Därför hyllar Hammarbys målvakt MDH:s elitsatsning: ”Blir jätteviktigt”

Han kombinerar en karriär som handbollsmålvakt på högsta nivå med studier i industriell ekonomi.
För Anton Hellberg kommer MDH:s satsning på elitidrott som en välkommen nyhet.
– För många i min situation tror jag det här blir jätteviktigt, säger han.

För drygt fyra år sedan lämnade Anton Hellberg födelsestaden Skövde för att flytta till Västerås. Här blev det ett år i elitserien till att börja med, men de senaste tre säsongerna har han spelat i allsvenskan med Västerås Irsta och samtidigt studerat på MDH. Nu, fjärde året in på programmet för industriell ekonomi, har han bytt klubb till Hammarby som spelar i högsta serien.

En sådan uppväxling ställer stora krav på honom. Som handbollsspelare, så klart – men också som student.

– Det är en division högre plus att jag har flyttat till Stockholm och pendlar till skolan. Så det kommer att bli kämpigare. Visst krävs det mycket pusslande för att få ihop allt, men jag är beredd att lägga ner den tid som krävs, säger Anton och utvecklar varför:
– Jag vill inte hålla på med något jobb som inte ger mig någonting. Jag vill inte stå och stampa och jobba bara för att betala räkningarna. Då är det mycket bättre att investera i sig själv och plugga samtidigt som man har en idrottskarriär.

Därför välkomnar han MDH:s nya satsning på elitidrottande studenter. Den innebär i praktiken att elitidrottare under sin studietid på MDH får möjligheter till anpassad studiegång, neddragning av studietakten och individuell studieplanering.

– Jag hörde det av min studievägledare och jag tycker att det är ett jättebra initiativ som jag hoppas kommer fungera bra i praktiken också. Det är många som kombinerar elitidrott med studier, och för flera i min situation kommer det här att bli jätteviktigt. En av mina lagkompisar har tidigare pratat om att skjuta upp sina studier. Han hade föreläsningar till klockan fem på eftermiddagarna och då funkade det inte, säger Hellberg.

Trots att den 24-årige målvakten nu har nått högsta nationella nivå efter flytten från Västerås Irsta till Hammarby är livet som handbollsspelare långtifrån någon glamourtillvaro.
– Till skillnad från hockey och fotboll så finns det inte så mycket pengar i den här sporten. Det är bara några enstaka som kan försörja sig helt på att spela handboll i Sverige, säger han.