Talsyntes och rättstavningsprogram

Du som studerar på MDH har möjlighet att ladda ner talsyntes och rättstavningsprogram på din dator utan kostnad.

 

TorTalk

Talsyntesen TorTalk gör att du kan lyssna på all text på din datorskärm. TorTalk är ett hjälpmedel för dig som behöver läs- och skrivstöd, som har ett annat modersmål än svenska eller för dig som lär dig bättre när du lyssnar på en text. Markera texten och tryck på play, så läser TorTalk upp texten. Du kan välja mellan runt 60 olika röster och 20 olika språk.

Se instruktionsfilm

Ladda ner TorTalk här

 

Stava Rex

Stava Rex är ett rättstavningsprogram på svenska. Programmet är speciellt framtaget för personer med olika läs- och skrivsvårigheter men kan användas av alla som ibland behöver extra språkstöd. Stava Rex kan rätta grava stavfel, tipsa om lättförväxlade ord och ge stöd för grammatik- och uttrycksfel.

Se instruktionsfilm

Läs manual

Ladda ner Stava Rex här

 

SpellRight

SpellRight är ett rättstavningsprogram på engelska. Programmet är utvecklat för att användas av personer som har engelska som andraspråk och av personer med läs- och skrivsvårigheter. Det rättar engelska stavfel och grammatikfel, exempelvis grava stavfel som svensktalande personer ofta gör på engelska. Programmet kan även rätta lättförväxlade ord och har en grammatikkontroll som kan hjälpa dig att rätta vanliga ”svengelska” felskrivningar.

Se instruktionsfilm

Läs manual

Ladda ner SpellRight här