Musik och opera

Förverkliga din dröm - utbilda dig inom klassisk musik och opera på Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola. Här finns några av landets främsta lärare på området, alla med målet att du ska nå din yttersta potential som instrumentalist eller sångare, och förberedas för de stora scenerna.

 

Kammarmusikprogrammet

Kammarmusik 180 hp

Treårigt program med inriktningarna piano, stråk, blås eller sång som leder till en konstnärlig kandidatexamen

Kammarmusikprogrammet 180 hp

Kammaropera Viktor Johansson

Kammaropera 120 hp

Ett tvåårigt kurspaket i kammaropera.

Kammaropera 120 hp

Huvudinstrument

Huvudinstrument 7,5 hp

En fortsättningskurs på halvfart för instrumentalister.

Huvudinstrument fortsättningskurs 7,5 hp

 

Ett femtiotal föreställningar varje år

Gemensamt för alla utbildningar är många lärarledda undervisningstimmar i inspirerande miljö, med fokus såväl på individuell solistisk utveckling som kammarmusicerande i grupp. Med ett femtiotal konserter och operaframträdanden varje år ges du optimala förutsättningar att lära dig uppträda inför publik.

Lärare med internationell erfarenhet från de största scenerna

Lärarna har lång och internationell erfarenhet både som musiker och pedagoger, samt ett stort kontaktnät inom branschen. Vi samverkar med bland andra Västmanlandsmusiken, Västmanlands teater och Västerås domkyrka, och du ges möjlighet att kostnadsfritt gå på generalrepetitioner med Kungliga Operan i Stockholm och Sveriges radios symfoniorkester.

Specialanpassade utbildningslokaler på Västerås slott

Undervisningen sker i anrik miljö på Västerås slott där du har fri tillgång till akustiskt specialanpassade övnings- och undervisningsrum dygnet runt. Slottet ligger på promenadavstånd till konserthus, teater, centralstation och centrum.

Rebecka Hellbom

– Det är här jag har hittat min röst

Rebecca Hellbom valde bort musikstudier i New York för Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola.

Läs om Rebeccas väg mot operascenen

– Hos varje student som blir antagen till Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola finns stora förväntningar, en dröm om att en dag bli en fullfjädrad musiker.

Den drömmen tar vi i lärar-teamet ansvar för. Hos oss finns några av Sveriges bästa musiker och pedagoger. Vi har själva varit studenter, jobbat ute på fältet och undervisat under lång tid, såväl nationellt som internationellt. Vi vet vad branschen efterfrågar och brinner för våra studenters utveckling. Det är en lycka att se studenterna växa in i musikerrollen, glädjen när pusselbit efter pusselbit läggs på plats: ett livslångt fantastiskt musikaliskt projekt.

Vi vill göra allt för att du, efter din studietid hos oss, ska vara ett stort steg närmare din musikaliska dröm!

 

Professor Lena Hellström-Färnlöf, konstnärlig ledare

Ansök senast 15 januari

Ansökningsperioden till alla konstnärliga utbildningar vid Musik- och operahögskolan öppnar 3 december och stänger 15 januari.

Antagningsprov

För att vara behörig till utbildningarna krävs godkända antagningsprov. Du som söker kallas till ett individuellt provtillfälle. Antagningsprovet består av ett spelprov för instrumentalister och ett sångprov för sångare.

Läs mer om hur de går till här

 

Bostadsgaranti

Västerås stad garanterar studentbostad till dig som flyttar från någon annan svensk stad för att studera vid MDH, uppfyller kraven och söker i tid.

Läs mer om bostadsgarantin här