Fritid i städerna

I både Västerås och Eskilstuna finns gott om sätt att förnöja sig. Här finns caféer, konserthus, teatrar, rockklubbar, krogar, en nöjes- och djurpark, många muséer och runt om studentstäderna finns mängder av fina och intressanta utflyktsmål. För studenter finns därför många sätt att koppla bort studierna ett tag.

Koppla bort studierna ett tag

Två studenter fikar i Eskilstuna

I Eskilstuna finns ett tjugotal caféer och ett femtontal krogar och klubbar, något som gör Eskilstuna till en av landets mest krogtäta städer. Även i Västerås finns ett stort utbud av uteställen, här finns klubbar och barer i olika utförande och inriktning - från svensk schlager till New York beats. Både Västerås och Eskilstuna är musikstäder. Västerås har fått utmärkelsen ”Årets musikstad” och Eskilstuna har varit både ”Årets popstad” och ”Årets jazzstad”.

Alla möjligheter till en aktiv fritid

Oavsett ditt fritidsintresse är chanserna stora att du kan fortsätta utöva just ditt fritidsintresse även efter att du börjat studera vid Mälardalens högskola. I de båda studentstäderna finns goda förutsättningar för utövande av både sportaktiviteter och mer kulturella och konstnärliga intressen.

Här finns klubbar och arenor för såväl bollsport som friidrott, motorsport, hästsport, racketsport, hundsport, vattensport och diverse vintersporter. I båda städerna finns fina arenor anpassade för nästan all typ av sportutövande. Är man inte intresserad av sport finns kulturföreningar inom teater, musik, foto, film, radio, slöjd, konst och mycket mer. I Eskilstuna finns bland annat det omskrivna Balsta musikslott som huserar ca 100 band. Med andra ord är det lätt att finna gemenskap, och meningsfull sysselsättning även utanför skolan.

Kultur och religion

Att känna tillhörighet och att vara del i en gemenskap är ett viktigt inslag i vardagen. Är man troende eller känner sig hemma i en annan kultur kan denna gemenskap kännas extra viktig. Är man dessutom nyinflyttad i en stad kan det kännas tryggt att kunna umgås med människor som är likasinnade.

Både Eskilstuna och Västerås är mångkulturella städer, här finns gott om mötesplatser för troende inom olika religioner. Hit kan du dra dig tillbaka när du behöver själaro, eller vill träffa vänner. Här finns även många kulturella mötesplatser och internationella föreningar. De internationella och kulturella mötesplatserna är till för dem som vill dansa, spela spel och äta mat från sitt hemland, eller kanske någon annans. Ofta är man välkommen även som utomstående, om man är nyfiken på föreningen och vill lära känna en ny kultur. För många studerande fungerar dessa mötesplatser som ett andra hem.

Konst till studentpris

Är du intresserad av konst så kan du för 100 kronor bli medlem i Västerås Konstförening. Där deltar du i ett stort konstlotteri, träffar med konstnärer och gallerister, föreläsningar, utställningar och konstresor.