Text

Trombon


Håkan Björkman

Håkan Björkman

Curriculum Vitae

1983-1988 Håkan Björkman studerade för John Petersen, tidigare solotrombonist i Kungl Filharmoniska Orkestern i Stockholm.

1984 Solist i ”Öppet Hus i Berwaldhallen” sänt i P2.

1986 Håkan Björkman studerade i Chicago, (Frank Crisafulli och Vincent Chikowitz, CSO) och Interlochen School of Arts.

1987 Kom tvåa i provspelning till Göteborgssymfonikernas solotjänst.

1988 Medverkade i Brass bands - VM i Australian med Sloan Brass.

1989 Värnplikt i Arméns Musikpluton, kom in som på musikerlinjen, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Studerade för Jan Andersson.

1990 Började att frilansa i Stockholm, mest i Filharmoniska Orkestern.

1991 Bytte lärare till Sven-Erik Eriksson. Vik på Operan i Stockholm. Kom på delad första plats till Gävle Symfoniorkesters stämledartjänst. Tackade nej p.g.a. studiehunger.

1992 Solist i P2 i programmet ”Musikhögskolan presenterar” . Får Kungliga Musikaliska Akademiens högsta stipendium för brassmusiker

1993 Kom in på solodiplom. Vann även stämledartjänstprovspelningen till Stockholms Blåsarsymfoniker. Får Kungliga Musikaliska Akademiens stipendium för brassmusiker.

1994 USA. Kurs i Vermont som ”artist in residence” med Joseph Alessi, New York Philharmonic, som lärare och studier i San Francisco för Mark Lawrence, och New York för Per Brevig, Metropolitan. Spelade som solist med Stockholms Blåsarsymfoniker, Launy Gröndahls Concertino, som även spelades in på CD (CAPRICE RECORDS).

1995 Diplomkonsert med KFO och jetonbelönad, spelade Kazimierz Serocki´s trombonekonsert. Vann provspelningen till Kungliga Hovkapellet som stämledare. Stipendium från Kungliga Musikaliska Akademien.

1996 Får återigen Kungliga Musikaliska Akademiens högsta stipendium för brassmusiker.

1997 Solist med Östgöta Blåsarsymfoniker i Österrike på WASBE. Mats Larssons trombonekonsert. Solist i Tyskland. Solist med Sundsvalls Kammarorkester. Blev med i Filharmonins Brassensemble. Gifter sig med Catrine. Solist med Bergslagens Kammarsymfoniker (Ernest Bloch och Wagenseil.). Börjar jobba med Stockholm Sinfonietta.

1998 Framträdde ffg med the Chamber Orchestra of Europe. Har varit med sedan dess som stämledare.

1999 Medlem i Christian Lindbergs kvartett Trombone Unit 2000. Spelar näverlur på inledningen till ”Police och Fire Games” med egenkomponerad fanfar. Får en dotter, Frida. Solist med Marinens musikkår. Solist med Vasakåren.

2000 Skiva med BIS och Unit 2000.

2001 Börjar undervisa på Dalarö Folkhögskola.

2002 Solist med Orkester Filialen (Gordon Jacob). Får en dotter till, Sofia.

2004 Solist med Uppsala Sinfonietta och sverigepremiär på Johan de Meij ”T-Bone concerto”. Solist med OD på deras 150-årsjubileum i specialskrivet stycke av Daniel Börtz.

2005 Solist med The Grenadier of Guards Band i London. Brittisk premiär på Johan de Meij ”T-Bone concerto”Spelar in filmmusiken till filmen ”Trollflöjten” med COE. Regissörer är Kenneth Branagh och Stephen Fry.

2006 Solist med Västerås Sinfonietta (Darius Milhaud och Leopold Mozart). Solist med Arméns Musikkår (Rimskij Korsakov, även skivinspelning). Headhuntad och inbjuden av the Cleveland Orchestra för att som ende skandinav provspela till solotrombonetjänsten. Undervisar på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Ågesta Folkhögskola (tidigare Dalarö). Solotrombone i Stockholm Brass Band där Håkan framträder som solist på premiärkonserten.

2007 Framträder i Salzburg med Andras Schiff och Thomas Zehetmayr i Alban Bergs Kammerkonzert.Vinnare av Svenska dirigent/solistpriset (i Konserthuset med Stockholms Sinfonietta.)Mottagare av Kungliga Musikaliska Akademiens stipendium ur Sten Frykbergs minnesfond. Framträder som solist med Kungliga Hovkapellet i Leopold Mozart´s altbasunkonsert.

2008 Vinnare av Christian Lindberg 2nd International Solo competition i Valencia. Solist med Stockholms Sinfonietta på Finalen av Svenska Dirigentpriset. Framför en egen komponerad fanfar. Spelar in en solo CD med Stockholm Brass band och harpa, "Mandrake in the corner". Solist med Stockholm Sinfonietta i Riddarhuset i L-E Larssons concertino. Vinner SM guld i Brassband med Stockholm Brassband och tar även individuellt pris för bästa instrumentala insats i elitklassen. Framträder i SVT i programmet "Musikministeriet" med "Humlans Flykt"

2009 Solist med Söderkåren på Rhapsody in Brass, Solist i SVT med Arméns Musikkår med "Carnivalen i Venedig", Framför ett specialskrivet stycke med Århus Symfoniorkester på the International Trombone Festival i Århus, solo recital tillsammans med Christian Lindberg, samt fyra andra soloframträdanden under festivalen.Vinner provspelning till solotromboneplatsen i Sveriges Radios Symfoniorkester. Framträder i Alice Tully Hall med COE i Ligeti och Stockhausen kammarkonserter. Solist på galakonserten under Svenska Brassbandsfestivalen i Värnamo. Inbjuden att hålla master class på Juillard School of music.

2010 Håkans solo CD omnämns positivt i Frank Rentons program i BBC “Listen to the band”. Håller clinic och solorecital i Verona, Teneriffa. Håller kurshelger och framträder som solist i Linköping och Hässleholm. Solist i Johan De Meij´s "T-bone concerto" med De Meij på pulten. Instruktör på Aurora kammarmusikfestival. Clinic och solo på kurs i Galicia, Spanien. Solist med Tromsø Stråkorkester i specialskrivet stycke av Christian Lindberg, "Ero Arctica" för alttrombone och stråkorkester. Börjar i Sveriges Radios Symfoniorkester som stämledare. Inleder samarbete med Yamaha för att utveckla en ny modell.

2011 Solist med Linnékvintetten i mars, solist med Nordic Chamber Orchestra i Michael Haydn´s altbasunkonsert och Jan Sandström "Wahlbergvariationerna", dessutom radiosänt. Framträtt som solist med Sveriges Radios Symfoniorkester på TV-programmet "Maestro". Clinic på Ionian brass week i Kerkyra, Korfu. Solist med Tromsö Kammarorkester på länk tillsammans med Brandt Attema. Stycke specialskrivet av Niels Martinssen för detta tillfälle. Blir Yamaha Artist. Modell från Yamaha färdigställd. Clinic i Barcelona med ungdomssymfoniorkester.

2012 Clinic i Granada, Spanien. Inbjuden till New York Philharmonic till provspelning för assistant principal trombone. Inbjuden av Claudio Abbado och Orchester Mozart för medverkan i Bologna och Salzburg. Solo på Kalmar slott med pianisten Mats Jansson. Spelar in sin andra solo CD med Mats. Solo i Göteborg tillsammanst med GWO i Bourgeois trombone concerto. Dirigerar Uppsala Blåsarsinfonietta på deras höstkonsert.

2013 Solist i på musikfestivalen “Musik mellan Fjärdarna” i Hudiksvall med bl a Michael Haydn altbasunkonsert. Solist med Avesta Gospel brass i Gordon Langfords “Rhapsody”. Undervisa på BIBA i Karlskrona. Lärare på dansk-tyska brassakademien i danska Sönderborg.

2014 Ger ut soloskiva med piansten Mats Jansson. Undervisar samt solist på BIBA i Karlskrona med Joe Alessi. Undervisa på den dansk-tyska brassakademien i Sönderborg.

2015 Solist med Mellersta Österbottens kammarorkester i Darius Milhaud "Vinterconcertino" och Leopold Mozart "concerto".