Text

Tre personer står kring en gul cylinder i fabriksmiljö

Civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign

Civilingenjörs-programmet i produktion och produktdesign

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 300  hp
 • home Studieort Eskilstuna
 • access_time Tid 5 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

Det här är utbildningen för dig som vill vara med och påverka framtiden genom att ta fram hållbara produkter, designa konkurrenskraftiga produktionssystem eller jobba med smart maskinteknik.

Här blir du en kreativ och självständig ingenjör som har möjligheten att exempelvis arbeta som produktutvecklare, projektledare eller produktionsingenjör i framtiden.

format_quote

Vi satt inte bara i en föreläsningssal och lyssnade på föreläsare som berättade om Industri 4.0. Vi fick besöka lokala företag för att se och testa på riktigt.

Sofia Bredberg

tidigare student

Läs mer

Utbildningen

Civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign är en femårig teknisk utbildning inom produkt- och processutveckling, som ger både en bred grund och en möjlighet för dig att fördjupa dig i det som intresserar dig mest.

Under dina tre första terminer läser du ämnen som är grundläggande för en ingenjörsutbildning, exempelvis matematik, materiallära, CAD, produktionsteknik samt en introduktionskurs i produkt- och processutveckling. Sedan väljer du inriktning:


Produktion

Du lär dig hur intelligenta, digitaliserade produktionssystem designas och utvecklas. Du studerar framgångsrika företag och hur de kan förbättras. Du lär dig programvaror och tekniker som framtidens ingenjörer använder för simulering och optimering av processer i Industri 4.0. Dessutom får du praktisera dina kunskaper såväl i vårt nya digitaliseringslab, som ute i industriföretag i skarpa projekt.


Produktdesign

Här utvecklar du kunskap om hela produktcykeln, från idé till återanvändning och du läser kurser med övning i att ta fram produkter. Tillgång till prototypverkstäder och olika testlabb gör att din idé kan undersökas i fysisk form och du lär dig programvaror som simulerar krafter och rörelser.

Oavsett vilken inriktning du väljer ger utbildningen goda kontakter med arbetslivet genom olika studentprojekt, examensarbeten och gästföreläsningar. Lärarna har ofta erfarenhet från industriella sammanhang och kan knyta an till verkliga situationer. Du har också möjlighet att söka till projektkursen Sommarteknolog, som ges under sommartid och även omfattar praktik på Volvo GTO.

Under utbildningen kommer du att samarbeta med våra forskare och även ha möjlighet att studera utomlands. Vill du dessutom starta eget företag som student, så finns hjälp att få hos högskolans Idélab. Du kan även välja att ta ut en högskoleingenjörsexamen efter tre års studier.


Framtid och jobb

Som civilingenjör inom produktion eller produktdesign kommer du att ha en unik helhetssyn av områdena teknik, innovation och ledarskap. Din kreativa attityd samt förmåga till projektledning, teamarbete och nytänkande är efterfrågad av företag och större organisationer.

Efter utbildningen väntar en spännande arbetsmarknad där du kan arbeta med exempelvis projektledning, resurseffektiv/lean-produktion och logistik, eller som produktionsingenjör, produktutvecklare, konstruktör och designingenjör.


Studenter på programmet har tillgång till ett nytt XR-labb med fokus på VR- och AR-teknik inom industrin.

Vi bygger ett nytt labb där studenter och forskare kommer jobba sida vid sida

Branschföretag om utbildningen

"En stor andel av kurserna på MDH har en industrianknytning. Detta leder till att studenterna från MDH som börjar jobba hos oss på Alfa Laval har en bra grund redan från dag ett."

Oskar Bruce, Alfa Laval, VP Operations, Head of Operations Development

Programinnehåll

Åk 1

Produkt- och processutveckling

62.5%

Matematik/tillämpad matematik:

25%

Fysik 12,5%

Åk 2

Produkt- och processutveckling

37,5%

Matematik/tillämpad matematik 12,5%

Datavetenskap 12,5%

Inriktning Produktion (Produkt- och processutveckling, Miljöteknik, Matematik/tillämpad matematik) eller Inriktning Produktdesign (Produkt- och processutveckling, Fysik, Elektronik) 37,5%

Åk 3

Produkt- och processutveckling

25%

Innovationsteknik 12,5%

Inriktning Produktion (Produkt- och processutveckling) eller Inriktning Produktdesign (Produkt- och processutveckling, Elektronik, Matematik/tillämpad matematik)

62,5%

Åk 4

Produkt- och processutveckling 12,5%

Inriktning Produktion (Produkt- och processutveckling) eller Inriktning Produktdesign (Produkt- och processutveckling)

87,5%

 

Åk 5

Produkt- och processutveckling 12,5%

Inriktning Produktion (Produkt- och processutveckling) eller Inriktning Produktdesign (Produkt- och processutveckling)

87,5%

Frågor kring programmet?

Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.

Tillfällen för detta program

Hösttermin 2020

 • Civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign, 300 hp

  Omfattning

  300 hp

  Start

  Hösttermin 2020 (start 2020-08-31)

  Tid och tempo

  5 år (heltid)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDH-44802

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Studieort

  Eskilstuna

  Utbildningsplan

  Se utbildningsplan (GCE01)

  Programupplägg

  Behörighet

  Fysik B, Kemi A, Matematik E (områdesbehörighet 9) eller Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 (områdesbehörighet A9).

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Civilingenjörsexamen

Studievägledare för programmet

Bostadsgaranti

I Eskilstuna och Västerås erbjuder kommunen bostadsgaranti till inflyttade programstudenter.

Saknar du behörighet?

Om du saknar behörighet till tekniska utbildningar kan du söka till tekniskt basår. Här får du behörighet till alla våra tekniska program och platsgaranti på samtliga av MDHs högskole- och civilingenjörsprogram som startar året efter avslutat basår.

Läs mer

Läs mer

Nytt labb med fokus på smart produktion

Till hösten får produktionsstudenter vid MDH tillgång till ett nytt labb med ett produktionssystem för smarta fabriker. Ett system som gör det möjligt för studenterna att testa hur smart produktion fungerar på riktigt.

Läs mer

Student utvecklar AR-instruktioner för ABB Robotics

Ny teknik som Augumented Reality (AR) blir allt vanligare inom industrin och används bland annat för att utbilda medarbetare. Martina Andersson går projektkursen sommarteknolog på MDH och kombinerar studier med sommarjobb på ABB Robotics. I sommar jobbar hon med ett AR-projekt på företaget.

Läs mer

Därför behövs VR-experter inom industrin

Svensk industri har behov av produktutvecklare och produktionsingenjörer som kan VR. Hur kommer det sig? Används inte VR mest till gaming?

Läs mer

”Civilingenjörsprogrammet var det rätta valet för mig"

Afroz Mirzaie Shras examen från civilingenjörsprogrammet inom produktion, innovation och logistik ledde till drömjobbet på Scania. Idag arbetar Afroz som produktionsingenjör med fokus på digital produktionsutveckling.

Läs mer

Nytt labb med fokus på extended reality

Studenter inom produktion och produktdesign läser kurser med fokus på hur virtual reality (VR) och augmented reality (AR) kan användas i industrin. I MDH:s nya labb för extended reality (XR) får studenterna möjlighet att testa sina kunskaper.

Läs mer

Regionens industriföretag samarbetar med våra studenter

– För oss är det positivt och viktigt att samarbeta med studenter - det är inspirerande och ger oss energi. Dessutom ger det oss en möjlighet att rekrytera framtidiga ingenjörer, säger Johan Härner, chef för produktionsutveckling och projektkontor inom Volvo CE Operations Eskilstuna.

Läs mer

MDH Solar Team: 3.000 km tvärs över Australien i en egenbyggd bil

Ett team med 25 studenter har antagit vår utmaning, att bygga framtidens bil. Bilen ska drivas till 100 procent av solenergi och tävla mot studenter från hela världen genom att köra sträckan Darwin-Adeleide, 3.000 km tvärs över kontinenten Australien.

Läs mer

MDH-studenter kombinerar sommarjobb med studier hos ABB Robotics

I sommar har våra studenter inom tekniska utbildningar möjlighet att jobba samtidigt som de studerar och tillgodogör sig högskolepoäng. ABB Robotics är först ut inom ABB-koncernen att erbjuda MDH-studenter plats som sommarteknolog.

Läs mer

Så har du nytta av dina ”gaming skills” i arbetslivet

Är du en gamer som spelar mycket dator- och TV-spel? Det kan du ha nytta av även utanför spelvärlden. Barrett Sauter, lärare i virtual reality (VR), augmented reality (AR) och 3D-printing vid Mälardalens högskola, har listat några ”gaming skills” som du kan ha nytta av i arbetslivet.

Läs mer

MDH-studenter hjälper företag att effektivisera produktionen

Studentprojekt för att automatisera och effektivisera GKN ePowertrains produktion.

Läs mer

Nya kurser ger studenterna rätt kompetens för framtidens industri

MDH startar nya kurser med fokus på bland annat artificiell intelligens på civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign. Kombinationen av traditionell ingenjörsvetenskap och datavetenskap ger studenterna rätt kompetens för framtidens industri.

Läs mer

”Jag fick mitt drömjobb”

Louise Horneman började läsa till högskoleingenjör i innovation, produktion och logistik, och fortsatte sedan på civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign. Några månader efter examen fick hon en trainee-tjänst på Volvo Cars Global Graduate Programme inom logistik.

Läs mer

Studenter bidrar med lösningar på verkliga problem

Varje år har studenter inom ingenjörsprogrammen produktion och produktdesign möjligheten att söka projektkursen sommarteknolog på Volvo GTO i Köping. Projektet kombinerar sommarjobb och studier på MDH.

Läs mer

”Den bästa starten på arbetslivet”

Philip Bengtsson har en civilingenjörsexamen i produktion och produktdesign. Några månader efter examen påbörjade han sin trainee-tjänst på ABB i Ludvika.

Läs mer

Liknande program

Högskoleingenjör i innovation och produktdesign

Framtiden ställer allt högre krav på säkrare och effektivare produkter, där du har en viktig roll. På programmet lär du dig processen och metoderna för att utveckla hållbara, meningsfulla och konkurrenskraftiga produkter, från idé till färdig produkt.

Läs mer

Högskoleingenjör i innovation, produktion och logistik

Framtidens industri ställer allt högre krav på kreativa lösningar för att bygga framgångsrika och hållbara produktionssystem. Det här är en utbildning för dig som vill bli en kreativ ingenjör som kan driva skarpa projekt, med fokus på produktion, processutveckling och logistik.

Läs mer

Samtliga teknikutbildningar

På MDH finns program inom bygg, data och nätverk, energi, innovation, produktion och produktdesign, matematik, robotik och inbyggda system. Högskolan samarbetar med några av världens främsta teknikföretag för att ge dig som student möjlighet till skarpa projektarbeten, praktikplatser, traineetjänster och nätverksskapande redan under studietiden. Vägen till ditt drömjobb börjar här.

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Bostadsgaranti vid MDH

Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer