotklo eller bläckfiskarm?

Robotar är snabba och duktiga på mycket, men när det kommer till fingerfärdighet är människor ofta bättre. I enkla fall kan robotar mäta sig med människor, men kan samma robothand plocka både en mogen tomat och en säck potatis?

Läs mer

Bilen håller koll på dig som förare

För att öka säkerheten på vägarna finns det idag trötthetsvarnare i många nya bilmodeller. Men i framtiden kommer bilen hålla än mer kontroll på dig. Hur kan den göra det egentligen?

Läs mer

MDH Solar Team: 3.000 km tvärs över Australien i en egenbyggd bil

Ett team med 25 studenter har antagit vår utmaning, att bygga framtidens bil. Bilen ska drivas till 100 procent av solenergi och tävla mot studenter från hela världen genom att köra sträckan Darwin-Adeleide, 3.000 km tvärs över kontinenten Australien.

Läs mer

Eftertraktade studenter inom hälsorobotik

Robotik används i allt fler branscher och dagens huvudsakliga användningsområden spås överskuggas av andra inom ett decennium. Med ny breddad användning måste utbildningen följa med och utvecklas i snabb takt. Det har MDH tagit fasta på.

Läs mer

Ny hjärnteknik för förbättrad hälsa

Att robotik är i tiden och att robotar är på frammarsch i industrin är känt för de flesta. Men att behovet för hälsorobotik är ökande - det är kanske inte lika känt utanför forskningsmiljöerna.

Läs mer

Andra program som kan intressera dig

Civilingenjör i tillförlitliga flyg- och rymdsystem

För dig som vill jobba med tillförlitliga system för exempelvis autonoma fordon, medicinteknisk utrustning och framtida system för flygplan eller drönare.

Läs mer

Samtliga teknikutbildningar

På MDH finns program inom bygg, data och nätverk, energi, innovation, produktion och produktdesign, matematik, robotik och inbyggda system.

Läs mer
Student vid tavlan

Saknar du behörighet? Läs tekniskt basår.

Om du saknar behörighet till tekniska utbildningar kan du söka till tekniskt basår. Här får du behörighet till alla våra tekniska program och platsgaranti på samtliga av MDH:s högskole- och civilingenjörsprogram som startar året efter avslutat basår.

Tekniskt basår, Eskilstuna

Teknisk basår, Västerås

 

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Bostadsgaranti

Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer
Till toppen