Utlandsstudier på egen hand

Högskolans akademier har avtal med partneruniversitet runt om i världen. Om din akademi inte kan erbjuda vad du önskar kanske du vill söka din studieplats utomlands på egen hand.

När du på egen hand söker en plats vid ett universitet i ett annat land och du vill få studierna tillgodoräknade i din svenska examen kallas det på engelska ofta Study Abroad.

En eller två terminer är en vanlig längd på Study Abroad studier. Studierna leder inte fram till en examen vid det utländska universitetet.

Informationskällor

Om du inte redan vet vilket universitet du vill söka till, börjar du med att söka information till exempel via en sökmotor på webben för att bilda dig en uppfattning om olika universitet och komma fram till vart du skulle vilja söka.

När du så önskar mer precis information och ansökningshandlingar från ett visst universitet vänder du dig direkt dit med din förfrågan, så vida du inte går genom en agent som i så fall fungerar som mellanhand.

Praktiska förberedelser

Även om du väljer att studera på egen hand vid ett utländskt universitet så kan du få dina studier tillgodoräknade i din svenska utbildning. För det krävs det att du får dina kurser du ska läsa vid det utländska lärosätet godkända av din akademi på högskolan. 

Ta kontakt med din akademi om detta innan du åker

Läs informationen om utbytesstudier på dessa sidor för de kan vara till stöd och hjälp även för dig när det gäller praktiska förberedelser inför dina utlandsstudier.