Text

Kammaroperautbildningen är en tvåårig helfartsutbildning. Den vänder sig till dig som brinner för att stå på scenen och förmedla opera genom din sång. För att påbörja utbildningen inom denna mångfacetterade konstform krävs det att du har kommit en bit på väg i din sångliga utveckling.

Kammaropera

Kammaropera

Kammaroperautbildningen på Musik- och operahögskolan vid MDH är en tvåårig helfartsutbildning. Den vänder sig till dig som brinner för att stå på scenen och förmedla opera genom din sång. För att påbörja utbildningen inom denna mångfacetterade konstform krävs det att du har kommit en bit på väg i din sångliga utveckling.

Kammaroperastudenter på scen.

Kammaroperautbildningen är en utbildning med en holistisk syn på vad en operasångare behöver i sitt kommande yrkesliv. Det innebär att du förutom sångundervisning, instudering och scenisk träning på högsta nivå även får med dig andra värdefulla verktyg som kommer att hjälpa dig att forma ditt musicerande och din artistiska identitet. Utöver sång erbjuds lektioner i fäktning, stage fighting, dans, teaterträning, tallektioner, operaimprovisation, språk, auditionträning och mycket annat. Du får även inblick i de koder som gäller inom sångaryrket; exempelvis konsertpraxis, auditionteknik och repertoarval, klädsel, attityd. Allt för att förbereda dig inför ditt kommande yrkesliv som professionell operasångare.

Under din utbildning undervisas du av lärare och gästande föreläsare som tillhör toppskiktet inom svenskt och internationellt musikliv. Individuella sånglektioner varvas med gemensamma varje vecka. Du får lära dig att använda din röst och din kropp för att gestalta olika karaktärer, förmedla känslor, tankar och dramatiska händelser.

Musik- och operahögskolan producerar cirka 50 konserter och föreställningar per läsår, där du ges många möjligheter att öva dig i att sjunga inför publik på olika scener, i olika instrument-konstellationer och med repertoar från olika stilepoker och språkgrupper. Några exempel är Västmanlands teater med 400 platser och orkesterdike, Västerås konserthus med akustik på toppnivå, Rikssalen på Västerås slott, Västerås domkyrka och Västerås Länsmuseum/konstmuseum.

Musik- och operahögskolans undervisningslokaler är i anrika Västerås slott med övningsrum som specialanpassats för sång och musik.

Antagningsprov

Antagningsprov för kammarmusikprogrammet, kammaropera och huvudinstrument, fortsättningskurs

  • 2021-02-08 – 2021-02-12
På grund av rådande situation med Covid-19 har Mälardalens högskola beslutat att inte kalla till antagningsprov på plats. Antagningsprov kommer istället att ske via inskickad länk till inspelning med både ljud och bild. Efter att datum för antagningsprovet passerat kommer du även att kallas till en enskild digital intervju. Eventuell komplettering av ljudmaterial kan komma att efterfrågas.

Kurser

Kurspaket
  • Högskolepoäng 60 HP
  • Utbildningsnivå Avancerad nivå
Kurspaket
  • Högskolepoäng 60 HP
  • Utbildningsnivå Avancerad nivå
Kurspaket
  • Högskolepoäng 60 HP
  • Utbildningsnivå Avancerad nivå
Kurspaket
  • Högskolepoäng 60 HP
  • Utbildningsnivå Avancerad nivå

Läs mer

Högsta betyg av internationella röster

Kammaroperastudenterna vid Musik- och operahögskolan vid MDH undervisas av personer på hög nivå inom sångarvärlden.

Birgitta Svendén är en av lärarna som hållit masterclasses vid MDH. Hon är tidigare rektor för Operahögskolan i Stockholm och nu verksam som VD och konstnärlig chef för Kungliga Operan i Stockholm. Birgitta Svendén har haft en karriär på scener som Metropolitan, La Scala, Bayretuh med flera. Hon är även hedersdoktor vid MDH. Även Liz Upchurch har undervisat vid MDH. Hon är verksam som pianist och vocal coach vid Toronto-operan, ett av världens ledande operahus. Hon är efterfrågad som vocal coach i Europa och Nordamerika.

Kammaroperastudenter med Birgitta Svendén

Birgitta Svendén operachef

Jag blev mycket imponerad av den höga nivån på sångstudenterna vid Mälardalen högskolas kammaroperautbildning och fick uppleva några timmar av musikalisk glädje då dessa sångare verkligen bjöd på sig själva.

Deras sångteknik stod på en sån hög och bra nivå att vi kunde utforska olika musikaliska idéer och finslipa det musikaliska uttrycket både genom texten och färgpaletten i röstklang. Jag känner sedan tidigare deras lärare Lena Hellström- Färnlöf som jag betraktar som en av de bästa pedagoger vi har i landet vilket den här gruppen verkligen visade prov på då alla sjöng med friska naturliga röster och som snabbt kunde omsätta det jag föreslog. Jag lämnade skolan med en härlig känsla av energi och tillförsikt om att det kommer nya svenska stjärnskott även i framtiden och här på Mälardalens högskola finns rätt förutsättningar att ta vara på dessa talanger.

Kammaroperastudenter med gästlärare.

Liz Upchurch pianist och vocal coach vid Toronto-operan

This select group of gifted young opera singers have clearly benefited from a very high level of training being offered to them at this programme. These singers have had the privilege of working with a world class singing teacher, Lena Hellstrom Farnlof, in a creative, nurturing environment where artistry and vocal training are at the highest level.

This type of training gives singers the necessary tools to enter the professional world of singing.

This group of singers are now poised to enter the professional world of singing as a result of the first class training they have been given.

Operaföreställningar och konserter

Vid Musik- och operahögskolan erbjuds du många möjligheter att framföra musik och opera i olika konstellationer och på olika arenor. Här ser du exempel på några föreställningar.

Mozarts kvinnor

I föreställningen Mozarts kvinnor blandas arior och ensembler från olika Mozartoperor. Medverkande är förstaårsstudenter från kammaroperautbildningen vid Musik- och operahögskolan vid MDH. Framfördes på Västmanlands teater och på Confidencen, Ulriksdals slottsteater i Stockholm.

Lyssna på en del av Mozarts kvinnor från Västmanlands teater, juni 2020 Länk till annan webbplats.. (Youtube)

Lyssna på en förkortad version av Mozarts kvinnor från Confidencen, Ulriksdals slottsteater, september 2020. Länk till annan webbplats. (Youtube)


Kammaroperastudenter i operaföreställning Se på mig.
Kammaroperastudenter i Mozarts kvinnor.
Kammaroperastudenter i operaföreställning Se på mig.

Se på mig!

En festlig och underhållande operaföreställning för barn fulld av operapärlor och lekfulla toner. En samproduktion mellan Västerås stad, Smålandsoperan och Musik- och operahögskolan vid MDH.

Kammaroperastudenter i operaföreställning Se på mig.
Kammaroperastudenter i operaföreställning Se på mig.
Kammaroperastudenter i operaföreställning Se på mig.

Riddartornet

Riddartornet är en nykomponerad kammaropera med musik av Carl Unander-Scharin, libretto av Magnus Florin i regi av Nils Spangenberg. Operan är baserad på E. J. Stagnelius pjäs med samma namn och var specialskriven för kammaroperautbildningen vid Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola. Projektet genomfördes i samproduktion med Vadstena-akademien och Västmanlands teater. Operan hade världspremiär på Västmanlands teater i Västerås och spelades sedan på Vadstena Gamla teater.

Kammaroperastudenter i operaföreställning Riddartornet.
Kammaroperastudenter i operaföreställning Riddartornet.
Kammaroperastudent i Riddartornet.

Idomeneo

Kammaroperatudenter i bearbetad version av Mozarts opera Idomeneo. Framförd på Västmanlands teater.

Kammaroperastudenter i operaföreställning Idomeneo.
Kammaroperastudenter i operaföreställning Idomeneo.
Kammaroperastudent i Idomeneo.

Konsertkalendarium för Musik- och operahögskolan

Konsertkalendarium

Kontakt

Kursansvarig

Studievägledare

Lärare vid Musik- och operahögskolan

Lär känna våra lärare.

Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola

Läs mer om vår verksamhet och våra musik- och operautbildningar

Information kopplad till corona och covid-19

Vi värnar om våra studenter och medarbetare och har anpassat verksamheten enligt Folkhälsomyndighetens direktiv. Vi arbetar kontinuerligt för att att minska risken för smittspridning och samtidigt säkerställa att du får en undervisning av hög kvalitet. Här finns information om hur MDH anpassat undervisningen till Coronaviruset.

Läs mer
Till toppen