Text

Civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign

Civilingenjörs-programmet i produktion och produktdesign

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 300  HP
 • near_me Plats Eskilstuna
 • today Start Hösttermin 2020
 • access_time Tid 5 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Avancerad nivå

Det här är utbildningen för dig som vill vara med och påverka framtiden genom att ta fram hållbara produkter, designa konkurrenskraftiga produktionssystem eller jobba med smart maskinteknik. Här blir du en kreativ och självständig ingenjör som har möjligheten att exempelvis arbeta som produktutvecklare, projektledare eller produktionsingenjör i framtiden.

Utbildningen

Civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign är en femårig teknisk utbildning inom produkt- och processutveckling, som ger både en bred grund och en möjlighet för dig att fördjupa dig i det som intresserar dig mest. Under dina tre första terminer läser du ämnen som är grundläggande för en ingenjörsutbildning, exempelvis matematik, materiallära, CAD, produktionsteknik samt en introduktionskurs i produkt- och processutveckling. Sedan väljer du inriktning:

 

Produktion

Du lär dig hur intelligenta, digitaliserade produktionssystem designas och utvecklas. Du studerar framgångsrika företag och hur de kan förbättras. Du lär dig programvaror och tekniker som framtidens ingenjörer använder för simulering och optimering av processer i Industri 4.0. Dessutom får du praktisera dina kunskaper såväl i vårt nya digitaliseringslab, som ute i industriföretag i skarpa projekt.

 

Produktdesign

Här utvecklar du kunskap om hela produktcykeln, från idé till återanvändning och du läser kurser med övning i att ta fram produkter. Tillgång till prototypverkstäder och olika testlabb gör att din idé kan undersökas i fysisk form och du lär dig programvaror som simulerar krafter och rörelser.

Oavsett vilken inriktning du väljer ger utbildningen goda kontakter med arbetslivet genom olika studentprojekt, examensarbeten och gästföreläsningar. Lärarna har ofta erfarenhet från industriella sammanhang och kan knyta an till verkliga situationer. Du har också möjlighet att söka till projektkursen Sommarteknolog, som ges under sommartid och även omfattar praktik på Volvo GTO.

Under utbildningen kommer du att samarbeta med våra forskare och även ha möjlighet att studera utomlands. Vill du dessutom starta eget företag som student, så finns hjälp att få hos högskolans Idélab. Du kan även välja att ta ut en högskoleingenjörsexamen efter tre års studier.

 

Framtid och jobb

Som civilingenjör inom produktion eller produktdesign kommer du att ha en unik helhetssyn av områdena teknik, innovation och ledarskap. Din kreativa attityd samt förmåga till projektledning, teamarbete och nytänkande är efterfrågad av företag och större organisationer. Efter utbildningen väntar en spännande arbetsmarknad där du kan arbeta med exempelvis projektledning, resurseffektiv/lean-produktion och logistik, eller som produktionsingenjör, produktutvecklare, konstruktör och designingenjör.

 

format_quote

— På Scania fick jag i uppdrag att analysera och komma med förslag på hur de skulle kunna effektivisera sin produktion, vilket resulterade i att jag tog fram en simuleringsmodell som är en del av en digital produktionsutveckling

Afroz Mirzaie Shras

Student

Läs mer

Programinnehåll

Åk 1

Produkt- och processutveckling

62.5%

Matematik/tillämpad matematik:

25%

Fysik 12,5%

Åk 2

Produkt- och processutveckling

37,5%

Matematik/tillämpad matematik 12,5%

Datavetenskap 12,5%

Inriktning Produktion (Produkt- och processutveckling, Miljöteknik, Matematik/tillämpad matematik) eller Inriktning Produktdesign (Produkt- och processutveckling, Fysik, Elektronik) 37,5%

Åk 3

Produkt- och processutveckling

25%

Innovationsteknik 12,5%

Inriktning Produktion (Produkt- och processutveckling) eller Inriktning Produktdesign (Produkt- och processutveckling, Elektronik, Matematik/tillämpad matematik)

62,5%

Åk 4

Produkt- och processutveckling 12,5%

Inriktning Produktion (Produkt- och processutveckling) eller Inriktning Produktdesign (Produkt- och processutveckling)

87,5%

 

Åk 5

Produkt- och processutveckling 12,5%

Inriktning Produktion (Produkt- och processutveckling) eller Inriktning Produktdesign (Produkt- och processutveckling)

87,5%

Frågor kring programmet?

Hör av dig till programsamordnaren om du har frågor kring programmets innehåll.

Tillfällen för detta program

 • Civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign, 300 HP

  Omfattning

  300 HP

  Start

  Hösttermin 2020 (start 2020-08-31)

  Utbildningsnivå

  Avancerad nivå

  Anmälningskod

  MDH-44802

  Tid och tempo

  5 år (heltid)

  Plats

  Eskilstuna

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Behörighet

  Fysik B, Kemi A, Matematik E (områdesbehörighet 9) eller Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 (områdesbehörighet A9).

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Civilingenjörsexamen

Frågor kring antagning och behörighet?

Hör av dig till studievägledaren om du har frågor om antagning och behörighet.

Bostadsgaranti

I Eskilstuna och Västerås erbjuder kommunen bostadsgaranti till inflyttade programstudenter.

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Bostadsgaranti vid MDH

Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer