Undervattensrobot ska rensa bort gifter från havets botten

2010-04-12 | Forskning/Samverkan

Tanken med årets studentprojekt på civilingenjörsprogrammet i robotik vid Mälardalens högskola är att på sikt bidra till en bättre miljö. Den typ av robot, som 15 sistårsstudenter just nu arbetar intensivt med, ska kunna navigera under vatten och så småningom söka upp dumpat miljöfarligt avfall. Under Robotikdagen, tisdagen den 13 april, presenteras halvtidsresultatet av projektet för robotikintresserade gymnasieelever.

Undervattensrobotar hör inte till vanligheterna i Sverige, och för Mälardalens högskola är området helt nytt.

- Vi ville titta på miljösanerande robotar, och i våra vatten finns mycket farlig skrot som skulle behöva saneras, säger Lars Asplund, professor i datavetenskap och samordnare för högskolans robotikprogram.

Han tänker närmast på de cirka 30 000 gifttunnor som på 50- och 60-talet dumpades i Östersjön, strax utanför Sundsvalls skärgård.

- Med rätt teknik kan man plocka upp tunnorna och ordna en bättre deponering, menar Lars och tillägger att även gammal ammunition som blivit liggande i floder, exempelvis Donau, skulle kunna hämtas upp av undervattensrobotar.

Andra förutsättningar under ytan

Men för en robot som ska ta sig fram under vatten gäller andra förutsättningar än för en ”landlevande”. Bland annat är rörelsemönstret annorlunda under vattenytan och all elektronik måste förvaras i täta behållare.

Studenterna som nu för första gången skapar en undervattensrobot, i samarbete med Lars Asplunds forskargrupp med inriktning mot robotars ”seende” (vision) samt företaget Saab Underwater Systems, bygger samtidigt upp en värdefull kunskapsbank.

- Genom de erfarenheter vi skaffar oss från projektets olika utmaningar sår vi ett frö till att utveckla miljösanerande undervattensrobotar i ett längre perspektiv, säger Lars.

Det mer kortsiktiga målet för högskolans första undervattensrobot är att den ska bli tillräckligt bra för att medverka, och även helst hamna bland de fem bästa bidragen, i en internationell tävling för undervattensrobotar som hålls i San Diego i sommar.

Rekordstort intresse för robotik

Lars Asplund är mycket nöjd med studenternas arbete hittills, och ser fram emot deras presentation under Robotikdagen då de kommer att visa upp sin robot som de tidigare har testat i simbassängen på Kristiansborgsbadet i Västerås.

I år är intresset rekordstort för Robotikdagen på Mälardalens högskola, som stoltserar med Sveriges enda civilingenjörsprogram i robotik.

- Ungefär 200 elever från gymnasieskolor runtom i Sverige har anmält sitt intresse för vår särskilda dag om robotik. Tanken är att eleverna ska få en inblick i hur det är att läsa på civilingenjörsprogrammet i robotik genom att träffa studenterna och se vilka spännande projekt de jobbar med, berättar Lars.

Civilingenjörsprogrammet i robotik