Mats Svensson journalisten som valt att bli lärare: "Det är en verklig förmån"

Mats Svensson valde att byta yrke efter 16 år som journalist. Nu studerar han till att bli gymnasielärare i svenska och engelska vid Mälardalens högskola (MDH).
– Det är otroligt roligt och stimulerande att veta att det finns ett myller av outforskade möjligheter framför eleverna. Det är en verklig förmån att få vara med att bidra till att den resan blir så bra som möjligt, säger Mats.

 

Mats har arbetat som journalist sedan gymnasiet och har arbetat för ett flertal lokaltidningar så som Eskilstuna-Kuriren, Västerås Tidning och Folket i Eskilstuna. I samband med att han slutade på Folket, då tidningen övergick till en veckotidning, kände han sig färdig med lokaljournalistiken. Han funderade på vad han ville göra under sin efterföljande föräldraledighet. Tanken på att bli lärare kom snabbt och direkt efter föräldraledigheten 2013 påbörjade han sin utbildning till att bli gymnasielärare med inriktning svenska och engelska på MDH.


– Läraryrket påminner en hel del om journalistyrket på så sätt att det handlar om att informera och förse andra med kunskap. Den stora skillnaden är att jag får interagera med mina ”läsare”, vilket känns väldigt givande, säger Mats. Ibland stannar jag dock upp och tänker att det måste vara världens svåraste yrke, med tanke på helheten, allting man måste ta hänsyn till. Det är en utmaning, men också en möjlighet att göra skillnad som det är spännande att få vara delaktig i.

Förbereder gymnasieeleverna för världen

En gymnasielärare ska utmana gymnasieeleverna till att reflektera och bidra med nya perspektiv på omvärlden för att kunna förbereda eleverna på bästa sätt inför framtiden. Att Mats har lång erfarenhet av ett annat yrke ger värdefulla kunskaper och blir en fördel i läraryrket.

– Jag ser det som en stor tillgång att ha sett världen innan jag går in för att förbereda eleverna för samma sak. Jag vill inte lära eleverna att hitta ett rätt svar. Jag vill få dem att se att det finns flera alternativ och hjälpa dem att upptäcka att det finns en hel värld med ytterligare svar, säger Mats.

Mats är nu inne på termin fyra på ämneslärarprogrammet. Förutom rena ämneskunskaper inom svenska och engelska läser han också kurser inom didaktik, lärande och utveckling och specialpedagogik. 20 veckor av studietiden utgörs av praktik på en gymnasieskola.

– Pedagogiken och praktiken på gymnasieskolan har varit extra viktiga för mig, där har jag inte lika mycket erfarenhet. Tiden på gymnasieskolan var fantastiskt rolig och jag ser fram emot nästa vända i höst, säger Mats. 

För Mats var det ett självklart val att börja på MDH.
– Jag har läst flera kurser här tidigare och alltid trivts. Högskolan är precis som Eskilstuna alldeles lagom stor, säger han.

Att inte ha studerat på så lång tid har varit en trevlig omställning.
– Det har varit häftigt att plugga eftersom det är första gången jag läser någonting som är längre än en termin efter gymnasiet. Jag är mycket mer redo att göra det nu än när jag var 19-20 år. Dessutom känner jag mig som 20 år igen när jag pluggar med så många som är 10-15 år yngre, vilket är en härlig känsla.