Eskilstuna - en innovativ kulturstad

Eskilstuna är en expansiv stad med närhet till både stadsmiljö och natur. Kultur är en viktig del av dess vardag. Som student är det lätt att känna sig hemma i Eskilstuna.

 

Eskilstuna gamla stan

100 000 invånare

Eskilstuna har ungefär 100 000 invånare och ligger mitt emellan sjöarna Mälaren och Hjälmaren, med Eskilstunaån mitt i stan. Kommunikationerna är bra, det går regelbundet tåg till Stockholm. Resan tar en timme.

En gammal stad

Gamla Staden i Eskilstuna kom till på medeltiden. Här ligger husen tätt, sida vid sida i de trånga gränderna, längs den vackra Eskilstunaån kantad med promenadstråk och parker.

En musikstad

Eskilstuna är en musikstad och har kopplingar till flera svenska band, Kent till exempel. Så gott som varje vecka kan man gå på någon sorts spelning med ett lokalt eller inhyrt band. Eskilstuna har för övrigt vunnit priserna Årets Popstad och Årets Jazzstad vilket är bevis på dess levande musikkultur.

Shopping och restauranger

Eftersom Mälardalens högskola ligger bara 50 meter från den stora gågatan med alla butiker och gallerior, så har man alltid nära till stadens stora utbud av matställen, caféer och butiker.

Strax utanför stan ligger Tuna Park, en stor shoppinggalleria vid Parken Zoo med de flesta butiker man kan tänka sig. Ett tips är annars att bege sig till Gamla Staden och dess ungefär 50 småbutiker med ofta unikt utbud av egendesignade kläder, antikt och heminredning.

Utflykter och aktiviteter

I Eskilstuna finns det en mängd aktiviteter att delta i - året runt! Vad sägs om

  • Parken Zoo, djurpark och nöjespark
  • Faktoriholmarna med experimentverkstaden Faktotum
  • Sundbyholm med slottet och strandbadet
  • Slagstaglass
  • Eskilstunas konstmuseum och gamla stan
  • Vilsta med bad, fiske och äventyrsbana

I Eskilstuna finns också flera arenor, som till exempel Munktellarenan, en 15.000 kvadratmeter stor inomhusarena för friidrott, bordtennis, skytte, innebandy, volleyboll, bågskytte, boule, styrketräning och bangolf.