Text

Förverkliga din dröm - utbilda dig inom klassisk musik och opera på Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola. Du studerar för några av landets främsta lärare inom musik i anrika lokaler på Västerås slott. Tillsammans jobbar ni för att du ska nå din fulla potential som instrumentalist och sångare.

Musik och opera

Musik och opera

Utbilda dig inom klassisk musik och opera på Musik- och operahögskolan vid MDH. Du studerar för några av landets främsta lärare inom musik i anrika lokaler på Västerås slott. Tillsammans jobbar ni för att du ska nå din fulla potential som instrumentalist och sångare.

  • Datum 2021-06-14
  • Artikeltyp Aktuellt

Stor framgång för operastudenter

Flera studenter på kammaroperautbildningen på Musik- och Operahögskolan vid MDH har under det senaste året uppmärksammas för sina sångkvalitéer. I hård konkurrens har de mottagit prestigefyllda stipendier och blivit uttagna till internationella operascener.

om Stor framgång för operastudenter
  • Datum 2020-12-04
  • Artikeltyp Aktuellt

MDH-sopran vinnare av Wagner-Sällskapets prestigefulla tävling

Rebecca Hellbom, operastudent vid Musik-och operahögskolan vid MDH, är årets vinnare av Wagner-Sällskapets prestigefulla tävling om nästa års Bayreuth-stipendium.

om MDH-sopran vinnare av Wagner-Sällskapets prestigefulla tävling

Kammarmusik-programmet

Kammarmusikprogrammet ger dig som instrumentalist eller sångare möjlighet att utvecklas så att du når din fulla potential - både inom kammarmusik och som solist. Du undervisas av flera av landets främsta lärare inom musik, i fantastiska lokaler på Västerås slott.

Läs mer

Kammarmusikprogrammet

Kammarmusikprogrammet ger dig som instrumentalist eller sångare möjlighet att utvecklas så att du når din fulla potential - både inom kammarmusik och som solist. Du undervisas av flera av landets främsta lärare inom musik, i fantastiska lokaler på Västerås slott.

Läs mer

Kammaropera

Kammaroperautbildningen är en tvåårig helfartsutbildning. Den vänder sig till dig som brinner för att stå på scenen och förmedla opera genom din sång. För att påbörja utbildningen inom denna mångfacetterade konstform krävs det att du har kommit en bit på väg i din sångliga utveckling.

Läs mer

Huvudinstrument

Huvudinstrument, fortsättningskurs riktar sig till dig som redan är utbildad musiker eller lärare på hög nivå. Här ges du chansen att tillsammans med din huvudlärare lägga upp dina lektioner på ett flexibelt sätt som passar din vardag. Kursen innehåller individuell undervisning, instudering, gemensam lektion samt möjlighet till konserter.

Läs mer

Lärare på Musik- och operahögskolan

Lärarna har lång och internationell erfarenhet både som musiker och pedagoger, samt ett stort kontaktnät inom branschen. Lär känna lärarna inom musik och opera.

Läs mer

Konsertkalendarium

Musik- och operahögskolan har en stor konsertverksamhet där studenter ges många tillfällen att framträda inför publik. Konserterna hålls på olika scener exempelvis i Rikssalen på Västerås Slott, på Västerås konserthus och i Västerås domkyrka. Här kan du del av hela konsertkalendariumet för aktuell termin.

Läs mer

Fribiljetter och förmåner

Som student vid någon av våra utbildningar har du möjlighet att gå gratis på generalrepetitioner och konserter genom våra samarbeten med musikinstitutioner. Några exempel ser du nedan.

Västerås konserthus Länk till annan webbplats.

Västerås domkyrka Länk till annan webbplats.

Kungliga operan i Stockholm Länk till annan webbplats.

Sveriges Radios symfoniorkester Länk till annan webbplats.

Opera på skäret Länk till annan webbplats.

Stipendier Kungliga Musikaliska Akademien

Kungliga Musikaliska akademien (KMA) förvaltar ett stort antal stipendiefonder avsedda att främja unga musikstuderandes utbildning. Stipendierna kan även ges som stöd för instrument- och notinköp.

Bedömningen av sökande görs av respektive högskola på sätt som fastställts lokalt. Information om den enskilda högskolans bedömningspolicy kan erhållas på respektive högskolas kansli. Stipendiet kan tilldelas studenter vid respektive högskolas samtliga befintliga program och studieinriktningar.

Stipendier Kungliga Musikaliska Akademien Länk till annan webbplats.

Ett femtiotal föreställningar varje år

Gemensamt för alla utbildningar är många lärarledda undervisningstimmar i inspirerande miljö, med fokus såväl på individuell solistisk utveckling som kammarmusicerande i grupp. Med ett femtiotal konserter och operaframträdanden varje år ges du optimala förutsättningar att lära dig uppträda inför publik.


Lärare med internationell erfarenhet från de största scenerna

Lärarna har lång och internationell erfarenhet både som musiker och pedagoger, samt ett stort kontaktnät inom branschen. Vi samverkar med bland andra Västmanlandsmusiken, Västmanlands teater och Västerås domkyrka, och du ges möjlighet att kostnadsfritt gå på generalrepetitioner med Kungliga Operan i Stockholm och Sveriges radios symfoniorkester.


Specialanpassade utbildningslokaler på Västerås slott

Undervisningen sker i anrik miljö på Västerås slott där du har fri tillgång till akustiskt specialanpassade övnings- och undervisningsrum dygnet runt. Slottet ligger på promenadavstånd till konserthus, teater, centralstation och centrum.

 

"Jag kan inte tänka mig att arbeta med något annat än musik"

Elvira Börlin tog examen från kammarmusikprogrammet på Musik- och operahögskolan vid MDH 2016. Efter påbyggnadskurser vid MDH och en masterutbildning frilansar hon idag som professionell pianist.

Läs mer

"Den klassiska musiken fyller en med så mycket känslor"

Musik och sång har varit Marta Cecilia Saelöens liv så länge hon kan minnas. Idag läser hon tredje året på kammarmusikprogrammet vid Musik- och operahögskolan vid MDH, men i framtiden hoppas hon stå på en operascen i Tyskland.

Läs mer

Information kopplad till corona och covid-19

Vi värnar om våra studenter och medarbetare och har anpassat verksamheten enligt Folkhälsomyndighetens direktiv. Vi arbetar kontinuerligt för att att minska risken för smittspridning och samtidigt säkerställa att du får en undervisning av hög kvalitet. Här finns information om hur MDH anpassat undervisningen till Coronaviruset.

Läs mer

Kontakt

Konstnärlig chef

Programsamordnare

Till toppen