Text

Sånginstudering


Magnus Svensson

Magnus Svensson

Magnus Svensson är en mångsidig musiker med romanskonsten som specialitet. Under denna säsong är han konstnärlig ledare för Stockholms Konserthus Romansserie och framträder där med några av våra främsta svenska världssångare. Magnus var också en av initiativtagarna till den uppmärksammade romanskonsertserien SOPRANOS på Historiska museet i Stockholm, enligt Svenska Dagbladet ”det piggaste initiativet på konsertscenen under 2007”.

Svensson studerade piano för professor Stella Tjajkovski och Staffan Scheja, och tog solistdiplom vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm 1998 med skolans hedersjetong som bäste elev. Under flera år fördjupade han sig också i romansinterpretation med Geoffrey Parsons i London och genom studier för Willem Brons och Dmitri Bashkirov.

Han samarbetar med många olika sångare, såsom Irene Theorin, Malena Ernman, Miah Persson, Katarina Dalayman, Karl-Magnus Fredriksson, Malin Byström, Elin Rombo, Ingrid Tobiasson, Daniel Johansson, Maria Fontosh, Håkan Hagegård, Emma Vetter, Marika Schönberg, Paulina Pfeiffer och Jeremy Carpenter, men också musiker såsom sopransaxofonisten Anders Paulsson.


Under många år var Magnus knuten till den omfattande musikverksamheten på Kungliga Slottet. Sedan 2012 arbetar han som redaktör på Kungl. Musikaliska Akademien, med återutgivning av äldre svensk musik i allmänhet och romanser i synnerhet.


Magnus Svensson har framträtt på de flesta större konsertscenerna i Sverige, men också flitigt konserterat i USA och i flertalet Europeiska länder.

Hans CD-produktion omfattar romanser av Brahms och Mahler, violinsonater av Beethoven och Franck, pianomusik av B Tommy Andersson och tre soloskivor med musik av JS Bach, Mozart och Schumann. Han är också solist i Ludvig Normans Konsertstycke tillsammans med Kungliga filharmonikerna under Gustaf Sjökvist, och medverkar på en handfull inspelningar tillsammans med Adolf Fredriks Flickkör under Bo Johansson.