Text

Datum 2020-05-22
Artikeltyp Reportage

Älskade, hatade förändring – så här får du med dig andra

Skylt med texten "Time for change"

Våren 2020 var ingenting sig likt. Många sa att vi aldrig kommer gå tillbaka till det som var, att det är dags för förändring nu.

"Äntligen!" kanske du tänkte.

Börjar det kännas tröttsamt att det bara är du i familjen som tycker att ni ska flyga mindre, köpa färre prylar och äta mer närodlat? Eller är du kanske den enda i kompisgänget som fattar nyttan med en hälsosam livsstil, och som aldrig får sällskap ut i spåret, till gymmet eller till yogan?

Det kan vara svårt att få igenom förändring. Människan är bekväm och gillar det trygga, ”så som det alltid varit”. Men så är ni också några som gillar förändring, eller i varje fall tycker att det finns goda skäl till att göra förändringar. Den här texten är till er.

 

Tre typer av motstånd – tips på hur du bemöter dem

Om vi förenklar en hel del går det att urskilja tre olika typer av motstånd du kan stöta på: att andra inte förstår varför det behövs förändring, att de inte gillar själva förändringen och att de inte gillar att det är just du som vill att de ska ändra på sig.

Med hjälp av vår professor Anette Hallin bjuder vi på några tips om hur du kan få med dig dessa personer i förändringen:

 • De som inte förstår varför de behöver ändra på sig
  Formulera ett tydligt svar på frågan Varför behövs den här förändringen? Ge konkreta tips på hur personen kan komma igång. Se till att det inte bara är du som pratar, utan lyssna (verkligen lyssna!) på den andra också.
 • De som inte gillar förändringen
  Det här är en känslomässig reaktion. En förändring kan upplevas som ett hot. Kanske känner de här personerna att deras status i kompisgänget eller familjen ändras om ni genomför förändringen. En känsla av hjälplöshet, eller att inte ha kontroll över situationen, kan också göra att förändringen upplevs som ett hot. Eller kanske känner de sig kritiserade – att det de gör idag inte duger?

  Ytterligare en känslomässig reaktion kan vara upplevelsen av att det är orättvist, att de förväntas försaka något, eller anstränga sig extra, trots att andra inte gör det.

  Här fungerar det inte att svara på varför. Här behöver du i stället motivera genom att låta de som är skeptiska vara med och hitta lösningar och fila på detaljerna. Det kan också fungera med pepp, och att lyfta fram de kunskaper eller förmågor som personerna redan besitter och som kan komma till nytta under förändringen.
 • De som inte gillar dig
  Ja, det kan ju bli lite klurigt. Här har du helt enkelt inte de andras förtroende. Det tar tid att ändra på, men det är ingen omöjlig uppgift. Fortsätt att prata om förändringen och visa nyttan med den, och fortsätt att föregå med gott exempel.

 

Ställ till med bröllop mellan taket och solcellerna

Ett annat sätt att underlätta när du vill att andra ska följa med dig in i nya vanor är att ta avsked av det gamla genom en ritual. Det kan låta konstigt, men vi är egentligen ganska vana vid att markera något nytt genom ritualer såsom bröllop och dop.

Varför inte testa att ta adjö av köttrecepten och bränna dem i kakelugnen, eller att ha ett dopkalas för de nya träningsskorna? Eller bjud in till bröllop mellan taket och de nya solcellerna!

 

Vill du lära dig mer om att leda i förändring?

Är du intresserad av att arbeta med förändring och bidra till utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle? Då kanske programmet i industriell ekonomi är något för dig. Det passar dig som vill lösa samhällsutmaningar och minska avståndet mellan människor och teknik.

Program

Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi

 • Högskolepoäng 300 HP
 • Omfattning 5 år (heltid)
 • Nivå Grundnivå
 • Plats Eskilstuna
Till toppen