Text

Lena Hellström-Färnlöf är professor i sång och konstnärlig chef vid Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola.


Lena Hellström-Färnlöf

konsert- och operasångerska

Lena Hellström-Färnlöf är professor i sång och konstnärlig chef vid Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola.

Hon är utnämnd till Excellent Teacher, en meritering inom högskolevärlden som ges till lärare som uppnått den högsta nivån av pedagogisk skicklighet. Lena ger även regelbundet masterclasses i Europa och Nordamerika och undervisar professionella sångare. Hon är också konstnärlig rådgivare åt en artistagentur. Lena har tidigare undervisat vid Operahögskolan i Stockholm. Lena är också mycket intresserad av ledarskap och personlig utveckling och har utbildad sig till NLP Master Practicioner. Konstnärlig forskning är en viktig del av hennes arbete som sångpedagog. Forskningen handlar om hur konsten lyfter pedagogiken och hur pedagogiken lyfter konsten och har bland annat tagit sig uttryck i två olika operaprojekt: Riddartornet och Mozarts kvinnor, det senare kommer att ges på Västmanlands teater och Confidencen i Stockholm i början av juni 2020. Lena har efter studier på Musikhögskolan i Göteborg och Operahögskolan i Stockholm haft en lång, framgångsrik och inte minst synnerligen mångfacetterad karriär som sångerska. Sedan 15 år tillbaka ägnar sig Lena exklusivt åt undervisning.

Under sin sångkarriär har Lena Hellström-Färnlöf som solist skaffat sig erfarenheter och kunskap om konstmusiken som få kan konkurrera med. Från enklaste besättning, röst och luta, till full symfoniorkester, från barockmusik till nyskriven musik, från kammaropera till stor opera. Lena Hellström-Färnlöfs repertoarkännedom är unik, och ger henne verktyg och kunnande att ledsaga sina studenter på bästa sätt. Lena undervisar i alla röstfack: sopran, mezzo, alt, tenor, baryton och bas.

Som pedagog ser Lena alltid till individen. Att få studenten att känna välbefinnande som musiker och människa, att känna glädje och trygghet, är för Lena Hellström-Färnlöf en grundförutsättning för att hitta och utveckla varje students unika röst och musikalitet. Med detta som grund, utvecklar Lena studentens sångteknik och sångfantasi, och hjälper studenten mot målet att kunna uttrycka sig gränslöst med sin röst och att känna sig musikaliskt helt fri. Att vara sitt instrument 24 timmar om dygnet kräver oerhört mycket av studenten. Lena är därför mycket mån om att studenten vårdar och utvecklar sin grundfysik, och att den har en god ergonomisk medvetenhet, allt för att rösten ska utvecklas mot sin fulla potential.


Internationella röster

Lena Hellström-Färnlöf samarbetar med personer som är verksamma på den absolut högsta tänkbara nivån inom sångarvärlden. Flera av dem har gett masterclasses för studenterna på MDH. Birgitta Svendén är en av lärarna som hållit masterclasses vid MDH. Hon är tidigare rektor för Operahögskolan i Stockholm, nu verksam som VD och konstnärlig chef för Kungliga Operan i Stockholm. Birgitta Svendén har haft en karriär på scener som Metropolitan, La Scala, Bayretuh m.fl. Hon är även hedersdoktor vid MDH.

Så här skriver hon om de fyra kammaroperastudenterna som medverkade vid hennes masterclass:

För några veckor sedan fick jag förmånen att träffa sångstudenter från Mälardalens Högskolas Kammaroperautbildning i en masterclass

Jag blev mycket imponerad av den höga nivån och fick uppleva några timmar av musikalisk glädje då dessa sångare verkligen bjöd på sig själva.

Deras sångteknik stod på en sån hög och bra nivå att vi kunde utforska olika musikaliska idéer och finslipa det musikaliska uttrycket både genom texten och färgpaletten i röstklang. Jag känner sedan tidigare deras lärare Lena Hellström- Färnlöf som jag betraktar som en av de bästa pedagoger vi har i landet vilket den här gruppen verkligen visade prov på då alla sjöng med friska naturliga röster och som snabbt kunde omsätta det jag föreslog. Jag lämnade skolan med en härlig känsla av energi och tillförsikt om att det kommer nya svenska stjärnskott även i framtiden och här på Mälardalens Högskola finns rätt förutsättningar att ta vara på dessa talanger.

Birgitta Svendén Operachef


Även Liz Upchurch har undervisat vid MDH. Hon är verksam som pianist och vocal coach vid Toronto-operan, ett av världens nu ledande operahus. Hon är efterfrågad som vocal coach i Europa och Nordamerika.

Så här skriver Liz Upchurch om fyra kammaroperastudenter som hon undervisat:

This select group of gifted young opera singers have clearly benefited from a very high level of training being offered to them at this programme. These singers have had the privilege of working with a world class singing teacher, Lena Hellstrom Farnlof, in a creative, nurturing environment where artistry and vocal training are at the highest level.

This type of training gives singers the necessary tools to enter the professional world of singing.

This group of singers are now poised to enter the professional world of singing as a result of the first class training they have been given.

Lena Hellström-Färnlöf värdesätter verkligen möjligheten att samarbeta med verksamma inom sång- operavärlden som kan ge ny återkoppling till studenterna:

”Jag är alltid närvarande vid gästbesök och har efter lektionerna givande samtal med gästen om sångteknik, artisteri, sångarnas framtid etc. Detta är inspirerande och givande, jag vill absolut inte bli hemmablind! Jag känner till studenternas progression och då är det spännande att se hur gästlärare upplever sångarna just där de befinner sig idag. Det är en internationell bransch som väntar dessa sångare.”


Kontakt

Konstnärlig chef

Lena Hellström-Färnlöf

+4621103129

lena.hellstrom-farnlof@mdh.se